Efterår – en invitation til at gå lidt i hi

Af Psykolog Emilie Tang Kirk d. 30. september 2020

At leve i harmoni med årets cyklus

Vi har det typisk stramt med de mørkere og koldere tider. Men måske handler det også om, at vi ikke lever inden for rammer og normer, der tillader os at være i harmoni med årets gang.

Luften er blevet køligere. Lyset har ændret karakter. Solen går tidligere ned og står senere op. Sommeren er gået på hæld; og det er endda ikke så meget sommer, vi har haft i år. Vi går nu imod mørkere tider, og det kan for mange være svært – både det lange mørke og overgangen til det. 

 

Energien går indad

Ser vi på naturen, er det nu, at aktiviteten og energien gradvis falder. Planterne falmer og visner, træerne trækker saften og livet fra bladene og ind i stammerne, dyrene samler forråd og gør sig klar til vinteren. Modsat foråret og sommeren hvor alt springer ud, og hvor energien er på sit højeste, folder naturen sig om sig selv om efteråret og går gradvis i dvale for at kunne gennemleve mørkere og koldere tider.

 

Lineært liv

Men at leve i overensstemmelse med naturens cyklus er noget, vi er kommet længere væk fra end nogensinde. I vores samfund lever vi i høj grad lineært. De fleste menneskers liv er skemalagt efter bestemte strukturer; vi skal op om morgenen og i seng om aftenen på bestemte tidspunkter. De fleste arbejder i hverdagen og har ‘fri’ i weekenden, hvor alt det, der ikke er tid til i hverdagene, skal nås. Og sådan lever vi, uge efter uge, måned efter måned, år ud år ind. Med undtagelse af de små afbræk, der er i form af ferier, helligdage og højtider, lever vi som samfund stort set på samme måde året rundt uafhængigt af årstid, vejr og lysmængde. Lidt som om vi var maskiner frem for organismer.

 

Flugten fra mørket

Vinterdepression og lav energi er noget, rigtigt mange mennesker kender til på vores egne. Det anses som en naturlig konsekvens af mange måneder med begrænsede mængder sollys. Men måske bliver det i høj grad forværret af, at vi forventes at yde den samme præstation med samme mængde energi på trods af, at vi har mindre at give af i vinterhalvåret. Vi kompenserer for mørket og den manglende energi med vores mange indendørs lyskilder, med at forbruge, indtage mere mad og sukker og/eller rejse om på den anden side af jorden i søgen efter en evig sommer. Vi kæmper med og flygter fra mørket og dvalen. På den måde lever vi i konflikt med årets cyklus snarere end i harmoni med den. 

 

Naturens balance

Men årstiderne udgør en perfekt balance, og hvis vi ikke havde vinterhalvåret, ville vi ikke sætte så meget pris på foråret og sommeren. På et dybere plan repræsenterer efterår og vinter også forgængelighed og død – fænomener, vi i vores samfund har det så svært med i dag, at de kan betegnes som tabuer. Men uden mørke, intet lys. Uden efterår og vinter, intet nyt forår.

 

Invitation til ro og eftertanke

Mit sigte er selvfølgelig ikke, at nu skal vi leve helt anderledes. Hvis vi vil bevare de strukturer, samfundet er bygget op omkring, kan vi som mennesker ikke bare gå i hi om vinteren. Og der er intet galt i at have elektrisk lys, drikke varm kakao eller at savne sommeren!
Dette indlæg er mest af alt en invitation til at stoppe op og tillade sig selv at mærke årets cyklus. At vi ikke er adskilt fra den, men en del af den. At se efteråret og de mørkere tider som en invitation til ro og eftertanke. Og – hvis muligt – at kunne respektere og anerkende impulsen til at gå indad og ned i tempo; give sig selv lidt mere plads og ikke konstant være i aktivitet. At kunne gå en lille smule i hi, hvis man har behov for det.

 

Hvad betyder efteråret for dig – og hvordan går du det i møde? 🙂

 

Hvis du har lyst til at vide mere, er du meget velkommen til at henvende dig på emilie@psykologerne.dk. Og hvis du kunne tænke dig at booke en samtale hos mig, kan du klikke her.

 

De bedste hilsner

Emilie Tang Kirk

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Send os din kommentar