Kæmper du med familietraumer?

Af Psykologerne d. 11. oktober 2022

Om generationstraumer og hvordan du kan arbejde hen mod, at de slipper deres greb i dig

I mange familier gemmer der sig oplevelser med alvorlig sygdom, dødsfald, fattigdom, psykisk sygdom, krig, vold, omsorgssvigt eller misbrug – og som giver genlyd ned gennem flere generationer.

Traumerne går i arv, og de påvirker alt fra genetik til dagligt sprogbrug, og hvordan vi er sammen i familien. Især hvis traumerne bliver håndteret på en måde, hvor de gemmes væk og holdes hemmelige – så kan familiemedlemmer i de efterfølgende generationer komme til at lide under dem. Det kan ske i form af angst, depression, stress, skyldfølelser, usikkerhed eller utryghed, og det kan spænde ben for dig i dine relationer.

 

Ønsker du at bryde med den tunge, følelsesmæssige arv?

Erkend, at traumerne findes. Er traumerne i din familie aldrig blevet italesat, kan det være smertefuldt at begynde at forholde dig til dem. Det kan også føles, som om du svigter din familie, når du kigger nærmere på traumerne. Vi har det med at være defensive omkring vores barndomsoplevelser og især omkring vores forældres måde at løfte forældreansvaret. Men det er for det meste nødvendigt at erkende, at alt ikke har været okay, hvis du vil nå derhen, hvor traumerne slipper deres greb i dig.

Kig på, hvordan traumerne påvirker dig, og hvilke adfærdsmønstre, de har givet dig. Børn, der er vokset op med ubearbejdede familietraumer, er ofte vant til usund adfærd og usunde relationer, og kan derfor have svært ved at genkende, hvornår noget er sundt eller usund. Overvej, hvilke gamle mønstre du gerne vil bryde med, og kig på, hvad der er vigtigt for dig, og hvad du hellere vil give plads til i dit liv.

 

Anerkend, at det er hårdt arbejde at bryde med intergenerationelle traumer

 

Opsøg mennesker, der støtter dig, og som lader dig være dig selv. Mennesker som lytter til dig og anerkender dig, og mennesker du kan have det sjovt med. Måske er det andre mennesker, end dem du plejer at række ud til.

Sæt grænser. Bærer du rundt på psykiske traumer, er det normalt at have svært ved at sætte grænser på en tydelig og respektfuld måde, men det vil hjælpe dig til at skabe et liv, der er mindre domineret af traumerne.

Anerkend, at det er hårdt arbejde at bryde med intergenerationelle traumer. Giv plads til at mærke smerten, sorgen og vreden over traumerne.

Prioriter at gøre noget, som gør dig glad. Det kan føles uvant, hvis du er opvokset i en familie, hvor traumerne ikke har givet plads til (selv)omsorg og at have det sjovt. Men at prioritere glæde, fornøjelser og nydelse er  et vigtigt skridt hen mod at mindske traumerne.

 

Du kan læse mere om, hvad jeg tilbyder som psykolog, og hvordan jeg arbejder med traumer her.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer