MENTAL SUNDHED

Bliv mental fit og kom i balance

00:00

    Er du mental fit? (...eller fat)?

    Meget tyder på, at der er en sammenhæng imellem mental ubalance og den livsstil, vi fører, og at risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme er større hos personer ramt af eksempelvis dårligt selvværd, stress, depression, angst eller krise end hos befolkningen generelt.

    Hvis mental ubalance er problemet, hvordan kan endeløse slankekure og et fitnessabonnement så være løsningen? Det er det heller ikke. Det er korrekt, at fysisk aktivitet udløser endorfiner, som i en kortere periode har en positiv effekt på vores mentale tilstand. Men det er som at tisse i bukserne for at holde varmen.

     

    Derfor er det så svært for dig at passe din træning og holde vægten

    Hvis sindet er i ubalance, vil glæden ved at have smidt nogle kilo på en slankekur, komme over målstregen i en ironman eller den dulmende effekt af en flaske rødvin, hurtigt blive erstattet af dundrende tømmermænd, når vi bliver slået tilbage til start.

    Hjernen er sådan indrettet, at vores belønningscenter bliver aktiveret, når vi gør noget der er ”godt ” for os selv. Det er bare ikke altid, at det, der er godt for os på den korte bane, gavner os på den lange bane – og hjernens belønningscenter, kan derfor få os til at træffe forkerte beslutninger. Det skyldes, at vi er udstyret med den samme hjerne, som sikrede os overlevelse i stenalderen. Og det, der sikrede vores overlevelse i stenalderen, kan slå os ihjel i dag f.eks. energioptimering/minimering af energiforbrug, overspisning og stort kalorieindtag.

    Når vi er i mental ubalance, vil mange opleve, at hukommelsen og koncentrationen bliver påvirket. Hjernen har ikke den samme mulighed for at prioritere, organisere, sortere og udføre ting i handling – det er lidt som om, at ”sæt-i gang” knappen er ude af drift. Når vi er i ubalance, har vi derfor ikke mulighed for at træffe rationelle og velovervejede valg. Vi kompenserer for den manglende energi med en ekstra kaffe, mere sødt eller et ekstra glas rødvin. Andre forsøger at finde den mentale balance ved at træne op til en maraton eller dyrke deres kropsideal – ofte i en grad hvor grænsen for hvad der er fysisk og mentalt sundt overskrides. Den handler om at finde en sund balance.

     

    Det er tid til at gribe fat om nældens rod

    Hvad er så løsningen? Du skal naturligvis ikke kvitte din fysiske træning eller de gode spisevaner, for det gør dig godt. Men du kæmper en ulige kamp og risikerer at overskride grænsen for, hvad der er sundt, hvis du ikke har sindet/psyken med. De professionelle atleter ved godt, at den egentlige kamp ikke kæmpes med musklerne men mentalt. Det er den, der er bedst på dagen, der vinder. Og ligesom de professionelle atleter vil en stor del af vores kamp udkæmpes mentalt.

    Så det er tid til at vende bøtten rundt og fokusere på at få sindet i balance. Overvægt, misbrug, skilsmissen og midtvejskrisen kan ikke bare løbes væk. Det er et symptom på, at vi er i mental ubalance. Og set i det lys, er det jo paradoksalt, at vi bruger så mange penge og ressourcer på at blive fysisk fit og stort set ingenting bruger på at blive mentalt fit.

     

    Sindet vælger vi ofte først at bearbejde, når klappen er gået ned

    Som psykolog møder jeg ofte først mine klienter, når problemet har vokset sig så stort og uoverskueligt, at de ikke føler, at de har andre valg. Men hvis vi skal være mentale fitte, skal vi gribe ind længe før problemerne bliver akutte. Vi skal vi se på os selv på en ny måde. De færreste af os er mentale supermænd eller kvinder, der kan klare alting selv, så det handler om at bryde tabuet om at man er svag, hvis man opsøger hjælp eller vejledning.

    At være mental fit handler om at være bevist om egne evner, ressourcer og begrænsninger – om at have overskud til at være nærværende i forhold til nære relationer, at kunne rumme hinanden og nyde samværet med andre samt om at hvile i sig selv og elske den, man er.

    Målet er klart – få et sind og krop i balance

    Mental fit kan du blive på mange måder. Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, men famler lidt, så spar på det fitnessabonnement, du alligevel aldrig rigtig får brugt og den kur, der alligevel ikke gør dig tilfreds med din krop og få en personlig mental “træner”.

    Klik her for at læse om hvordan jeg som psykolog kan jeg hjælpe dig med at udarbejde strategier for hverdagen og arbejdslivet. Og om hvordan jeg kan være din sparringpartner omkring de benspænd og udfordringer, du oplever på din vej og forebygge, at de vokser sig til problemer.

    Livsstilsrelaterede sygdomme udgør et enormt samfundsmæssigt problem. Samtidig arbejder vi os selv halvt ihjel, vi bliver skilt som aldrig før, og mængden af stressramte sætter stadigt nye rekorder

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Anita Øland

    Cand.psych.aut. & EFT-parterapeut

    Anita Øland er 45 år, gift, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Anita er uddannet psykolog fra Århus- og Københavns Universitet og har siden 2008 arbejdet som privatpraktiserende psykolog og er i dag indehaver af Psykologerne.

    INDHOLD FRA Psykolog Anita Øland

    Podcast
    • PMS/PMDD
    00:00
    Podcast
    • PMS/PMDD
    00:00
    Podcast
    • PMS/PMDD
    00:00
    Skriv til Psykologerne

    Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

    Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
    Tak for din besked
    Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
    Venlig hilsen
    Psykolog Anita Øland