Julen giver tid til eftertanke…

Af Psykolog Anita Øland d. 13. december 2017

Glædelig forbandede jul

“Glædelig forbandede jul ” er en udtalelse, som nok kan få de fleste til at spærre øjnene op. Men er der noget om det? Er julen ved at tage overhånd? Er der noget ved julen, der er blevet sådan, at vi hellere vil ønske den hen, hvor peberet gror

Julens mange ansigter

Julen er hjerternes fest, vi skal hygge og være sammen med vore kære. Vi værner om de skønne juletraditioner – klipper julehjerter, danser om juletræet, fylder os med god julemad og får den gave, vi altid har ønsket os.

Men julen er også forventningernes fest – forventningerne om den perfekte gave, den perfekte flæskesteg eller juleand og den helt rigtige julestemning.

For rigtig mange ender julen som utilstrækkelighedens fest – med en skyldfølelse over ikke at kunne leve op til idealet og ikke kunne nyde den gode julestemning, fordi julen allerede hænger en langt ud af halsen, længe inden den er begyndt.

Og for atter nogen er julen ensomhedens fest – fordi ens kære er gået bort, eller fordi et uvenskab har splittet familien eller på grund af mere eller mindre selvvalgt isolation. Uanset grunden er ensomheden ekstra tydelig i julen.

Julen betyder nydelse og afslapning… Jo, det er vel ønskescenariet for os alle. Det er det, vi drømmer om, når hverdagen ræser afsted – den ideelle jul, som vi kan se afspejlet i alle de skønne julefilm, som medierne ynder at fylde sendefladen med i december måned.

Julen har mange ansigter og i juletiden bliver alt mere tydeligt – og for nogen mere end de kan bære

Julestress er julestjernens bagside

Jeg taler for tiden med mange klienter om julestress, der allerede nu tydeligt mærkes hos mange. Har vi nået at få julekassen frem, pyntet op, lavet juleklip med de små, bagt småkagerne, lavet konfekten, fået styr på gaverne, alle kalendergaverne, de sidste adventsgaver… opgaverne står i kø…

Det er imidlertid værd at huske på, at det er opgaver, der kommer oveni det almindeligt levede liv i et højt tempo – det er ikke i stedet for…

Vi fylder vores kalender med julehygge i børnenes institutioner, i skolerne, hvor der skal juleklippes, julemorgenhygge for alle børn og forældre, for ikke at glemme julefrokosterne i diverse sociale sammenhænge. Vi fylder vore weekender med julearrangementer – ja der er nok at se til, og der er nok af julepligter til at fylde alle vores åndehuller op med to-do ting. For det skal man jo… Vigtigheden af åndehuller i hverdagen kan du læse om i dette blogindlæg.

Sikken voldsom trængsel og (a)larm…

Jeg ser så mange eksempler på, at vi, når vi bliver pressede på energi, overskud og tid, fravælger de ting, der måske er de allervigtigste for os i en travl tid. Jeg ser det også i mit eget liv. Det er blevet en udfordring at komme afsted til min elskede træning – ikke fordi jeg ikke gider, men fordi det føles lidt for luksusagtigt at prioritere det, når der nu er så meget andet, jeg endnu ikke har styr på. Jeg ser det også på træningsholdet, hvor der er mandefald gang på gang.

Vi gør det alle sammen – fravælger det, der egentlig giver os energien til at klare de mange ting, der skal ordnes. Jeg har oplevet det alt for mange gange – at fravælge det gode for mig, at nedprioritere det vigtige for mig – de gode rutiner. I år har jeg besluttet mig for, at det skal være slut – til gavn for både mig selv men også mine nære relationer.

Den store juleflugt væk fra julestress

For rigtig mange mennesker bliver det store juleræs alt alt for meget. Nogle vælger derfor at søge tilflugt fra julen ved at rejse væk fra trængsel og alarm, julestress og bristede forventninger. Det er blevet populært at rejse væk over julen – og det giver jo rigtig god mening. Men kan det virkelig være rigtigt, at det er nødvendigt at gå helt i modsatte grøft og stå fuldstændig af på juletraditionerne? Jeg er personligt ikke så meget for enten/eller tænkning men mere for at tænke både/og. Der skal både være plads til julehygge og til afslapning.

Det er tid til at det materialistiske må vige pladsen, så vi kan finde tilbage til det julen virkelig handler om – næstekærlighed og glæde

Måske er det tid til at kigge forventningerne til sig selv og familien lidt efter i sømmene. Er der nogle forventninger, der ikke nødvendigvis behøver at blive opfyldt? Eller kan der måske blive skruet lidt ned for forventningerne? Hvor kommer alle de forventninger fra? Hvad vil det betyde for mine tanker om mig selv, og mine tanker om andres tanker om mig, hvis jeg slækker lidt på de krav og forventninger, jeg stiller til mig selv? Man siger, at less is more – og også i dette tilfælde tror jeg, at der er noget om det. Lad os hjælpe hinanden til at få en juletid, hvor der er plads til os alle – også til at slappe af og nyde hjerternes fest.

Har du lyst til at læse om, hvordan jeg som psykolog hjælper stressramte med at komme i balance– kan du læse mere her…

Hvis dette indlæg har fanget din interesse vil på bloggen. Der kommer nye blogindlæg hver uge.

Kan du genkende noget af det, jeg skriver?  Lider du også af julestress? Du skal være meget velkommen til at dele dine erfaringer under dette indlæg.

Igennem åbenhed kan du hjælpe andre!

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer