At være fanget i følelsernes vold

Af Psykolog Jan Kaa Kristensen d. 3. december 2018

Kender du til at være fanget i følelsernes vold? Så er du ikke den eneste.

I mine samtaler med skilte, der er et svært sted, støder jeg ind i mellem på en forælder, som sidder smertefuldt fast i sine følelser måske på andet eller tredje år efter skilsmissen. Ja og nogle gange endnu længere.

De er låst fast i en sorg og nogle gange en forbitrelse over at have mistet og over at være blevet svigtet. Det ser ud som om, at de er blevet ramt på deres svageste sted og sidder uhjælpeligt fast. Fælles samtaler med den anden forælder aktiverer følelserne voldsomt. Det er nødvendigt at dele samtalerne op og tale med forældrene alene ofte flere gange.

Den sårede og fastlåste forælder sidder fast, er ulykkelig, vred, såret. Og såret og smerten er ofte dyb, fordi den også vækker minder om vanskelige og smertefulde oplevelser fra tidligere. Det bliver klart, når vi sammen undersøger livshistorien. Hvordan vi blev mødt og trøstet som børn, når vi var afmægtige, har betydning for, hvordan vi håndterer livskriser som voksne.

Hvilke redskaber har du med dig til at berolige og trøste sig selv, når du oplever kriser og svigt?

Men der er en vej ud af afmagten. I de fleste skilsmisser er der et eget arbejde, man må gøre med sig selv. Nogle kan klare det med støtte fra familie og venner.  Andre har brug for professionel støtte for at finde en vej tilbage til normal trivsel. Med den rette støtte kan vi gennem vores livskriser lære at blive vores egne gode forældre,  så vi kan berolige og trøste os selv og genvinde styrke og livsenergi. På den måde kan vi lettere være nærværende og støttende over for vores børn.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer