Par-til-par – om at gå i parterapi

Af Psykolog Anita Øland d. 14. december 2018

Thomas & Linda deler deres erfaringer med at gå i parterapi

Meget ofte er det psykologen – eller terapeuten – der beskriver, hvordan det er at gå i terapi. Måske er det mere korrekt at spørge dem, der sidder i sofaen – overfor psykologen – hvordan det egentlig er at være i terapi, og hvad de har fået ud af det.

I en række blogindlæg har nogle af mine klienter valgt at dele deres erfaringer med at gå til psykolog. I dette blogindlæg har Thomas og Linda valgt at dele erfaringer med at gå i parterapi.

Hvorfor valgte I at opsøge en parterapeut?

Vi valgte at opsøge en parterapeut, fordi vi havde STORE udfordringer med hvordan Thomas skulle forholde sig til sit tidligere forhold.
Vores relation var forholdsvis ny (ca. 1 år gammel), da vi valgte at opsøge en parterapeut. Vi havde det godt sammen, men vi mødte også mange udfordringer, idet Thomas ikke var tydelig nok i sit valg af Linda. Thomas´ fortid skabte tit problemer i vores forhold.

Vi havde ikke tidligere erfaringer med parterapi, men vi havde ingen betænkeligheder ved det. Det var Linda, der spurgte Thomas, som sagde ja med det samme.

Vi fandt vores parterapeut via Google, og det var vigtigt for os at parterapeuten havde rigtig gode anbefalinger, da vi søgte en med speciale i sammenbragte familier.

Hvad har I fået ud af at gå i parterapi?

Vi har gået i parterapi igennem 2 år, og vi har oplevet forløbet som meget professionelt og ekstremt lærerigt på mange områder. Under forløbet blev vi begge overraskede over, hvor stærke vores følelser er for hinanden, og at vi begge turde åbne os og lytte uden fordomme.

I dag er vores forhold stærkere end nogensinde. Vi er meget tættere på hinanden, og vi er blevet gift, venter barn, skal bygge hus mv.

Vi har virkelig lært at være åbne overfor hinandens forskelligheder og er blevet meget bedre til at forstå hinanden og tilgive, hvis en af os laver “fejl”, for intet forhold er perfekt.

Vi kan mærke en klar forandring. Vi er meget gladere sammen og rolige. Og vi ved, at hvis der kommer noget “udefra”, så kan det ikke rokke ved vores fundament.

Har I 3 råd til andre, der på tænker at starte i parterapi eller som allerede er i et forløb?

  1. Giv tid og plads til hinanden og den forandring/rejse I sammen skal ud på.
  2. Vær åben og fordomsfri, så din partner tør at vise de allerinderste følelser og føler sig tryg ved dig.
  3. Kom i gang så hurtigt som muligt, når du mærker, at der er noget, som du/I ikke selv kan løse eller kan tale om.

Det er ikke farligt at række ud efter hjælp, men det glemmer vi tit som voksne. Tænk på hvordan du til enhver tid vil hjælpe et fremmed barn, som har slået sig. Her går du ikke bare forbi og lader som ingenting. Det må I heller ikke gøre, når jeres parforhold har slået sig.

Tak til Thomas og Linda fordi I valgte at dele jeres historie og erfaringer.

Har du lyst til at læse om hvordan vi arbejder med parterapi hos psykologerne – kan du læse mere her…

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer