Du er ikke udmattet, du er dysreguleret!

Af Psykolog Kristine Andersen d. 5. januar 2023

Om hvordan vores nervesystem påvirker vores psykiske trivsel og helbred

Måske er du ikke udmattet grundet ydre omstændigheder og nuværende pres. Måske er dit nervesystem blot dysreguleret og har været det gennem lang tid.

For mange kan begyndelsen af et nyt år føles særligt drænende. Vi har en tendens til at kigge tilbage på året, der er gået, og til at reflektere over, hvor vi står i livet. Er jeg der, hvor jeg troede, jeg ville være? I min karriere, i mit parforhold eller mangel på samme, samt i min generelle trivsel og mit helbred?

Det kan være, at du føler dig en smule overvældet af det pres, der er i dit liv. Du forsøger muligvis at navigere i en hektisk dagligdag og et arbejde, der stiller store krav til dig. Måske oplever du situationer i familien og en familiedynamik, der ikke er særlig sund og hensigtsmæssig. Måske er du drænet af at være den sidste i vennekredsen, der stadig er single, og føler dig til tider vanvittig ensom. Og måske har du endda også en erkendelse og en fornemmelse af, at uløste problematikker og følelser fra din fortid ligger og spøger – lidelse, psykisk smerte og måske endda traumer, som har været undertrykt, men som stadig dvæler i din krop.. endda lang tid efter, at de fandt sted.

Og her er så dagens store tematik: måske er du ikke udmattet grundet ydre omstændigheder og nuværende pres. Måske er dit nervesystem blot dysreguleret og har været det gennem lang tid.

Vores nervesystem spiller nemlig en enorm vigtig rolle i forhold til vores trivsel og psykiske sundhed.

Vi ved i dag fra forskningen, at ubearbejdede følelser, lidelser, hændelser og traumer sætter sig i kroppen og nervesystemet. Det er som om, at vores nervesystem husker og holder fast på disse erindringer. Det kan blandt andet betyde, at vi derved fastholder os selv i en form for survival state – altså en overlevelsestilstand – hvilket slider helt utrolig meget på os selv og vores ressourcer. Dette kan blandt andet gøre os mere tilbøjelige til at reagere på stress og pres og gøre os mere mindre resiliente over for eksempelvis kritik, sygdom, dårlig søvn eller dårligt arbejdsmiljø samt relationelle, kognitive og følelsesmæssige udfordringer.

Når lidelse opstår – f.eks. angst, somatisk sygdom, følelsesmæssige smerter, udbrændthed, traumer osv. – kan det derfor være en rigtig god ide at forholde dig til dette ved også at kigge på dit nervesystem.

Det kan nemlig være en stor nøgle til at opnå bedring samt større trivsel og helbredelse, når du lærer at regulere dit nervesystem. Og det bedste af det hele er, at dette er noget, som vi alle sammen kan lære!

Du kan blandt andet regulere dit eget nervesystem ved at være tro mod dine egne grænser og behov – altså ved at lære at sætte sunde grænser, så du ikke gør overgreb på dig selv hele tiden. En anden måde at regulere vores nervesystem på er at arbejde med vores vejrtrækning og lave øvelser, hvor vi hjælper vores krop ud af overlevelsestilstanden og ned i en tilstand af tryghed og ro. En tredje måde kan være at skrive tanker og følelser ned i en dagbog og kigge på det, som har udløst en respons (= en trigger) samt kigge på, hvordan du kan regulere og justere dine tanker, følelser og din adfærd hensigtsmæssigt.

Hvis du har brug for hjælp til at kigge på og arbejde med at regulere dit nervesystem, så er du også velkommen til at booke en tid hos mig til en privat session. Det kan du gøre her: https://psykologerne.dk/psykolog/kristine-andersen/

Jeg arbejder desuden også på at opstarte et lille hold engang i løbet af foråret, hvor vi netop arbejder med regulering af nervesystemet. Hvis du kunne være interesseret i dette, kan du skrive en email til mig på kristine@psykologerne.dk , og så vender jeg tilbage i forbindelse med holdopstart.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer