Har jeg PMS?

Hvis du har PMS, vil du typisk mærke en fysisk og/eller psykisk forandring i ugen op til din menstruation – og hvis du er uheldig også op til ægløsning.

Har jeg PMS?

Hvis du har PMS, vil du typisk mærke en fysisk og/eller psykisk forandring i ugen op til din menstruation – og hvis du er uheldig også op til ægløsning.


Find psykolog her

Hvem får PMS OG PMD

PMS eller Præmenstruel Syndrom anvendes bredt om de fysiske og psykiske bivirkninger, der skyldes hormonelle ændringer ved kvinders ægløsning og menstruation. Undersøgelser har vist, at PMS optræder hos ca. 75% af alle kvinder i den fødedygtige alder. PMD er mindre almindeligt. Det påvirker kun ca. 3-8 % af kvinderne. Kvinder med mild PMS har normalt ikke brug for lægehjælp til at tackle symptomerne, imens kvinder, der lider PMD i nogle tilfælde er så hårdt invaliderede, at det kan være nødvendigt til at opsøge lægen.

 

Har jeg PMS?

Hvis du har PMS, vil du typisk mærke en fysisk og/eller psykisk forandring i ugen op til din menstruation – og hvis du er uheldig også op til ægløsning. Hvis du har nogle af nedenstående symptomer omkring samme tid hver måned, og hvis de forsvinder, når du får din menstruation eller har haft ægløsning, har du sandsynligvis præmenstruelt syndrom (PMS). Typiske fysiske og psykiske symptomer på PMS er:

  • Ændringer i humør
  • Depressive symptomer
  • Let til tårer
  • Kortluntethed og hurtig vrede
  • Energiforladthed
  • Følelse af tunghed i kroppen og oppustethed
  • Ømme bryster
  • Hovedpine
  • Muskelsmerter, smerter i lænd
  • Træthed
  • Søvnproblemer herunder urolig søvn
  • Unormal stor trang til mad eller søde sager

 

Hvordan ved jeg om jeg har PMD?

Hvis dine PMS-symptomer er så ekstreme, at de forhindrer dig i at udføre normale gøremål i forhold til dit arbejde eller i hjemmet, eller hvis det påvirker relationerne til de mennesker, du omgiver dig med, kan det være, at du lider af pre-menstrual dysforisk lidelse (PMD), som er en mere livskvalitetsnedsættende og invaliderende form for PMS.

Undersøgelser har vist, at ca. 3-8 % af kvinder i den fødedygtige alder lider af PMD, men der er et stort mørketal, og forskere anslår, at det reelle tal kan være dobbelt så højt. Ved første øjekast kan PMS og PMD synes ens, fordi de har mange af de samme symptomer, men PMS og PMD er forskellige på flere måder.

 

Eksempel 1. Når du har PMS, kan du føle dig deprimeret. Men hvis du har PMD, kan det hele føles trist og håbløst i en ekstrem grad, der kan føre til selvmordstanker.

 

Eksempel 2. Når du har PMS, kan du føle dig ængstelig. Men hvis du har PMD, kan den angst du føler, gøre dig panikslagen.

 

Eksempel 3. Når du har PMS, kan du være lunefuld. Det ene øjeblik føler du dig lykkelig og det næste øjeblik kortluntet og vred, for derefter at blive emotionel og grådlabil. Hvis du har PMD vil dine humørsvingninger være mere ekstreme. Du kan blive ekstremt vred og hidsig og bliver irriteret over ting, der normalt ikke vil genere dig. Du kan blive aggressiv og kamplysten, selvom du normalt helst undgår konflikter. Du kan føle en ekstrem sårbarhed, og du vil kunne få følelsen af at miste kontrollen over dit liv.

 

Eksempel 4. Når du har PMS, kan det være vanskeligt for dig at følge dine sædvanlige rutiner. Når du har PMD, vil du sandsynligvis holde op med at bekymre dig om dit job, dine hobbyer, dine venner og familie – alt hvad du normalt sætter pris på.

 

Hvorfor får man PMS/PMD?

