Livet er ikke let. Faktisk er det uhyre svært at leve, og det er imponerende, at de fleste af os klarer det så godt som vi nu en gang gør. Men hvorfor er det så svært, kunne man spørge sig selv om? Vi lever i en tid og en del af verden, som har usammenligneligt gode kår, når det kommer til at opfylde de grundlæggende behov af materielle goder og tryghed. Alligevel lider vi. Mange af os går lange perioder af livet med en følelse af, at noget er galt. Men hvad er problemet?
Problemet er, at mennesket er det eneste dyr, som ikke ved, hvordan det skal leve sit liv. Hvor andre arter er forprogrammerede til en særlig måde at orkestrere tilværelsen på, begynder den menneskelige krise med det forvirrede faktum, at vi ikke ved, hvad vi skal stille op med os selv. Ganske vist fødes ind i en særlig tid, kultur og familie, og tilegner os herigennem en særlig måde at være i verden på. Men når alt kommer til stykket – og det gør det for os alle sammen før eller siden – aner vi ikke, hvad vi har gang i på jorden.
Hvorfor findes jeg? Hvad skal jeg gøre med mit liv? Hvad er meningen med det hele? Når vi konfronteres med disse spørgsmål, skyldes det ikke tilfældigheder. Det er en grund til, at vi stiller disse eksistentielle spørgsmål og ofte handler det om, at livet går os imod. Når alt går godt, behøver vi ikke tænke os om. Det er i mødet med livets begrænsninger og vanskeligheder, at vi begynder at tvivle. Og det ofte er som svar på dette, at tungsindet melder sig.
Tungsind – eller en slags realistisk pessimisme – kan være et ganske rimeligt svar på alskens dårligdom, men hvis tilstanden bliver mere eller mindre konstant, og kommer til at udelukke alt det gode, livet også har at byde på, er det værd at undersøge, om det også handler om psykologiske konflikter og indre modstand. At være tung i sindet er ingen sygdom, men depression er, og for at undgå denne, kan psykologsamtaler være helt afgørende.
Depressionen – som ifølge WHO inden længe bliver verdens mest omkostningskrævende sygdom – er netop karakteriseret ved en manglende evne til at se muligheden for, at noget kunne blive bedre. Den deprimerede har ofte svært ved at se, hvordan fremtiden skulle have noget at byde på, som er værd at leve for. Den deprimerede mangler håb og uden håb, er det uhyre svært at stå op om morgenen.
For mange, er litteratur, kunst og musik velfungerende kanaler for at give udtryk for og spejle oplevelser af tomhedsfølelser og et indre mørke. For andre, er fysisk anstrengelse, hvor den kropslige udmattelse giver sjælen et øjebliks ro, den foretrukne vej, når det handler om at tæmme de indre dæmoner. Men for mange er dette ikke nok. Misbrugsproblemer – som ofte begynder i forbindelse med omvæltende livskriser – er en lige så velkendt som tragisk del af menneskelige samfund. Vi har, tilsyneladende, ofte brug for at flygte fra os selv.
I kontrast til flugten, er terapi en måde at tage det alvorligt, at livet ikke er let, at der ikke findes en opskrift på eksistensen, og at vi – uanset hvor hårdt og uretfærdigt det kan virke – er ansvarlige når det kommer til det ene liv, vi har fået. At det er hårdt at gå i terapi, vil de fleste vidne om. Terapi er hårdt, fordi det kræver en stor anstrengelse at sætte ord på og dele det kaos, vi til tider har inde i os. Men uanset hvor krævende det er at gå i terapi, er det langt nemmere end at være i den bedøvende psykiske smerte, en depression medfører. Ingen af os står udenfor risikozonen for at blive ramt af en depression, men med den gode samtales hjælp, kan vi ofte holde den på behørig afstand.
Psykologsamtaler kan også bidrage til et mere nuanceret og modent syn på livet, både des muligheder og begrænsninger. Det terapeutiske lokale er et sted, hvor man kan blive klogere på, hvad ens eget tungsind handler om, og hvordan man bedst håndterer det. Ofte kan denne dybere forståelse bidrage til, at livet bliver lettere at bære. Erkendelsen af, at tungsindet giver mening og har sin plads i tilværelsen kan, på paradoksal vis, være vejen til en mere livsbekræftende måde at leve på. Måske er det sådan, at vi kun formår at give os helhjertet hen til det og dem vi elsker, hvis vi kender og har et sprog for, hvor forgængeligt og sårbart det hele i sidste ende er?
Læs mere om hvordan jeg arbejder som psykolog og med depression og tungsind her…
Læs mere om depression her…