Det tværkulturelle parforhold: En ny opdagelse

Af Psykolog Julie Lind Christiansen d. 3. februar 2019

For år tilbage havde jeg min debut som parterapeut i et praktikforløb under psykologistudiet. Jeg blev lynhurtigt grebet af spændingen i rummet, de stærke følelser og det meningsfulde relationsarbejde. Jeg arbejdede mest med danske par, men der dukkede …

For år tilbage havde jeg min debut som parterapeut i et praktikforløb under psykologistudiet. Jeg blev lynhurtigt grebet af spændingen i rummet, de stærke følelser og det meningsfulde relationsarbejde. Jeg arbejdede mest med danske par, men der dukkede også tværkulturelle par op – i dette tilfælde par som havde forskellig nationalitet og var vokset op i forskellige lande.

Som godtroende og grøn psykologistuderende tænkte jeg på forhånd ikke synderligt over, at jeg skulle gøre noget anderledes i tilfælde af, at jeg fx fik et dansk-kenyansk par i terapi. Da jeg så var in action med disse par, var det som om, tiden gik lidt i stå… Det var svært at skabe følelsesmæssig intimitet mellem parrene og svært at hjælpe dem med at få en større forståelse for hinanden – som jeg ellers lykkedes med langt hen ad vejen med de danske par. Men måske var det fordi, der var noget, jeg ikke selv forstod?

(Ja, og så var der også de øjeblikke, hvor den danske partner måtte oversætte visse ord til swahili, og jeg da i hvert fald slet ikke forstod en brik).

Min erfaring siger mig, at hvis man ikke oplever at komme videre i terapien, så er det fordi, der er noget, man har brug for at udforske nærmere – så det gjorde jeg. Jeg blev nysgerrig på om nogle af de udfordringer, jeg selv havde, men også som parrene havde, kunne have noget med kultur at gøre. Og tænk sig – der var faktisk et helt forskningsfelt inden for psykologien, der handlede om tværkulturelle parforhold!

Tværkulturelle par har meget til fælles med par, der kommer fra samme kultur, men de kan alligevel adskille sig på en række punkter. I dag når jeg arbejder med tværkulturelle par, er jeg derfor meget opmærksom på, hvordan kultur spiller ind på parforholdet, og vi går sammen på opdagelse i jeres tværkulturelle univers.

Følg med i de næste blogindlæg i serien om det tværkulturelle parforhold, hvor jeg vil fordybe mig i: – hvad der kan være tværkulturelle pars umiddelbare udfordringer – hvad der kan være tværkulturelle pars mere subtile udfordringer – tværkulturelle pars styrker – hvordan man kan forebygge konflikter som tværkulturelt par – hvordan vi arbejder med tværkulturelle par i terapien.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer