Gaslighting; ”Er jeg udsat for psykisk vold?” – Et blogindlæg om manipulation og gaslighting

Af Psykolog Cleoh Dharma Søndergaard d. 27. februar 2020

At du allerede har søgt dig ind på dette blogindlæg er et tegn på tvivl. Tvivl om, om du bliver behandlet dårligt. Hvis du går rundt og bærer på denne tvivl, er det vigtigt at du læser videre, da du har brug for afklaring og styrke.

Dette blogindlæg handler om destruktiv adfærd og manipulation – og om hvordan du kan fastholde din mavefornemmelse og ro, til at sige fra. I denne artikel vil jeg beskrive hvad ’gaslighting’ er og give dig svar, hvis du er i tvivl om, om du bliver udsat for psykisk vold.

Dette er ikke et blogindlæg om psykopati. For hvorfor undskylde eller forklare dårlig adfærd med en diagnose? Vi kan og vil ikke fjerndiagnosticere andre mennesker – og fuldstændig behandling af psykopati er diskutabelt. Ofte er behandlingen i form af vredeshåndtering eller bedre kommunikation. Til gengæld skal de pårørende have al den hjælp, de kan få. Det er dem der skal værnes om.

Denne artikel handler derfor ikke om den kliniske definition af antisocial personlighedsstruktur eller psykopati. Den handler om, hvordan du kan blive bedre til at mærke dig selv, som partner og pårørende, hvis du oplever at du er udsat for dårlig adfærd.

Den skal styrke dig i dit ståsted og din virkelighedsopfattelse. For hvorfor egentlig sætte en diagnose på uacceptabel adfærd; hvorfor ikke se i øjnene, at det han/hun gør imod dig viser dig, at han/hun er et røvhul, uanset psykopati eller ej.

På den måde kan du bedre vurdere tegnene og stå stærkere. Gaslighting er psykisk vold. Derfor vil den udøvende part betegnes ’krænkeren’ og den modtagende part ’offeret’. Dette for at lette læsning og forståelse, men også for at understrege alvoren: Gaslighting er forkert og destruktivt.

 

Gaslighting

Jeg har som psykolog ofte henvist klienter til at ’google’ dette begreb, når de har været i tvivl om deres virkelighedsopfattelse og partneres kommunikation i parforholdet. Derfor skriver jeg nu selv denne artikel på dansk, for at lette forståelse og gøre vejen fra information til hjælp kortere.

’Gaslighting’ kan bruges metaforisk om den måde, hvorpå krænkeren lægger en tåge ud, så man ikke kan orientere sig eller bliver blændet, men det er opkaldt efter et skuespil, ’Gas Light’. En detalje i stykket går på, at en ægtemand tænder og slukker med gaslamperne i genboens hus, under et indbrud. Hustruen kan ikke forstå, hvorfor lyset ændrer sig, og forandrer sig, og hun spørger flere gange sin mand, om han har set det samme. Manden svarer hende, at der ikke er noget med lamperne, og at det er noget hun bilder sig ind. Derved kommer hun fejlagtigt til at beskytte manden mod politiet og giver ham et alibi for forbrydelsen. Detaljen med gaslamperne er bare en enkelt af de mange manipulationer ægtemanden gør, for at drive hustruen til vanvid.

Gaslighting er en form for psykologisk manipulation, hvor en person søger at så frø af tvivl hos et individ eller medlemmer af en gruppe. Krænkeren får offeret til at stille spørgsmålstegn ved egen hukommelse, perception eller psykiske sundhed. Ved brug af benægtelse, vildledelse, modsigelser og løgn involverer gaslighting forsøg på at destabilisere ofret og delegitimere ofrets virkelighedsopfattelse.

 

Tegn på gaslighting

Psykiater Theodore Dorpat beskrev to karakteristika ved gaslighting: At krænkeren ønsker fuld kontrol over ofrets følelser, tanker eller adfærd, og at offeret bliver følelsesmæssigt misbrugt. Sidstnævnte sker ofte på diskrete, men fjendtlige, voldelige eller tvangsmæssige måder. Som beskrevet af Patricia Evans er der syv tegn på gaslighting, når vi ser på den udøvendes adfærd:

 

 • Tilbageholdelse af oplysninger fra offeret
 • At overdrive eller fordreje information, så det passer til misbrugerens perspektiv
 • Underdrivelse og fornægtelse af information, der ikke passer misbrugerens perspektiv
 • Brug af verbalt misbrug, normalt i form af vittigheder og devaluering af den andens følelser; ’det var bare for sjov’.
 • Blokering og afledning af offerets opmærksomhed fra eksterne kilder, fx venners pespektiver.
 • Minimering eller trivialisering af offerets værd og selvværd
 • Undergravning af offeret ved gradvist at svække dem, kommunikationen og deres tankeprocesser.

 

Husk – det er ikke gaslighting, hvis det sker en enkelt gang. Det er gaslighting, hvis det er en enkelt tråd i en kludetæppe af forskellige strategier. Det er det samlede billede der definerer, om der er tale om gaslighting, eller toksisk kommunikation og toksiske relationsmønstre.

Evans finder det nødvendigt at forstå disse tegn og manipulationen for at begynde helingsprocessen fra de traumer det har påført ofret. Er man udsat for gaslighting gennem længere tid er det nedbrydende for ofret og ofret kan til sidst miste besindelse og selvværd, da man holder op med at tro på egen sansning af verdenen omkring sig.

Det er ikke ualmindeligt at den krænkende forsøger at kontrollere ofret ved at bestemme beklædning, ved at bestemme hvornår den anden skal være hjemme og hvem vedkommende må tale med. Det kan også være at krænkeren gemmer eller stjæler ting, for derefter at benægte det eller grine af det uden at føle skam, som man ellers ville, så den dårlige adfærd trivialiseres til at være normalt.

Den sidste og mere alvorlige er, når krænkeren isolerer ofret fra at se venner og familie, ofte ved at plante løgne om dem og danne splid eller ved at parret flytter langt væk. Krænkeren får ofte nydelse af at kunne kontrollere ofrets tanker, følelser og adfærd. I modsat fald mødes protester med nedgørelse, ydmygelse, negligering, frustration eller fysisk vold. I yderste og mest ekstreme tilfælde kan krænkeren være farlig.

Er det vold?

Vold kan inddeles i 5 typer. Alle typer vold indeholder en grad af magtdemonstration og er destruktivt for dig og din selvfølelse:

 • Materiel vold: Partneren ødelægger dine ting, vægge eller møbler.
 • Økonomisk vold: Partneren narrer penge fra dig eller stjæler.
 • Seksuel vold: Partneren begår seksuelt overgreb mod dig. Dette inkluderer også andre handlinger end samleje/penetration og det er ret almindeligt, hvis din krop ’fryser fast’ og du ikke kan sige nej verbalt. Han har sex dig og mod din vilje.
 • Psykisk vold: Gaslighting, maniopulation, nedladende sprog, råb, uforudsigelig adfærd, sygelig jalousi og forskydning af skyld og ansvar.
 • Fysisk vold: Slag, spark, lussinger – det vi er bekendt med, men også fortsættelse af fysisk smerte, eksempelvis under sex, hvor du har sagt fra.

 

Offeret: Hvorfor kan jeg ikke mærke mig selv?

 

Offeret nedbrydes over tid, men uden selv at kunne mærke det. At have antennerne ude og at behandle partneren med respekt og forsigtighed er blevet normalt. Offeret får over tid nedbrudt al form for grænsesætning, og med det også selvværdet. Her mister man fornemmelsen af, at ’jeg er noget værd’ og ’jeg fortjener bedre’.

Derfor er psykisk vold og gaslighting i mange tilfælde meget mere alvorligt end fysisk vold. Ved fysisk vold er man ikke i tvivl om, at det der gøres er forkert. Man har en tydeligt defineret grænse for, hvad der er ok og ikke ok. Men når volden indtræder den fysiske arena, er det ofte på et stadie, hvor selvværdet hos offeret er så nedbrudt, at der ikke er energi til at forlade krænkeren.

I mange tilfælde opleves krænkeren som farlig, og man er bange for hans reaktioner. I andre tilfælde er krænkeren decideret farlig: Når man først har forladt en voldelig krænker, har han intet at tabe og det synes realistisk, at volden kan eskalere. I nogle tilfælde kan offeret frygte for sit liv.

Vil du vide mere eller tale med en psykolog med speciale inden for psykisk vold – klik her…

 

Referencer:

Dorpat, Theodore (2007). Crimes of Punishment: America’s Culture of Violence. New York: Algora Publishing. pp. 118–130.

Evans, Patricia (1996). The Verbally Abusive Relationship: How to Recognize it and How to Respond (2nd ed.). Holbrook, Mass.: Adams Media Corporation.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

5 Kommentarer

 1. N.

  Er jeg udsat for gasligthing ?

  Gaslighting
  Jeg har som psykolog ofte henvist klienter til at ’google’ dette begreb, når de har været i tvivl om deres virkelighedsopfattelse og partneres kommunikation i parforholdet. Derfor skriver jeg nu selv denne artikel på dansk, for at lette forståelse og gøre vejen fra information til hjælp kortere.

  Tak fordi ellers var jeg nok blevet skør.

  ’Gaslighting’ kan bruges metaforisk om den måde, hvorpå krænkeren lægger en tåge ud, så man ikke kan orientere sig eller bliver blændet, men det er opkaldt efter et skuespil, ’Gas Light’. En detalje i stykket går på, at en ægtemand tænder og slukker med gaslamperne i genboens hus, under et indbrud. Hustruen kan ikke forstå, hvorfor lyset ændrer sig, og forandrer sig, og hun spørger flere gange sin mand, om han har set det samme. Manden svarer hende, at der ikke er noget med lamperne, og at det er noget hun bilder sig ind. Derved kommer hun fejlagtigt til at beskytte manden mod politiet og giver ham et alibi for forbrydelsen.

  DET GJORDE JEG I MANGE ÅR

  Detaljen med gaslamperne er bare en enkelt af de mange manipulationer ægtemanden gør, for at drive hustruen til vanvid.

  JA OG HAN SIGER DET PÅ DEN MEST FORNUFTIGSTE, OVERBEVISENDE MÅDE, HAN GØR DET JO OG HAN SIGER DET JO BARE FOR AT HJÆLPE MIG, FORDI HAN ELSKER MIG SÅ MEGET OG HAN ER MEGET MEGET BEKYMRET FOR MIG.

  Gaslighting er en form for psykologisk manipulation, hvor en person søger at så frø af tvivl hos et individ eller medlemmer af en gruppe.

  JA OG ALLE ANDRE

  Krænkeren får offeret til at stille spørgsmålstegn ved egen hukommelse, perception eller psykiske sundhed.

  JA JEG LEVER I EN HELT ANDEN VERDEN END ALLE ANDRE OG ALLE HANS VENNER FATTER IKKE HVAD HAN LAVER KED MIG, ALLE SIGER HAN BURDE FINDE EN ANDEN, ALLE SNAKKER OM HVOR DUM JEG ER, ALLE SNAKKER OM HVOR LANGT UDE JEG ER OG ALLE ER ALTID ENIGE MED HAM, ALLE MENER NEMLIG JEG ER SYG I HOVEDET SIGER HAN

  JEG TROEDE I MANGE ÅR JEG VAR SKØR

  Ved brug af benægtelse, vildledelse, modsigelser og løgn involverer gaslighting forsøg på at destabilisere ofret og delegitimere ofrets virkelighedsopfattelse.

  JA JEG HAR PSYKOSER, VRANGSFORESTILLINGER, SER SYNER, HØRE SYNER OG DE SAMTALER VI HAR OG DE AFTALER JEG MENER VI HAR LAVET ER BARE NOGET JEG HR DRØMT ELLER TOTAL MOSFORSTÅET FORDI JEG ER SÅ HJERNEDØD
   
  Tegn på gaslighting
  Psykiater Theodore Dorpat beskrev to karakteristika ved gaslighting: At krænkeren ønsker fuld kontrol over ofrets følelser,
  tanker eller adfærd, og at offeret bliver følelsesmæssigt misbrugt.

  JA FOR FANDEN OG HVORFOR ER DER INGEN DER VIL TRO PÅ MIG
  HVIS JEG SIGER NEJ JEG MENER ELLER JEG SYNES AFBRYDER HAN MIG OG SIGER GU GØR DU EJ, DU TÆNKER SÅDAN OG SÅDAN INDRØM DET NU OG HAN GIVER SIG IKKE, HAN INSISTERE PÅ AT HAN DA MEGET BEDRE VED HVAD JEG TÆNKER END JEG GØR.

  Sidstnævnte sker ofte på diskrete, men fjendtlige, voldelige eller tvangsmæssige måder.

  JA HAN SIGER NU HAN ELSKER MIG, HAN VIL PLUDSELIG GIFTES, HAN ER MEGET BEKYMRET FOR MIG OG MENER JEG BURDE TVANGSINDLÆGGES OG LÆGEN SOM ELLERS LIGE HAVDE SKREVET AT JEG IKKE HAR PSYKOSE, VRANGSFORESTILLING OG ALLE DE DIAGNOSER HAN HAR GIVET MIG, SÅ BLIVER KÆGEN RINGET OP AF HAM OG MIT NÆSTE M’DE MED LÆGEN HANDLER OM AT JEG SKAL INDLÆGGES OG EVT TVANGSINDLÆGGES, JEG HAR FÅET PSYKOSE MEDICIN RISBERDAL OG HVIS JEG IKKE TAGER MIN MEDICIN BLIVER DE JO NØDT TIL AT INDLÆGGE MIG FOR AT GIVE MIG DEN BEDST MULIGE BEHANDLING.

  JEG SKAL IKKE VADE I FORTIDEN SOGER HAN NÅR JEG SIGER, HVIORFOR SKULLE JEG VILLE GIFTES MED DIG NÅR DU LIGE HAR MISHANDLET MIG, ISOLERET MIG OG TAGET MINE BØRN FRA MIG, LOD MIG BO UDEN VARM VAND, DET KOLDE VAND VAR GULT, JEG HAVDE INGEN VARME, KUN EN LILLE VARMEBLÆSER, JEG MANGLEDE MAD FLERE DAGE END JEG FIK MAD, JEG VAR S¨ SULTEN JEG OVERVEJEDE AT GÅ I SKOVEN OG FINDE ET DYR SOM JEG KUNNE SPISE OG JEG KAN NORMALT IKKE SLÅ EN FLUE IHJEL, JEG FRØS SÅ MEGET AT JEG KUNNE SE MIN ÅNDE, JEG HAVDE NOGEN GANGE IKKE STRØM DET VAR SLEMT JEG VAR BANGE DER ER NEMLIG BÆLG MØRK I SKOVEN OM NATTEN HELT SORT.
  HAN VAR SÅ SØS AT KØBE EN GAVE TIL MIG, DET VAR EN BOG OM ÅNDER I ET GAMMELT HUS

  NÅR JEG FORTÆLLER AT HAN LYVER BARE OPFINDER TIL SIGER LÆGEN HVORFOR SKULLE HAN DOG GØRE DET OG JEG SIGER, HAN GØR DET FOR AT FÅ MIG TVANGSINDLAGT FORDI HAN ER BANGE FOR AT NOGEN OPDAGER AT DET JEG SIGER ER RIGTIGT OG FORDI JEG KAN BEVISE ALLE HANS ULOVLIGHEDER I MIT NAVN LÅN PANTEBREVE OSV.

  SÅ NU ER HAN DEN MEGET BEKYMRETOMSORGSFULDE KÆRESTE SOM JO GØR ALT FOR AT BØRNENE IKKE LIDER OG HOLDE SAMMEN PÅ DET HELE, MEN HAN MENER AT DE SKULLE FINDE ET ANDET BOOPHOLD TIL MIG FORDI HAN ORKER DET BARE IKKE MERE, MEN DET UNDERLIGE ER JO AT JEG MÅ IKKE FLYTTE HJEM TIL EN VENINDE ELLER EN ANDEN, NEJ JEG MÅ KUN BO HOS HAM, I HUSET ALENE I HUSET I SKOVEN UDEN KONTAKT MED NOGEN OG SKULLE JEG VÆRE SÅ FRÆK AT FÅ VENNER BLIVER DE RINGET OP BAG MON RYG OG TRUET MED AT FÅ SKUDT HOEDET AF ELLER JEG MÅ BO PÅ PSYKRIATISK HOSPITAL, HVILKET HAN VIL FORETRÆKKE, KAN HAR INFORMERET LÆGEN PM AT JEG VIL MELDE HAM TIL POLITIET FOR MINE MEGET LANGT UDE PSYKOSER SIGER HAN TIL LÆGEN.

  DA JEG HAVDE VÆRET ALENE I 2 ÅR I HUSET I SKOVEN UDEN MINE BØRN OG HELT ALENE I VERDEN RINGEDE JEG GRÆDENE TIL HAM DET GJORDE JEG HVER DAG FORDI JEG SAVNEDE MINE BØRN, MEN DEN DAG GAV JEG OP, JEG KUNNE IKKE MERE, DET VÆRSTE VED ALT DET HER ER ENSOMHEDEN JEG ER SÅ ALENE ISÆR DA JEG VAR ISOLERET I SKOVEN, MEN JEG KUNNE IKKE MERE RINGEDE GRÆDENE SAGDE HAN SKULLE KOMME MED 2 PAKKER SOVEPILLER FOR JEG GADE IKKE LEVE MERE, DET HAVDE JEG ALDRIG GJ0RDT FØR, MEN VERDEN VAR BARE FOR HÅRD, URRTFÆRDIG OG OND TIL MIG SAGDE JEG TIL HAM I TELEFONEN, 2 TIMER SENERE STOD HAN I HUSET HAN SNAKKEDE OM VIND OG VAJR, GRINEDE OG HYGGESLUDFEDE, HAN VAR DER I 5 MIN OG LIGE INDEN HAN KØRTE TOG HAN 2 PAKKER SOVEPILLER OP AF LOMMEN OG SAGDE NU MÅ DU IKKE TAGE DEM ALLE PÅ EN GANG OG BLINKEDE TIL MIG, SMILEDE OG KØRTE HJEM TIL VORES BØRN, DER SAD JEG OG JEG VAR ØDELAGT, MEN DET GJORDE MIG OGSÅ LIDT HÅRDERE FOR NU INDSÅ JEG HVAD HAN VAR I STAND TIL OH HAN HAR KUN ET MÅL AT JEG SKAL FORSVINDE, AT INGEN OPDAGER SANDHEDEN OG HAN KAN SLIPPE AFSTED MED AT STJÆLE MINE PENGE, VÆRDIER OG EJENDOM, HVIS JEG OFRSVANDT VILLE ALLE TRO AT JEG VAR PSYKISK SYG OG FULD AF LØGN, VRANGSFORESTILLINGER OG HAN BARE VAR DEN SØDESTE, RARESTE MAND, DYGTIGSTE FAR OG HAN VILLE SLIPPE AFSTED MED ALLE SINE LØGNE, ULOVLIGHEDER OG FAMILIEN VIL ALDRIG PÅDAGE SANDHEDEN, DERFOR VIL HAN HAVE MIG TVANGSINDLAGT, SÅET TVIVL OM MIN FORSTAND, MEN HVILKEN LÆGE VIL TRO PÅ DET, INGEN OG JEG HAR NOK TABT KAMPEN, BARE FORDI HAN LYVER UDEN AT BLINKE, OPFINDER TING OG GØR DET PÅ EN MEGET BEKYMRENDE MÅDE, MIT LIV ER ET MARERIDT OG HVORDAN VÅGNER JEG FRA ET MARERIDT NÅR JEG ER VÅGEN ?

  Som beskrevet af Patricia Evans er der syv tegn på gaslighting, når vi ser på den udøvendes adfærd:
   
  * Tilbageholdelse af oplysninger fra offeret
  *
  * Ja faktisk levede han et dobbeltliv med virksomheder, venner, kærester JEG IKKE ANEDE NOGET OM, alt var løgn.
  *
  * At overdrive eller fordreje information, så det passer til misbrugerens perspektiv

  JA

  * Underdrivelse og fornægtelse af information, der ikke passer misbrugerens perspektiv
  *
  * JA
  *
  * Brug af verbalt misbrug, normalt i form af vittigheder og devaluering af den andens følelser; ’det var bare for sjov’.

  JA DET ER HAN GOD TIL ISÆR I STØRRE SELSKABER OG HAN GØR DET MED ET SMIL

  * Blokering og afledning af offerets opmærksomhed fra eksterne kilder, fx venners pespektiver.
  *
  * JA JEG BLEV ISOLERET I NÆSTEN 3 ÅR I ET STORT FALDFÆRDIGT HUS I SKOVEN, HANS VENNER ØDELAGDE FOR SJOVT FYRET SÅ INGEN VARME, DE LAVEDE HULLER I VINDUER OG DØRE ISTEDET FOR AT REPERERE DEM, VI SKULLE FLYTTE PÅ LANDET HELE FAMILIEN SAGDE HAN, MEN DET VAR BARE EN FÆLDE FOR HAN TOG MINE PENGE, SOLGTE MIT SOMMERHUS, LAVEDE LÅN I MIT NAVN, MEN ALLERVÆRST HAN TOG MINE BØRN, FORTALTE ALLE FAMILIE, BØRN, VENNE. SKOLER, KOMMUNER JA HAN RINGEDE OGSÅ TIL POLITIET I DEN NYE KOMMUNE SÅ PLUDSELIG TROEDE HELE VERDEN JEG VAR PSYKISK SYG DET HAVDE HAN NEMLIG INFORMERET DEM OM OG INGEN VILLE HJÆLPE MIG.
  FOR JEG EN VENINDE SÅ FLIRTER HAN MED DEM OVERBEVISER DEM OM HVOR SYND DET ER FOR HAM, SIGER HAN MENS HAN KØBER DEM, NU HAR JEG OPGIVET AT FÅ VENINDER
  *
  * Minimering eller trivialisering af offerets værd og selvværd
  *
  JA I FØLGE HAM ER JEG INTET VÆRD UDEN HAM OG HAN SIGER DAGLIGT JEG SKAL HUSKE AT SÆTTE PRIS PÅ HAM

  * Undergravning af offeret ved gradvist at svække dem, kommunikationen og deres tankeprocesser.

  DA HAN SÅ AVDE SÅET TVIVL OM MIN FORSTAND BLEV JEG ANBEFALET AT GÅ TIL LÆGEN FÅ EN HENVISNING TIL PSYKRIATRIEN, MEN DET SKULLE JEG ALDRIG HAVE GJORDT, FORDI NÅR JEG FORTÆLLER HVAD HAN HAR GJORDT VED MIG, HVAD HAN GØR VED MIG OG AT DET HAN SIGER ER NOGET HAN HAR OPFUNDET, ER DER INGEN DET TROR PÅ MIG, DET ER SÅ ONDT, TARVELIGT OG UMENNESKELIGT AT INTEN TROR PÅ MIG OG HAN GRINER MIG OG SIGER. “HAR DU ET FEDT LIV”
   
  Husk – det er ikke gaslighting, hvis det sker en enkelt gang.

  20 ÅR

  Det er gaslighting, hvis det er en enkelt tråd i en kludetæppe af forskellige strategier.

  Det er det samlede billede der definerer, om der er tale om gaslighting, eller toksisk kommunikation og toksiske relationsmønstre.

  HAN LAVER EKSTREM GASLIGTHING

  EKSEMPEL 1. HAN TAGER MIN MOBIL I LOMMEN OG SIGER MÅ JEG IKKE LIGE LÅNE DIN MOBIL MIN ER LØBET TØR, NÅR JEG SÅ GÅR HEN HVOR JEG HAR LAGT MOBILEN OG VIL GIVE HAR DEN ER DEN VÆK OG NÅR JEG SÅ FORVIRRET BEGYNDER AT LEDE EFTER MOBILEN GÅR HAN BAG VED MIG OG RÅBER, DU ER SÅ DUM MAND, DU SMIDER ALTING VÆK, DU KAN DA HELLER ALDRIG PASSE PÅ NOGET OG SÅDAN FORTSÆTTER HAN, SÅ KOMMER HAN EN DAG ELLER TO EFTER MED MIN MOBIL OG SIGER, NU HAR JEG FUNDET DEN IGEN IGEN SÅ JEG TROR DU SKAL BEGYNDE AT SÆTTE PRIS PÅ MIG OG SÅ SKAL HAN HAVE NOGET FORDI HAN VAR SÅ DYGTIG ELLER HAN KASTER DEN I HOVEDET PÅ MIG FORAN BØRNENE OG SIGER NU HAR JEG IGEN IGEN FUNDET DIN MOBIL HVIS DU SMIDER DEN VÆK IGEN ER DET SLUT DU FOR IKKE FLERE MOBILER ALTSÅ HAN POINTE ER AT INFORMERE BØRNENE OM HVOR DUM OG UINTILLIGENT JEG ER OG HVOR DYGTIG HAN ER.

  NU TÆNKER DU SIKKERT, MEN HVOR VED HUN DET FRA?

  Jeg ved det fordi jeg engang var så fræk at gå i den skuffe jeg ellers ikke må kigge i og der lå en lille Matas pose med mine gamle mobiler, sygesikringskort, bankkort gemt inderst i skuffen.

  Eksempel 2 HAN BENÆGTER VORES SAMTALER OG SIGER DET ER NOGET DER KUN FOREGÅR I MIT HOVEDE OG JEG TROEDE HAM I MANGE ÅR INDTIL JEG BEGYNDTE AT OPTAGE HAM OG INDSÅ AT DET VAR HAM DER FYLDTE MIG MED LØGN OG BENÆGTEDE VORES SAMTALER, SELV NÅR JEG AFSPILLEDE LYDFILERNE FOR HAM BAGEFTER BENÆGTEDE OG BENÆGTER HAN STADIG, JEG KAN BEDST BESKRIVE DET SÅDAN HER,

  DET ER LIGESOM NÅR MOREN GÅR UD I KØKKENET HUN SER SIN 3 ÅRRIGE DRENG STÅ MED CHOKOLADEKAGE I HELE HOVEDE OG HÅNDEN NEDE I KAGEDÅSEN OG NÅR MOREN SPØRGER, HVEM HAR SPIST MINE CHOKOLADEKAGER SÅ SIGER DRENGEN DET ER I HVERT FALD IKKE MIG SIGER DRENGEN OG NÅR MOREN SÅ PÅPEGER AT FRENGEN HAR HÅNDEN NED I KAGEDÅSEN, BLIVER HAN VRED KYLER KAGEDÅSEN NED I JORDEN OG RÅBER AT HUN ER DEN DUMMESTE MOR I VERDEN DER LYVER OG LØBER GRÆDENE UD PÅ LEGEPLADSEN HVOR HAN FORTÆLLER ALLE DE ANDRE BØRN AT HANS MOR HAR BANKET HAM OG GIVET HAM SKYLDEN FOR AT TAGE KAGENE OG DET VÆRSTE VAR AT MOREN SELV SPISTE KAGERNE DET FORTÆLLER HAN ALLE BØRNENE OG DERES FORÆLDRE, ALLE BEGYNDER LANGSOMT AT TRO PÅ DRENGEN FORDI HAN HVERANDEN DAG FORTÆLLER OM HVOR OND MOREN ER OG NÅR HAN KOMMER HJEM SNAKKER MOREN IKKE MERE OM DET FORDI HUN ORKER IKKE ENDNU ET RÅBERI OG MOREN TIER STILLE OG GLEMMER EPISODEN FOR AT HOLDE FREDEN I HJEMMET OG FORSØGER AT GIVE DRENGEN EN MASSE KÆRLIGHED I HÅB OM AT HAN NÅR BLIVER MERE SØD MED ALDEREN, ALT I MENS HUN UANEDE OM HVAD DRENGEN HAR FORTALT HELE LANDSBYEN OM HENDE, UNDRE SIG OVER AT INGEN TROR PÅ HENDE NÅR HUN FORTÆLLER OM DRENGENS NARRERSTREGER, FOR DE ALLE HAR JO I FLERE ÅR SELV SET DEN ULYKKELIGE DRENG OG HØRT ALLE DISSE VÆMMELIGE TING HUN GØR VED HAM, PLUDSELIG TROR HELE VERDEN HUN ER BØRNEMISHANDLER, VOLDLIG OG PSYKISK USTABIL FORDI DET HUN SIGER ER SÅ ONDT SÅ LANGT UDE AT ALLE SELVFØLGELIG TÆNKER, DET VILLE INGEN BØRN I HELE VERDEN DA GØRE MOD SIN EGEN MOR.

  EKSEMPEL 3 VI LAVER NOGLE AFTALER OG BAGEFTER HAR JEG FULDSTÆNDIG MISFORSTÅET DEM ELLER SOM HAN SIGER IKKE FATTET EN BRIK FOR JEG FATTER ALDRIG NOGET, JEG ER SNOTDUM OG SKAL SÆTTE PRIS PÅ HAM, HANS MOTTO ER BENÆGT BENÆGT BENÆGT HAR HAN GRINENE SAGT FLERE GANGE.

  EKSEMPEL 4 HAN SYNES DET ER SJOVT NÅR FOLK SLÅ SIG, NÅR HAN SER FILM SPOLER HAN TILBAGE IGEN OG IGEN OG IGEN FORDI DET SER SJOVT UD DE BRÆKKER BENET ELLER NOGET ANDET VOLDTAOMT.

  EKSEMPEL 4 HAN FROTALTE VORES BØRN AT JEG IKKE GAD DEM, HAVDE NOK I MIG SELV OG IKKE HAVDE OVERSKUD TIL DENM, AT JEG ELSKEDE MIG SELV MEST OG AT JEG VAR LIGEGLAD MED DEM, NÅ DE VILLE HJEM TIL MIG LØG HAN PG SAGE JEG IKKE ORKEDE DET, VELVIDENDE JEG GRÆD HVER DAG FORDI JEG SAVNEDE MINE BØRN, MINE BØRN VAR HELE MIT LIV OG DET VAR MIG DER HAVDE TAGET MIG AF DEM, MEN HAN HYREDE EN AUPAIR DA HAN ISOLEREDE MIG, JEG TROR HAN GJORDE DET FOR AT MODBEVISE MIN PÅSTAND, SOM VAR AT MAN KAN KØBE NY KONE, NYT HUS, NYE VENNER MEN DU KAN IKKE KØBE EN NY MOR ELLER FAR, MEN DET MENTE HAN GODT MAN KUNNE OG HAN FORTALTE MIG HVER DAG HVOR DEJLIGT B’RNENE HAVDE DET OG HVOR GODT DET HELE GIK, DET VAR NATURLIGVIS LØGNE HAR MINE BØRN SENERE FORTALT MOG, DE SAVNEDE MIG OG MINE PERFEKTE BØRN FULDE AF SELVVÆRD, SELVTILLID, MANGE VENNER INGEN BEKYMRINGER ER NU BLEVET ØDELAGTE VORES PIGE PÅ 16 RYGER HASH ER DEPREMERET OG FORSTÅR IKKE HVORFOR FAR LYVER NÅR HAN SIGER HUN ER HANS BEDSTE VEN OG HUN HAVDE OVER 2000 FØKGERE PÅ INSTAGRAM DEN KONTO ER LUKKET HUN HAR FUNDET EN DOMINERNDE KÆRESTE, MIN SØN ER BLEVET TYK NÆGTER AT GÅ UD FOR TÆNK NU HVIS HAN MØDER NOGEN HAN KENDER, DET VIL HAN BARE IKKE NÅR HAN ER SÅ FED SIGER HAN, HAN SPILLER KUN COMPUTER INTET ANDET, FØR SPILLED HAN FODBOLD 3 GANGE OM UGEN OG KAMPE I WEEKENDEN DET SAMME MED MIN DATTER, NU ER DE BARE FORVIRRET, BEKYMRET OG SYNES ALTING ER NOGET LORT.

  HAN FORTÆLLER MYNDIGHEDERNE AT DET ER FORDI DE HAR EN PSYKISK SYG MOR, DET ER JO IKKE NEMT FOR BØRNENE SIGER HAN.

  Evans finder det nødvendigt at forstå disse tegn og manipulationen for at begynde helingsprocessen fra de traumer det har påført ofret.

  HVOR KAN JEG LÆSE OM DET ?

  Er man udsat for gaslighting gennem længere tid er det nedbrydende for ofret og ofret kan til sidst miste besindelse og selvværd, da man holder op med at tro på egen sansning af verdenen omkring sig.

  JA OG HVIS IKKE JEG FOR HJÆLP SNART ENDER JEG PÅ PSYKRIATISK AFDELING.

  Det er ikke ualmindeligt at den krænkende forsøger at kontrollere ofret ved at bestemme beklædning, ved at bestemme hvornår den anden skal være hjemme og hvem vedkommende må tale med.

  JA SOM ER INGEN FOR DET ER JO IKKE NØDVENDIG NÅR MAN HAR BØRN, KVINDERNE SKAL LAVE MAD, GØRE RENT, PASSE BØRN OG SØRGE FOR SIN MAND.

  Det kan også være at krænkeren gemmer eller stjæler ting, for derefter at benægte det eller grine af det uden at føle skam, som man ellers ville, så den dårlige adfærd trivialiseres til at være normalt.

  JA HAN SOLGTE MIT SOMMERHUS TIL SIG SELV, LAVER LÅN I MIT NVN, HAN HAR LAVET ET FINT DOKUMENT HVOR DER STÅR HAN ER MIN ØKONOMISKE VÆRGE, DET HAR HAN HELT SELV BESLUTTET JEG ER NEMLIG FOR DU. TIL AT ADMINISTRERE MINE PENGE MENER HAN

  Den sidste og mere alvorlige er, når krænkeren isolerer ofret fra at se venner og familie, ofte ved at plante løgne om dem og danne splid eller ved at parret flytter langt væk.

  3 ÅR I HELVEDE ALENE MEN MUS, ROTTER, KULDE, UDEN VARME, VARM VAND, SULTEN, BANGE, ALENE OG ALLERVÆRST UDEN MINE BØRN.

  Krænkeren får ofte nydelse af at kunne kontrollere ofrets tanker, følelser og adfærd.

  JA HAN LYVER BARE FOR TESTE MIG

  I modsat fald mødes protester med nedgørelse, ydmygelse, negligering, frustration eller fysisk vold.

  JA, JA, JA, JA OG JA

  I yderste og mest ekstreme tilfælde kan krænkeren være farlig.

  JA

  JEG ER BANGE FOR HVAD HAN GØR HVIS HAN OPDAGER JEG VIL GÅ FRA HAM, JEG ER BANGE FORDI HAN ER SÅ KOLD, HAN ER PARAT TIL AT KØRE SINE BØRN OVER BARE FOR AT RAMME MIG, HVAD GØR HAN HVIS HAN KAN MÆRKE HAN MISTER MIG FOR ALVOR AT HAN MISTER MAGTEN OVER MIG, KUNNE HAN GØRE BØRNENE FORTRÆD BARE FOR AT RAMME MIG, DET TROR JEG MEN DET ER JO KUN GISNINGER, JEG VED AT HAN GØR DET PGA MAGT IKKE PENGENE HAN ER RIG DET HANDLER OM AT JEG SKAL FJERNES OG JEG MÅ IKKE BLIVE KÆRESTE MED EN ANDEN, FÅ VENNER ELLER KOMME TÆT PÅ FAMILIEN FOR TÆNK NU HVIS DE OPDAGEDE DET HELE BARE VR LØGN, ALT DET HAN HAVDE GJORDT MOG MIG OG ALLE DE LØGNE SOM VILLE BLIVE AFSLØRET.

  JEG HAR MELDT HAM TIL POLITIET OG SENDT DE ULOVLIGE DOKUMENETER TIL EN ADVOKAT SOM VIL HJÆLPE MIG, DET ER DERFOR HAN NU OVERBEVISER ALLE OG ÅBENBART OGSÅ LÆGEN OM AT JEG HAR VRANGSFORESTILLINGER PG ER I PSYKOSE, HAN ER PRESSET OG DET GØR MIG BANGE.

  DET ER DERFOR HAN VIL GIFTES, MEN HVILKEN LÆGE TROR PÅ AT EN MAND VIL MOSHANDLE OG ISOLERE DIG I 3 ÅR FOR BAGEFETR AT FRI TIL HENDE OG VÆRE DEN SØDESTE KÆRESTE FORAN ANDRE OG HAN ER JO BARE MEGET BEKYMRET FOR BØRNENENE OG MIG.

  Er det vold?

  Vold kan inddeles i 5 typer. Alle typer vold indeholder en grad af magtdemonstration og er destruktivt for dig og din selvfølelse:

  * Materiel vold: Partneren ødelægger dine ting, vægge eller møbler.
  Ja
  * Økonomisk vold: Partneren narrer penge fra dig eller stjæler.
  * Ja
  * Seksuel vold: Partneren begår seksuelt overgreb mod dig. Dette inkluderer også andre handlinger end samleje/penetration og det er ret almindeligt, hvis din krop ’fryser fast’ og du ikke kan sige nej verbalt. Han har sex på dig og mod din vilje.
  * Ja
  * Psykisk vold: Gaslighting, maniopulation, nedladende sprog, råb, uforudsigelig adfærd, sygelig jalousi og forskydning af skyld og ansvar.
  * Ja
  * Fysisk vold: Slag, spark, lussinger – det vi er bekendt med, men også fortsættelse af fysisk smerte, eksempelvis under sex, hvor du har sagt fra.
  * Ja
   
  Offeret: Hvorfor kan jeg ikke mærke mig selv?
   
  Offeret nedbrydes over tid, men uden selv at kunne mærke det. At have antennerne ude og at behandle partneren med respekt og forsigtighed er blevet normalt. Offeret får over tid nedbrudt al form for grænsesætning, og med det også selvværdet. Her mister man fornemmelsen af, at ’jeg er noget værd’ og ’jeg fortjener bedre’.
  Derfor er psykisk vold og gaslighting i mange tilfælde meget mere alvorligt end fysisk vold. Ved fysisk vold er man ikke i tvivl om, at det der gøres er forkert. Man har en tydeligt defineret grænse for, hvad der er ok og ikke ok. Men når volden indtræder den fysiske arena, er det ofte på et stadie, hvor selvværdet hos offeret er så nedbrudt, at der ikke er energi til at forlade krænkeren.

  JEG ER BANGE FOR HAM MEGET

  I mange tilfælde opleves krænkeren som farlig, og man er bange for hans reaktioner.

  NEJ IKKE HAM HER, IGEN KAN TRO AT HAN KUNNE VÆRE SÅ OND, HAN ER DYGTIG MEGET DYGTIG

  I andre tilfælde er krænkeren decideret farlig: Når man først har forladt en voldelig krænker, har han intet at tabe og det synes realistisk, at volden kan eskalere. I nogle tilfælde kan offeret frygte for sit liv.

  JA MEST MINE BØRNS LIV.

  Er han psykopat ?
   

  • Bolette Kragh

   Omg ???? nogen må hjælpe dig. Sikke en styrke du har, at skrive så stærkt et indlæg. Søg hjælp i Dannerhuset, Exitcirklen eller lign. Du skal væk derfra!

 2. C.

  Når nu så mangen fagpersoner råber op om det her, hvorfor følger de så ikke med i FRH og kommunerne?
  Psykisk vold er blevet gjort ulovligt – jeg har fået tildelt seperat mødet FRH, men de sidder alligevel og stempler mig som”usamarbejdsvillig” fordi, jeg ikke ønsker at komme dertil, hvor jeg kan sidde med farmand og spise middag sammen.

  Manden kalder mig psykisksyg, manipulerende, kriminel, personlighedsforstyrret, at jeg selv har erkendt min sygdom fordi jeg har gået til psykolog!! og tvinger mine børnetilskud at tale grimt om ham………. Jeps ham vil jeg da sidde og hygge snakke med.

  Hvornår vågner de op, dem der hjælper overfaldsmanden til at dreje sagen hen på mine påståede fortrædeligheder og væk fra sagens egentlige kerne – børnenes trivsel??

 3. Ulykkelig

  Opvokset med mor som var voldelig sparkede slåede, lussinger, verbal vold, kunne ikke elske, bankede mig og købte så nye støvler til mig. Sagde engang hvis jeg nogen siden ville blive gravid vil kun banke barnet ud af mig. Hold mig engang under vandet i en svimmingpool jeg har været 3 år.
  Jeg har været på lykkepiller siden jeg var 17 år, jeg har svær depression og tit selvmordstanker. Jeg har svært med at få venner, stole på folk og beholde et arbejde.
  Nu er jeg 45 og hun 66 nu er hun i offer rollen, Og alt er synd for hende. Hendes nye offer er hendes nye mands ( voksne ) datter. Hun lukkede deres Skype der hjemme da datteren ringede for meget til sin far. Sidste gang hun ringede til mig var det kun til at snakke dårligt om min mors mands datter, hun spurgte ikke engang ind til mig ( hun ringer aldrig eller spørger indtil hvordan jeg har det ) Sjovt nok havde min mor fået min mormors stemme også. Min mor er opvokset med mor som også er sådan nok værre. Jeg har også “traits” .
  Jeg søger hjælp stadig om skaden er sket.

 4. A

  Jeg er så i tvivl om, hvad min partner gør mod mig. Jeg er hele tiden i tvivl om det er mig, der gør alting forkert. Han siger, at jeg er psykisk ustabil, og jeg tænker tit, at det ville være bedst, hvis jeg ikke var her…