#12. Når krigen bliver hverdag – konflikten i Ukraine

PSYGT Af Psykolog Emilie Tang Kirk d. 1. april 2022 

I dette afsnit af PSYGT skal vi tale om hvad der sker når krig bliver hverdag.

Hvad sker der i os, når vi konsumerer krigen over en længere periode og hvordan er vi indrettet til at tilpasse os. Det påvirker vores nervesystem og krop at forholde sig til en grusom virkelighed, men det er ikke uden konsekvenser.

Dag efter dag, uge efter uge er vi blevet konfronteret med de seneste nyheder om, hvad der foregår i Ukraine. Meldinger om døde og sårede, mennesker på flugt, familier der splittes, billeder og videoer af menneskelig lidelse og nød, bygninger og materiel, der er sprængt til ukendelighed.

Det er grusomt at være vidne til, og afmagten melder sig, fordi vi umiddelbart intet kan gøre. Samtidig sker der efter noget tid det, at det gradvis bliver hverdag. Vi vænner os i en eller anden grad til nyhederne om krig, uden at det gør gruen mindre.

Men hvordan kan vi overhovedet vænne os til krig?

I forlængelse af det første afsnit om krigen i Ukraine og den afmagt, vi naturligt kommer til at føle, taler psykolog og tidligere sprogofficer Emilie Tang Kirk i dette afsnit om den oplevelse af følelsesløshed, der over tid begynder at indtræde, når vi gang på gang er vidner til det ubærlige. Ikke fordi vi er kynikere, men fordi der er grænser for, hvad vores nervesystem kan holde til i længere tid ad gangen. Det er som om vores nervesystem over tid automatisk udvikler en slags hård hud for at beskytte os.

For vi er fra naturens side egentlig ikke beregnet til at blive konfronteret med nyheder på den måde, vi bliver det i dag. Vores kroppe kan ikke kende forskel på, om det vi ser på skærmen er noget, der fysisk foregår lige foran os, eller om det er tusindvis af kilometer væk; vores kroppe reagerer som om, det rent fysisk sker lige for næsen af os. Og nervesystemet tilpasser sig så godt, det nu kan.

Det er fortsat en balancegang at følge med i nyhederne og holde sig orienteret om det seneste nyt uden at blive fuldstændig overvældet og få “følelsesmæssige ar” på nethinden af det, vi ser. Det bliver derfor afgørende, at vi er bevidste om, når vi vælger nyhederne til og fra.

Lyt med på dette desværre alt for aktuelle podcastafsnit af PSYGT.

Medvirkende: psykolog Emilie Tang Kirk

Vært: Christoffer Hørbo

Emilie Tang Kirk er, udover at være psykolog, uddannet sprogofficer i det danske militær, taler russisk og har boet i Rusland. Læs mere om psykolog Emilie Tang Kirk

Læs om PTSDKrisehjælp og Traumebehandling

Du kan blive holde dig opdateret, ved at abonnere på podcasten PSYGT i din podcast-app og ved at følge Psykologernes facebookgruppe.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.