16: Kom af med den indre selvkritiker + Viden om angst og depression – Samtale med Jacob Hicks

Kender du det, at der ofte dukker selvkritiske tanker op? At hver gang vi gør noget godt, eller oplever noget rart, kommer der en "jaaa... men.."-tanke, der ruinerer glæden. Det kan også være hårde tanker, hvor du kritiserer dig selv, ikke kun for hvad du gør, men også for den du er. "Jeg er ikke god nok" er en klassiker.

Disse selvkritiske tanker kommer vi ind på i dagens afsnit. I dette afsnit vil du også blive klogere på, hvad depression og angst er.

Den indre selvkritiker

Vi kalder det den indre selvkritiker. Den er en del af os. Den er en del af vores problemsøgning, og -løsning, så på mange måder har den været god. Men larmer den for meget er den skadelig for vores selvværd, selvtillid og med tiden kan den larme så meget, at man ikke kan tænke på andet. Her møder vi angsten eller depressionen.

 

Vi kalder det den indre selvkritiker for at eksternalisere den fra os selv; at betragte tendensen som noget der sker uden for os selv. Det er ikke sandheder – det er bare tanker. Derved kan vi ændre det.

 

Depression og angst

 

Hvis du selv kæmper med en af disse lidelser, vil du måske kunne møde overraskende meget genkendelse i dette afsnit – for hvor tit taler vi med andre, med samme sindstilstand, om vores tanker?

 

Hvis du er pårørende til en med angst eller depression, vil dette afsnit give dig en dybere forståelse for, hvordan det opleves, og hvorfor.

 

Jacob Hicks er ugens gæst. Han fortæller om sin egen oplevelse med angst og depression, hvor den indre selvkritiker var meget dominerende. Jacob er desuden podcaster og laver podcasten “Et Venligt Sind”, der undersøger sundhedspsykologi.

 

Husk at du altid er velkommen til at kontakte Cleoh på cleoh@psykologerne.dk. På facebook og instagram (Indsigt Med Cleoh) kan du se billeder af dagens gæster, opdateringer og modeller.

 

Jeg, Cleoh, elsker at lave denne podcast. Det er virkelig en fornøjelse med alle de positive tilkendegivelser. Hvis du ønsker at støtte mit projekt, må du meget gerne efterlade en anmeldelse på Apple Podcasts med et par ord om, hvad det har givet dig at høre denne podcast eller hvorfor du kan anbefale den til andre. Det gør virkelig en forskel – både fordi podcasten bliver synlig for andre lyttere, men det gør også hele arbejdet værd. Tusind tak 🙂

PODCAST:

INDSIGT med Cleoh

INDSIGT med Cleoh er en podcast der på uformel vis undersøger menneskets psykologi. Her vil du både få mere viden om psykologi og få konkrete øvelser og værktøjer til din egen selvudvikling. Psykolog og parterapeut Cleoh Søndergaard inviterer sine kolleger i studiet til samtaler om psykologi, psykoterapi og selvudvikling. I podcasten finder du også solo-afsnit, hvor hun deler sin viden om en række emner som selvværd, den indre selvkritiker, stress, skizofreni og angst. Du vil også finde mini-afsnit med øvelser og guidede meditationer. INDSIGT handler både om at kigge indad, at få et nyt perspektiv og kunne se nye muligheder - hvilket lige præcis er podcastens vision. Missionen er at udbrede viden og psykoterapeutiske øvelser, så lytteren over tid vil opnå mere autencitet, selvværd og ro. INDSIGT med Cleoh kan derfor fungere som din psykolog i lommen.

Medvirkende

No items found
Cleoh Dharma Søndergaard
Autoriseret psykolog, sexolog og parterapeut

Relaterede events

Der er ingen relaterede events

Flere afsnit i serien