RELATION & FAMILIE

Play Video

#9 Genfind kærligheden i parforholdet – Mønstre og tillærte handlemåder

Langt de fleste par havner ufrivilligt i de samme konfliktmønstre igen og igen. Det kan virke uforståeligt, at vi ikke bare kan bryde mønsteret og komme videre, men det er det ikke, og det er der en rigtig god forklaring på.

Langt de fleste par havner ufrivilligt i de samme konfliktmønstre igen og igen. Det kan virke uforståeligt, at vi ikke bare kan bryde mønsteret og komme videre, men det er det ikke, og det er der en rigtig god forklaring på.

Det har vi fokus på i dette afsnit. Du kender det sikkert godt. Jeres parrelation har ændret karakter fra at være fuld af kærlighed, forståelse og omsorg, til at I tager hinanden for givet og gang på gang mister den gode kontakt og ender i konflikt. Men hvad er det lige, der sker i jeres parrelation? Hvorfor misforstår I hinanden? – og hvorfor skændes I?

Det får du svaret på i disse 17 små videoer, hvor psykolog og parterapeut Anita Øland også kommer med opskriften på, hvordan I genfinder kærligheden i jeres parforhold.

Vi vil anbefale, at du ser videoerne sammen med din partner, og at I ser videoerne i rækkefølge startende med afsnit 1:    • #1 Genfind kærlig…   Afsnit 9 af 17

Læs mere om Psykolog Anita Øland: her…

Læs mere om parterapi og find en parterapeut her…

Resumé af videoen

Selvom vi føler os helt specielle i vores parforhold og tænker, at vores handlings- og kommunikationsmønstre er unikke, så er det langtfra tilfældet. Langt de fleste af os lander ufrivilligt i det samme mønster gang på gang og det er vi langt fra ellene om. Der er forsket en hel del i både parrationer og konfliktmønstre og forskningen har vist, at vi typisk havner i en negativ cyklus, der kan antage forskellige mønstre.

Opsøgende – tilbagetrækkende

Det mest almindelige mønstre, er det der hedder opsøgende – tilbagetrækkende. Det er ofte kvinden, der er den opsøgende og manden, der er den tilbagetrækkende, men man kan se det samme mønster og de samme roller i par af samme køn.

Mønsteret, det opstår når den ene part vil have noget, kræver noget af den anden part, som så bliver jeg nødt til at trække sig for at gå i dækning, og jo mere den ene part trækker sig, jo mere opstår der en følelse af panik og aggression hos den opsøgende part, som så må opsøge endnu mere. Det kan give den tilbagetrækkende part en fornemmelse af at være dådyret, der er fanget i en bils forlygter og fryser lige præcis i den position, eller at den tilbagetrækkende part må trække sig endnu mere for at søge dækning.

Og så har vi mønsteret. Jo mere den ene, jo mere den anden.

Angreb – angreb

Vi har også et andet mønster der hedder angreb – angreb. Det er et mønster, der opstår, når begge parter slår igen. Og så har vi mønsteret. Jo mere den ene, jo mere den anden.

Det er meget energifyldt mønster. Der er mange følelser involveret og det kan hurtigt eskalere. Man kan sammenligne mønsteret lidt med en tornado, der tiltager i styrke. I min praksis har jeg set flere parter, der har været fanget i lige præcis det her mønster. Og det kunne resultere i, at de kunne have skænderier kørende over mange timer.

Tilbagetrækning – tilbagetrækning

Der er et andet mønster som jeg vil fremhæve. Det hedder tilbagetrækning – tilbagetrækning. Det er et mønster, der opstår, når begge parter trækker sig ved udsigten til en konflikt. Og så har vi mønsteret. Jo mere den ene, jo mere den anden.

Det kan føles lidt som om, at man kommer til at gå lidt rundt om den varme grød. Og os, der har prøvet det ved at det ikke er en særlig rar fornemmelse.I min praksis har jeg også et par, der har været fanget i lige præcis det her mønster. Jeg har endda mødt par, som havde været gift i over 20 år. Men i de sidste mange år, havde de ikke kommunikeret om hvordan de havde det eller om deres parrelation. De havde udelukkende kommunikeret om børnene eller praktiske ting, der skulle få deres hverdag til at fungere.

Eksempel

Lad mig vende tilbage til eksemplet med mobiltelefonen. Min mands og mit mønster er en smule atypisk, fordi det er min mand, der er opsøgende i kontakten og mig der trækker mig fra kontakt.Så når min forventning til min mand brister. Altså når han vælger at bevare sin arbejd smobil i fritiden. Så bliver min overlevelsesstrategi aktiveret. Jeg bliver ked af det. Jeg trækker mig fra kontakten og går ind i mig selv.

Min mand derimod føler sig uretfærdigt behandlet. Han følger efter mig i et forsøg på at få kontakt, accept og retfærdighed. Og så har vi mønsteret. Jo mere jeg trækker mig. Jo mere opsøgende bliver min mand for at få min kontakt, og jo mere bliver jeg nødt til at trække mig. Og så kører den derudaf.

Det er vigtigt for mig at pointere, at bag enhver form for kritik ligger et uopfyldt behov for kontakt. Man kan sige det sådan, at halvfems procent af kritikken og frustrationen ligger i gamle erfaringer hos den der kritiserer. Kun ti procent ligger hos den der bliver kritiseret.

Uanset hvilket mønster I bliver fanget i, så vil I føle jer som på tynd is, alene, fortabte og efterladte. Der er ingen vindere i disse kampe, kun tabere.Men fortvivl ikke der er faktisk håb for de, for igennem forståelse af din partners reaktioner, vil I kunne vende adskillelse til samhørighed. Din partners uforståelige handlinger giver nemlig mening. Det skal vi se på i næste afsnit, hvor vi skal undersøge, hvad der sker i nervesystemet, når vi er i en konfliktsituation.

Læs mere om Psykolog Anita Øland: her…

Læs mere om parterapi og find en parterapeut her…

Anita Øland

Cand.psych.aut. & EFT-parterapeut

Anita Øland er 45 år, gift, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Anita er uddannet psykolog fra Århus- og Københavns Universitet og har siden 2008 arbejdet som privatpraktiserende psykolog og er i dag indehaver af Psykologerne.

Skriv til Psykologerne

Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
Tak for din besked
Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
Venlig hilsen
Psykolog Anita Øland