MENTAL SUNDHED

Gør det ondt indeni? – selvhjælpsguide til at forstå dine følelser

00:00

    Gør det ondt indeni?

    Hvis du har haft svære oplevelser, så kan det sætte dybe spor i dig. Du kan have oplevet traumer, du kan være svigtet af de nærmeste, du kan have mistet.

    Dine oplevelser vil vække følelser i dig, og det er kroppens og sindets helt naturlige reaktion på at processere, bearbejde og komme igennem svære oplevelser.

    De følelser, som du mærker, vil selvfølgelig afhænge af selve situationen. Følelserne vil også være betinget af tidligere oplevelser – det kan være oplevelser, som minder om den aktuelle situation uden at du nødvendigvis er bevidst om dette. Dine følelser vil også afhænge af dit opvækstmiljø: hvor tilladte var de forskellige følelser i din opvækst? Hvor trygt var det at vise sine følelser? Blev du mødt med omsorg eller afvisning?

    Så når vi reagerer følelsesmæssigt i en situation, reagerer vi ikke kun på den aktuelle situation, men det er ofte også vores fortid, som har betydning for vores følelsesmæssige respons.

     

    Hvorfor er det sundt at være i kontakt med sine følelser?

    Vores følelser fungerer som vores indre kompas. De vil ofte give os en retning i vores relationer: omsorg giver os trang til at være omsorgsfuld overfor andre, skyld giver os trang til at reparere og gøre skaden god igen, sorg leder os til behovet for trøst, vrede minder os om vores grænser.

    Følelser bliver dermed også den autentiske kontakt vi har med os selv. Det bliver den direkte vej til at finde mere nærvær og mening i livet.

     

    Hvad med følelsen af angst?

    Angst er en vigtig følelse – ikke mindst for vores overlevelse. Når vi mærker angst, er følelsen ofte meget kropslig: åndedrættet bliver overfladisk, hjertet banker hårdere og hurtigere, det spænder omkring brystet og halsen, adrenalinen pumper i kroppen. Du har helt sikkert prøvet det.

    Angst bliver en enorm vigtig følelse, for den vækker kroppens alarmberedskab, så vi reagerer hurtigt (og uovervejet) for at sikre vores overlevelse. Hvis der står en sulten løve foran, så hjælper angsten dig til at reagere lynhurtigt!

    Angst kan også modarbejde dig. Vi kender alle situationer, som er angstprovokerende for os, hvor vi godt ved, at vi rationelt set ikke er i fare: flyskræk, eksamensskræk, præstationsangst, angst for bestemte situationer, typer af mennesker, socialangst.

    Angsten bliver hæmmende, og den hjælper dig ikke. På den måde adskiller den (irrationelle) angst sig fra vores andre følelser: angsten lukker dig ned, hæmmer dig, begrænser dig, mens andre følelser ofte har en retning og bevægelse.

    Angst er derfor ikke altid nyttig at lytte til og lade fylde, men i stedet må vi spørge os selv, hvad er baggrunden for min angst? Er der bagvedliggende oplevelser, følelser, vanskeligheder, som min angst bliver et signal om? Hvis jeg ikke skal lytte direkte til angsten, hvad er der på spil under angsten?

     

    Hvorfor blokerer vi for vores følelser?

    Vi kan i det daglige selvfølgelig vælge at blokere delvist til kontakten til vores følelser. Det kan i mange sammenhænge både være smart og nødvendigt: du kan ikke både præstere på dit arbejde, mens du fuldt ud mærker sorgen over at have mistet en forælder.

    Du kan på den måde bevidst blokere for adgang til dine følelser.

    De fleste vil dog også blokere ubevidst for adgang til deres følelser. Dette har sammenhæng med tidligere opvækstvilkår, bl.a. hvor responsiv, tryg og omsorgsfuld kontakten var fra forældre. Det kan også have stor betydning, hvis du i livet har oplevet traumer, da du i traumet kan have så voldsomme og intense følelser, at de bliver vanskelige at bearbejde og være i kontakt med.

    Det har konsekvenser, hvis du ikke har kontakt til dit følelsesliv, men det kan være forskelligt fra person til person, hvordan de konsekvenser viser sig. Nogle får angst, når de mærker bestemte følelser. Andre mærker smerter i kroppen baseret på at undertrykke/spænde følelserne inde. Nogle mærker tomhed, når følelser undertrykkes. Disse processer er ofte ubevidste, gamle vaner, som er usynlige, men fortsat pinefulde og gentagende.

     

    Skab kontakt til dine følelser

    Først og fremmest er det vigtigt, at du tillader dig selv at være i kontakt med dine følelser. Du skal være villig til at mærke dig selv dybere, end du måske plejer.

    Der er behov for, at du behandler dig selv med omsorg, når du mærker dine følelser. For nogle er det nok at give sig tid og sidde med de følelser, der mærkes. For andre kan processen hjælpes på vej af, at du bevidst retter venlighed og medfølelse mod dig selv i kontakt med følelser. For nogle er det vigtigt at forstå, hvorfor føler jeg, som jeg føler, og på den baggrund kunne rette omsorg og medfølelse mod sig selv.

    Det kan hjælpe at skabe kontakt til din krop. Dine følelser vil altid kunne mærkes i din krop, og når du tillader dig at mærke en dybere kontakt til din krop, hvile din opmærksomhed i bestemte områder af din krop, så vil du kunne mærke følelser dybere. Giv dig selv tid.

    Forstå dine følelser som bølger. De har højdepunkter og lavpunkter, men de passerer. Indstil dig på at lade bølgen rulle igennem dig, og når du er igennem, så mærker du mere ro og nærvær i dig selv.

     

    Hvad så nu?

    Nogle er i stand til at klare disse processer på egen hånd. For nogle er det mere kompliceret.

    Hvis du mærker angst, uro, ubehag i kontakt med dine følelser, så kan du have brug for hjælp til at nå en dybere kontakt til dig selv. Hvis du kan mærke, at du blokerer i processen, kan du også have brug for hjælp til at nå en dybere kontakt.

    Du er velkommen til at henvende dig, hvis du har behov for erfaren psykologhjælp til at skabe mere kontakt til dit følelsesliv.

    "Vores følelser fungerer som vores indre kompas. De vil ofte give os en retning i vores relationer: omsorg giver os trang til at være omsorgsfuld overfor andre, skyld giver os trang til at reparere og gøre skaden god igen, sorg leder os til behovet for trøst, vrede minder os om vores grænser"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    • Mental sundhed

    Rikke Jamborg Hansen

    Cand.psych.aut. & specialist i psykoterapi
    Mere info

    INDHOLD FRA Psykolog Rikke Jamborg Hansen

    Blogindlæg
    Blogindlæg
    • Personlig udvikling

    Skriv til Psykologerne

    Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

    Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
    Tak for din besked
    Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
    Venlig hilsen
    Psykolog Anita Øland