15: Hvordan skal vi være kærester? Nærhed og ærlighed i parforholdet – Samtale med Malene Hollmann

Malene Hollmann er uddannet psykolog og sexolog og har tidligere arbejdet med organisationspsykologi og ledelse. I dette afsnit deler hun ud af sin viden om parforholdsmønstre og kommunikation.

I afsnittet vil du blive klogere på den ærlige samtale og om, hvordan man kan undgå at finde sig selv fanget i de samme gamle mønstre.

Parforholdsmønstre og kommunikation 

 

Ofte indgår vi ret automatisk i parforhold:

  1. Vi har nogle ideer om hvilken slags partner, vi ønsker os.
  2. Vi møder en, der (overvejende) matcher, forelsker os, lærer hinanden bedre at kende og vælger hinanden til som kærester.
  3. Nærheden vokser, godt hjulpet på vej af forelskelsens lykkerus, og vi får lyst til at flette fremtid med hinanden.
  4. Undervejs sker der en udveksling og forhandling af forventninger, værdier, drømme, ønsker og behov, men disse samtaler sker oftest ret ustruktureret og spontant – eller de opstår før, når vi konflikter og opdager punkter, hvor vi ikke har de samme forventninger.

Når parforholdet er funderet, og hverdagen brager derud af, falder vi let ind i faste roller, og så kan vi blive fastlåst i måden, vi er sammen på som partnere. Når det sker, øges muligheden for konflikter, nærheden falder, og den fælles retning bliver uklar.

 

Så er det tid til en struktureret forventningsafstemning ved at reflektere over og tale om jeres individuelle behov og den nuværende tilstand i jeres parforhold.

 

Dagens øvelse: Mapping og forventningsafstemning i parforholdet

 

Læs følgende spørgsmål og skriv ned for dig selv

– Hvor meget tid, skal jeg bruge sammen med min partner? Hvor meget tid har vi begge lyst til at bruge sammen?

– Hvad skal vi lave sammen – og hver for sig? Brug evt. to kolonner.

– Hvor meget sex har jeg lyst til at have? Hvad tænder mig? Hvad skal være tilstede (need to have) ? Hvad er ekstra dejligt (nice to have) ? Og hvor går mine grænser?

– Hvor mange penge har jeg lyst til at bruge sammen med en kæreste? Hvor mange penge bruger vi på ting, der gavner parforholdet? Skal der skrues op eller ned, så parforholdsdrømme kan nåes.

– Hvordan løser vi konflikter? Hvad er det typisk der sker, når vi tørner sammen? Hvad er jeg god til, og hvornår bliver jeg mindre god? Mine mønstre.

– Hvad er ok, i forhold til personer uden for vores parforhold? Hvad er monogami for mig, og hvor går grænsen? Er det ok at flirte? Ønsker jeg et monogamt

Derefter kan du invitere din partner til at gøre det samme, for sig selv, hvorefter I sammen kan have en åben samtale om jeres fælles ståsteder og individuelle behov.

Ofte kan vi falde i en fælde, hvor vi spørger den anden, hvad vedkommende har brug for. Men det er mere trygt, at få sandheden at vide.

 

Link til blogs:

– Det utrygge forhold

Find den fulde øvelse her:- Malenes blog

Youtube nævnt i afsnittet – søg efter:

Tilknytningsstile, illustreret gennem film:
“Attachment Theory – How Your Childhood Affects Your Love Style”

“Veldrevet opvarmningsflow” af Anna Bogdanova

Dagens nærende aktivitet:

Holde mig-tid derhjemme med Netflix og take-away (over-functioning personer) eller gå en tur (under-functioning).

 

Anbefalinger:

Bog: “Erotisk intelligens” af Esther Perel.

Husk at du altid er velkommen til at sende en mail til cleoh@psykologerne.dk med kommentarer til podcasten eller spørgsmål. Malene kan kontaktes på malene@psykologerne.dk og du kan læse mere om hende her:

Malene Hollmann

På facebook og Instagram kan du finde billeder og modeller løbende. Profilen begge steder hedder “Indsigt med Cleoh”, ligesom du på https://psykologerne.dk/podcast/ kan se en oversigt over alle podcasts fra Psykologerne.dk

Rigtig god fornøjelse.

PODCAST:

INDSIGT med Cleoh

INDSIGT med Cleoh er en podcast der på uformel vis undersøger menneskets psykologi. Her vil du både få mere viden om psykologi og få konkrete øvelser og værktøjer til din egen selvudvikling. Psykolog og parterapeut Cleoh Søndergaard inviterer sine kolleger i studiet til samtaler om psykologi, psykoterapi og selvudvikling. I podcasten finder du også solo-afsnit, hvor hun deler sin viden om en række emner som selvværd, den indre selvkritiker, stress, skizofreni og angst. Du vil også finde mini-afsnit med øvelser og guidede meditationer. INDSIGT handler både om at kigge indad, at få et nyt perspektiv og kunne se nye muligheder - hvilket lige præcis er podcastens vision. Missionen er at udbrede viden og psykoterapeutiske øvelser, så lytteren over tid vil opnå mere autencitet, selvværd og ro. INDSIGT med Cleoh kan derfor fungere som din psykolog i lommen.

Medvirkende

Cleoh Dharma Søndergaard
Cand.psych.aut., parterapeut, sexolog
Malene Hollmann
Cand. psych. parterapeut & sexolog

Flere afsnit i serien