19: Psykisk vold i parforholdet. Øvelser: Kædeanalyse, følelsesregulering og selvværdstræning.

I dagens afsnit kan du blive klogere på de stærke følelser og impulser der kan opstå, specielt i en kærlighedsrelation. Du vil blive klogere på at skelne mellem de sekundære fortolkninger og stærke, sekundære følelser - så du bliver bedre til at tøjle uhensigtsmæssige impulser.

Hvis du på den anden side er offer for psykisk vold, eller måske ikke helt kan sætte fingeren på, om der er noget galt, vil jeg også anbefale dig at lytte med.

Stærke følelser 2:

Om psykisk vold, gaslighting, impulskontrol og selvværd.

Hvis du på den anden side er offer for psykisk vold, eller måske ikke helt kan sætte fingeren på, om der er noget galt, vil jeg også anbefale dig at lytte med. Jeg fortæller om gaslighting og psykisk vold og sætter spot på grænsesætning. Husk at psykisk vold ikke er det samme som gentagende, isolerede konflikter (cykliske problematikker grundet fx tillidsbrud), men er konstant. Det er heller ikke kønnet; ofre for psykisk vold kan lige så vel være mænd.

 

Når man er offer for gaslighting: Selvværd og virkelighedsopfattelse

Grunden til at psykisk vold af mange ofre ofte beskrives som værre end fysisk vold er, at man mister sin egen dømmekraft. Man er ofte selv i tvivl, om der er noget galt, eller om det ‘bare er mig’. Med tiden nedbryder det ens selvværd, så man har sværere ved at mærke sig selv og sige fra eller anerkende sig selv. Det værste, der kan ske hos offeret er, at personens virkelighedsopfattelse forskydes og apati, eller ligegyldighed, tager over. Man har næsten ikke krafter eller drive nok til at forlade forholdet til sidst.

 

Dagens øvelser:

– Kædeanalyse fra DAT

En øvelse fra Dialektisk AdfærdsTerapi. Denne er primært rettet mod personer, der går i hurtig og stærk affekt og som får uhensigtsmæssige impulser. Denne er primært rettet mod den opsøgende/udadreagerende part.

– Følelsesregulering og impulskontrol

Konkrete øvelser til akut regulering af følelser, så den gode kommunikation kan komme tilbage.

– Selvværdstræning

Til offeret for psykisk vold. Kan bruges uanset om du stadig er i forholdet eller er single.

 

P.S. Husk meget gerne at skrive en anmeldelse med et par ord til podcasten på Apple Podcasts – så bliver jeg vældig glad!

KH Cleoh

PODCAST:

INDSIGT med Cleoh

INDSIGT med Cleoh er en podcast der på uformel vis undersøger menneskets psykologi. Her vil du både få mere viden om psykologi og få konkrete øvelser og værktøjer til din egen selvudvikling. Psykolog og parterapeut Cleoh Søndergaard inviterer sine kolleger i studiet til samtaler om psykologi, psykoterapi og selvudvikling. I podcasten finder du også solo-afsnit, hvor hun deler sin viden om en række emner som selvværd, den indre selvkritiker, stress, skizofreni og angst. Du vil også finde mini-afsnit med øvelser og guidede meditationer. INDSIGT handler både om at kigge indad, at få et nyt perspektiv og kunne se nye muligheder - hvilket lige præcis er podcastens vision. Missionen er at udbrede viden og psykoterapeutiske øvelser, så lytteren over tid vil opnå mere autencitet, selvværd og ro. INDSIGT med Cleoh kan derfor fungere som din psykolog i lommen.

Medvirkende

Cleoh Dharma Søndergaard
Cand.psych.aut., parterapeut, sexolog

Flere afsnit i serien