CBT står for Cognitive Behavioral Therapy, på dansk KAT – Kognitiv Adfærdsterapi. Det er en terapeutisk tilgang, der sigter mod at hjælpe en person med at identificere og ændre negative tankemønstre og adfærd, der kan bidrage til følelsesmæssige problemer og psykiske lidelser. CBT er en af de mest effektive og videnskabeligt dokumenterede terapiformer til behandling af forskellige mentale sundhedsudfordringer.
Meget mere information om Kognitiv terapi finder du her
Den kognitive del af terapien fokuserer på at identificere negative eller destruktive tanker, som en person kan have om sig selv, andre eller verden omkring dem. Disse negative tanker kan føre til negative følelser og uhensigtsmæssig adfærd.
Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en evidensbaseret psykoterapeutisk tilgang, der sigter mod at hjælpe mennesker med at identificere og ændre negative tanker, følelser og adfærd, der kan bidrage til psykiske problemer og lidelser. CBT bygger på teorier om, hvordan vores tanker (kognitioner) påvirker vores følelser og adfærd, og det fokuserer på at ændre destruktive tankemønstre for at forbedre den psykologiske trivsel.
Her er nogle af de centrale principper og teknikker inden for CBT:
- Identifikation af negative tanker: CBT-terapien begynder typisk med at hjælpe klienten med at blive opmærksom på deres negative tanker og overbevisninger. Disse negative tanker kan være selvkritiske, pessimistiske eller katastrofe tænkning, der forstærker negative følelser og adfærd.
- Udfordring af negative tanker: Efter at negative tanker er blevet identificeret, arbejder terapeuten sammen med klienten for at udfordre disse tanker ved at undersøge beviser, alternative tolkninger og mere realistiske perspektiver.
- Ændring af tankemønstre: CBT sigter mod at hjælpe klienten med at erstatte de negative tankemønstre med mere positive og konstruktive tanker. Dette kan hjælpe med at reducere negative følelser som angst, depression og vrede.
- Adfærdsændringer: Ud over at arbejde med tankemønstre fokuserer CBT også på at ændre uhensigtsmæssig adfærd. Klienten lærer nye færdigheder og strategier til at håndtere udfordringer mere effektivt.
- Gradvis eksponering: CBT bruger ofte gradvis eksponering for at hjælpe klienten med at konfrontere frygtede situationer eller stimuli. Dette er især effektivt i behandlingen af angstlidelser.
- Hjemmeopgaver: Klienten får ofte opgaver og øvelser, der skal udføres mellem terapisessionerne. Dette hjælper med at øve de nye færdigheder og strategier i det virkelige liv.
CBT har vist sig at være effektiv i behandlingen af forskellige psykiske lidelser, herunder depression, generaliseret angstlidelse, social angst, panikangst, PTSD – posttraumatisk stresslidelse, C- PTSD, spiseforstyrrelser og meget mere. Det kan udføres som individuel terapi, gruppebehandling eller endda via online platforme.
Ved CBT er klienten en aktiv deltager i terapiforløbet, og terapeuten fungerer som en vejleder og facilitator til at hjælpe klienten med at opnå positive forandringer og trivsel. Det er vigtigt at søge en kvalificeret og certificeret CBT-terapeut, hvis man overvejer CBT-behandling.