Ingen kender de nøjagtige årsager til PMS eller PMD, men der er bred enighed om, at PMS og PMD skyldes ændringer i hormonniveauer. Forskere mener at have fundet frem til, at det sandsynligvis er hormonet progesteron, der kan medføre PMS og PMD, idet progesteron kun udskilles omkring kvinders ægløsning og menstruation.

Genetik kan også spille en rolle. Tvillingeforsøg i USA og Australien har påvist, at PMS og PMD i 40% af tilfældene er arveligt. Så hvis du lider af PMS eller PMD, er der en stor sandsynlighed for, at din mor eller et nærtbeslægtet familiemedlem også har kæmpet med det.

PMS kan optræde fra kvindens første menstruation, imens PMD typisk optræder i 30 til 40 år alderen og aftager op til overgangsalderen for at forsvinde helt.

Man hører ofte, at PMD og PMS hæftes sammen med en fødsel. Der er dog ikke nogen forskningsmæssigt belæg for, at der skulle være sammenhæng imellem fødsler og PMD/PMS. Der er snarere tale om et sammentræf af omstændigheder. Vi ser oftere, at kvinder føder i en sen alder og mange fødsler sker i 30 og 40-årsalderen. PMD og PMS optræder typisk ikke under graviditet, eller når man ammer. Det kan derfor måske virke som om PMD/PMS kommer som følge af fødslen. Men der er tilsyneladende ingen grund til at angive junior som forklaring

 

Hvordan stilles diagnosen?

Der er ingen formelle test til diagnosticering af PMS eller PMD. Typisk sker diagnosticeringen igennem dialog med din læge/gynækolog samt ved at du udfylder et skema, der har til formål at kortlægge din menstruation og dine symptomer over en periode.
Typisk siger man, at symptomerne skal være til stede en uge før din menstruation og forsvinde igen, når du får din menstruation og i mindst tre menstruationscykler. Men det kan være forskelligt fra læge til læge hvordan de stiller diagnosen.

 

Behandlingsformer

Behandlingsformen og hvorvidt din tilstand kræver behandling afhænger af, hvor mild eller svær din tilstand er. Nogle kvinder med mild PMS kan håndtere deres symptomer med livsstilsændringer, herunder motion, en ændring i diæt, nye søvnvaner og regulering af stressniveauet. I svære tilfælde kan der være behov for lægeordineret medicin.

Hvis du får stillet diagnosen PMD, vil din læge sandsynligvis ordinere psykofarmaka og/eller p-piller. Begge har vist sig at hjælpe med at reducere symptomerne hos kvinder med PMD: Antidepressive lægemidler hjælper ved påvirke kemikalier i hjernen, der regulerer humøret (serotonin og noradrenalin), og P-pillen hjælper ved at sætte din normale cyklus ud af drift.

Typisk ser behandlingsforløbet af PMS -> PMD således ud:

-> Livsstilsændring -> P-piller -> hormonspiral -> hormonplaster ->Antidepressive -> kunstig overgangsalder -> fjernelse af æggestokke -> fjernelse af livmoder.

 

P-piller og hormonspiral

Selv om P-piller er et anerkendt middel imod PMD og PMS, er der forsket meget lidt i, hvordan kvinder påvirkes, når vi udsættes for hormon udefra f.eks. via brug af hormoncreme, p-piller eller hormonspiral.

Det kan skyldes, at meget forskning finansieres af medicinalindustrien, som ingen interesse har i at forske i noget, der ikke fremmer salget af deres produkter. Faktum er dog, at mange kvinder får p-piller fra de er teenagere, og således bliver påvirket af kunstige hormoner det meste af deres liv.

Jeg oplever ofte kvinder, der får et wake-up call af den slemme slags, når de sætter deres cyklus fri og oplever at være ”kvinde” uden kunstige hormoner. På samme måde har jeg ofte oplevet mange kvinder, der har fået PMD lignende symptomer efter de har fået hormonspiral. Derfor har jeg gjort til vane at spørge til prævention, når jeg møder PMS/PMD ramte kvinder i min praksis – for der er næsten altid en sammenhæng

Psykolog Anita Øland

 

Hvordan kan jeg som psykolog hjælpe?

Som kvinde ramt af PMS/PMD står man ofte alene med sine følelser, og det kan forværre en i forvejen vanskelig situation at føle sig helt alene og forkert.

Som kvinde har man i den grad trukket det korteste strå, når vi sammen skal skabe nyt liv. Kvinden skal hver måned det meste af sit liv have menstruation, døje med ubehag og kvalme under graviditeten, bære barnet i 9 måneder og gennemføre en fødsel. Og oven i det skal nogle af os døje med PMS/PMD. Man kan i sandheden sige, at man som kvinde, tager en for holdet.

Hvad indebærer det så at være på ”hold” med en, der lider af PMS/PMD? Først og fremmest indebærer det, i perioder, en høj grad af tålmodighed, overbærenhed, forståelse og kærlighed. Det lyder jo meget nemt, tænker du måske – men det er uhyre vanskeligt, for vi har jo alle en grænse for vores tålmodighed, og det, der sker omkring en kvinde med PMS/PMD giver ikke altid mening. Det kan være rigtig svært at elske en ildspyende drage og kramme en kaktus. Men det er meget ofte lige præcis det, der er behov for.

Hvis det er så vanskeligt, hvorfor så overhovedet tage kampen op? Det korte svar er, fordi det gør en forskel, og fordi der er rige muligheder for læring og udvikling, når vi gør det til et fælles anliggende og en fælles udfordring.

DU ER IKKE ALENE! FACEBOOKGRUPPENEN POWERKVINDER MED SVINGNINGER ER ET FÆLLESSKAB FOR KVINDER MED PMS/PMD.

 

Et liv med PMS/PMD uden medicin – PMS/D Fokuseret Parterapi

Rigtig mange kvinder ønsker at undgå medicinering eller at holde medicinforbruget på et minimum. Det indebærer, at man skal lære at leve med sin PMS/PMD og forholde sig til PMS/PMD’en som en naturlig del af cyklus og af tilværelsen. PMS/D Fokuseret Parterapi er, som navnet antyder, parterapi hvor I som par lærer at mestre de udfordringer, I har, når I har PMS/PMD samt lære at stå sammen, når det er svært.

Ofte fungerer parforholdet rigtig godt, når der ikke PMS/PMD – men en til to gange om måneden slår det gnister. Udfordringen kan være, at det kan tage lang tid at finde tilbage til hinanden, efter en periode med PMS/PMD, hvis bølgerne er gået rigtig højt, så det kan fylde meget mere i forholdet end blot PMS/PMD-perioden.

I parterapien tager vi udgangspunkt i de problemstillinger, som cyklussen er med til at forstærke. Dvs de konkrete situationer, hvor jeres samarbejde bliver til modarbejde, hvor jeres gode kontakt forsvinder, og jeres partner bliver jeres fjende. Det vil sige, at vi har fokus på de øjeblikke, hvor jeres relation ændrer karakter, og I kommer til at føle jer alene i alt det, der er svært.

Vi arbejder med at forstå nervesystemet, da det spiller en vigtig rolle for hvordan vi opfatter os selv og vores partner og de kampe, som vi kommer ind i. Der vil endvidere være fokus på de gode perioder ind imellem at det slår gnister imellem jer. Målet er at I bliver i stand til at håndtere udfordringerne SAMMEN og ikke hver for sig.

Det kan være forskelligt, hvordan man reagerer på PMS/PMD. Nogle er indadreagerende med følelser af skam og forkerthedsfølelse til følge, og nogle er udadreagerende med bebrejdelser, kritiseren og udskælden. Andre igen er både og. Det samme gælder for partneren. Så det er meget forskelligt hvordan PMS/PMD opleves men fælles er at en oplevelse af ensomhed og at være helt alene i det, der er svært. I PMS/D Fokuseret Parterapi er målet at bryde ensomhedsfølelsen og at kunne stå sammen i det, der er svært, så det ikke længere skaber afstand.

 

Opmærksomhed, forståelse og omsorg er nøglen

 

Det handler om at få en fælles opmærksomhed på hvor I befinder jer i cyklus og en opmærksomhed på både egne og partnerens behov. Derudover at skabe en fælles forståelse for hvad, der sker omkring jer og hvad der kommer imellem jer – og ikke mindst at have omsorg – både for sig selv og for sin partner.

 

Roller

I modsætning til en fødsel, hvor partneren kan have oplevelsen af ikke at kunne bidrage med det helt store, spiller partneren til en PMS/PMD ramt en meget stor og vigtig rolle. Det er nemlig ikke altid den PMS/PMD-ramte er i stand til at tænke rationelt, være imødekommende eller komme ud af konfliktsituationer som hun normalt kan.

 

Det kræver virkelig en Powerkvinde at kunne svinge så meget

 

I nogle tilfælde er man som PMS/PMD ramt slet ikke opmærksom på, at det er hormoner, der er på spil og har behov for at blive mindet om det. Det kan lyde underligt, når man er ramt en til to gange om måneden, men det er tilfældet for mange kvinder, at de ikke kan genkende mønstret fra gang til gang.

 

Redskaber

I parterapien arbejder vi hen imod at PMS/PMD’en ikke kommer imellem jer men bliver er periodevis gæst, som skal håndteres i fællesskab. Vi skal identificere de perioder, hvor I får besøg og hvor I skal være ekstra opmærksomme på jeres relation. Vi skal finde lige netop de symptomer, der gør sig gældende for jer, når I har PMS/PMD. Der er stort set altid nogle sikre tegn. F.eks ved jeg, at jeg har PMS/PMD, når lyden på tv er for høj eller jeg føler mig ekstremt nærtagende.

Humør, angstniveau og luntelængde påvirkes af hormonerne, men ofte vil der være udefrakommende trickere, der kan forstærke styrken af PMS/PMD’en. Vi skal derfor se nærmere på de mønstre, der tager jer, når det bliver svært i jeres relation samt de ting, der kan tricke jeres konflikter, så I kan navigere uden om disse. Og vi skal arbejde med jeres adfærd og skabe nye gode vaner.

Kort fortalt så skal vi arbejde med de tanker og følelser, der dukker op i kølvandet på de hormonelle forandringer. Vi skal have fokus på jeres adfærd – hvad er det, I hver især gør, når PMS/D udfordrer jer? Vi skal omkring jeres forsvarsstrategier, hvordan passer I på jer selv, når der er konflikt? – og hvad længes I hver især efter, når det er svært? Uanset om du er partneren med hormonerne, eller du er den vigtige anden, så er der mulighed for både at lære din partner og dig selv bedre at kende – og at få en endnu stærkere parrelation.

 

Fordi terapi virker!!!

I 2017 gennemførte en australsk forskergruppe fra Western Sydney University, en undersøgelse af virkningen af parterapi i forhold til PMS/PMD. Resultatet af undersøgelse viste at kvinder med PMS/PMD, der havde deltaget i parterapi havde større opmærksomhed, accept og forståelse af deres præmenstruelle symptomer samt oplevede en reduktion i intensiteten og hyppigheden af de negative følelsesmæssige reaktioner, forøget kommunikation og forståelse og forbedret parforhold. Se undersøgelsen her…

 

 

Få hjælp med Behandling af PMS og PMD

Professionelle psykologer!

Islands Brygge (Kigkurren 8G)

Mette Marie Sloth

Cand.psych.aut.

Min tilgang i terapien er præget af nærvær og samtidig et klart fokus på, hvad du ønsker at arbejde med og nå frem til i forløbet og i den enkelte samtale. Jeg ser det som min fineste opgave at hjælpe dig til at kultivere medfølelse i forhold til dig selv og andre, som en del… Læs mere

CFT
EFT

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag Dagtider DanskEngelsk

Telefon: 20 22 28 71
Mail: mette@psykologerne.dk

Islands Brygge (Kigkurren 8G)
Lukket for tilgang af nye klienter

Anita Øland

Cand.psych.aut.

I terapiforløbet tager jeg udgangspunkt i din situation, som den ser ud her og nu. Sammen arbejder vi hen imod at skabe mening med den situation du befinder dig i og finde handlemuligheder, der kan lette din situation. Det handler om at generobre en tilværelse med livsglæde og mening. Læs mere

EFT

OnsdagTorsdagFredag Dagtider DanskEngelsk

Telefon: 3132 5441
Mail: anita@psykologerne.dk

Du kan også læse om disse områder