Rosa Øllgaard I Aftenshovet på DR1 – hvorfor rammes vi af billederne fra Afghanistan, hvordan passer vi på os selv og hvordan taler vi med vores børn om det der sker?

Psykolog Rosa Øllgaard deltog i Aftenshowet på DR1 d. 18 august 2021 for at tale om, hvorfor vi rammes af billederne fra Afghanistan, hvordan vi passer på os selv så vi kan kæmpe videre, og hvordan vi kan tale med vores børn om det.
“Jeg sagde ja til at deltage i Aftenshowet, hvis jeg fik lov at give handleanvisninger også, så det ikke blev en lidelsesfortælling om, hvor synd det er for os hvide, privilegerede danskere at se afghanernes desperation og smerte. Det er nemlig så langt fra min pointe. Det er ikke os det er synd for her, og når jeg opfordrer til pauser, er det ikke for at give et fripas til at slukke og leve sit liv med varm te på kanden og rolig søvn. Men konkrete bud på hvad man kan gøre blev der desværre ikke helt tid til sidst.
Jeg mener jo, at vores afmagt netop opstår, fordi vi ikke ved, hvordan vi skal hjælpe. Og det er så ærgerligt, når der findes så mange måder at hjælpe på!
For vores privilegier forpligter. Vores deltagelse i Afghanistan forpligter. Vores reaktioner på de voldsomme billeder forpligter.
Så hvordan kan man vende sin afmagt og gøre noget?
  • Ræk ud efter dine afghanske naboer! Både helt lokalt i dit nærområde, på dit barns skolde eller en kollega. Vis at det betyder noget for dig, hvad der sker lige nu.
  • Vælg aktivt hvad du læser og ser, følg troværdige kilder der dækker katastrofen med den værdighed som de civile fortjener. Støt gerne solide medier som fx Zetland og brug tid på at sætte dig ind i, hvad der sker. Også om en måned, når medierne måske er fyldt af en ny krise.
  • Vis din solidaritet med dine penge og støt de gode NGO’er der knokler 24/7. Du kan også vise dit engagement som frivillig herhjemme. Jeg linker til en god liste med hvem man kan støtte, men hvis du er i tvivl, er både Røde Kors DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Médecins Sans Frontières (MSF) og UNICEF  gode bud
  • Brug din tilstedeværelse her på de sociale medier med intention. Hvem følger du, som dækker Afghanistan med værdighed og viser dig, hvad der sker? Fortæl dem, at det gør en forskel for dig og spørg dem, hvordan du kan støtte dem
Rosa Ølgaard