• Mental sundhed

PSYKOLOGERNES ORDBOG

Tilknytningsmønstre refererer til de måder, hvorpå en person opbygger og opretholder relationer til andre, især tidligt i livet. Disse mønstre dannes primært gennem barnets interaktioner med sine primære omsorgspersoner, normalt forældre eller plejere. Tilknytningsmønstre kan have en betydelig indflydelse på en persons relationelle adfærd og følelsesmæssige trivsel senere i livet.

Der er fire primære tilknytningsmønstre, som er beskrevet af John Bowlby og senere udviklet af Mary Ainsworth:

Tilknytningsmønstre kan påvirke, hvordan en person håndterer intimitet, konflikter, tillid og selvopfattelse. Hjælp af en psykolog kan være nyttig for at forstå og arbejde med tilknytningsmønstre, især hvis de skaber vanskeligheder i ens relationer eller giver følelsesmæssige mistrivsel. En psykolog kan hjælpe med at udforske og forstå tilknytningsmønstre samt udvikle sundere relationelle strategier.

Når man søger hjælp fra en psykolog i forhold til tilknytningsmønstre, kan det indebære:

 

Målet med at arbejde med tilknytningsmønstre sammen med en psykolog er at opnå større selvindsigt, udvikle sunde relationelle færdigheder og forbedre din generelle følelsesmæssige velvære og trivsel. Terapi kan give dig redskaber til at opbygge mere tilfredsstillende og berigende relationer, både med dig selv og andre.

Det er vigtigt at bemærke, at tilknytningsmønstre ikke er statiske, og de kan udvikle sig over tid som følge af terapi og personlig vækst.

 

Skriv til Psykologerne

Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
Tak for din besked
Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
Venlig hilsen
Psykolog Anita Øland