Ramt af hjernerystelse – større chance for skilsmisse

Undersøgelsen viser, at selv ti år efter en hjernerystelse har berørte personer op til 1,6 gange større sandsynlighed for ustabilt arbejdsliv end dem uden hovedtraumer. Risikoen for skilsmisse er også 1,5 gange højere blandt dem, der har haft en hjernerystelse.

Hjernerystelse kan have langvarige sociale konsekvenser

Et dansk forskningsprojekt offentliggjort i det internationale tidsskrift Preventive Medicine i juli 2024 afslører, at hjernerystelser og andre hovedtraumer kan have langvarige sociale konsekvenser. Studiet, “Traumatic brain injury and long-term associations with work, divorce and academic achievement”, fastslår, at selv milde hovedtraumer som hjernerystelse er forbundet med en markant højere risiko for skilsmisse, ustabilt arbejdsliv og nedsat sandsynlighed for at gennemføre uddannelse.

Studiets resultater er baseret på omfattende data fra det danske landspatientregister og Danmarks Statistik. Forskerne analyserede oplysninger fra personer diagnosticeret med hovedtraumer, herunder hjernerystelse, og sammenlignede dem med tilsvarende kontrolgrupper, hvad angår udviklingen i deres arbejdsliv, ægteskaber og akademiske præstationer.

Øget risiko for skilsmisse og ustabilitet i arbejdslivet

Undersøgelsen viser, at selv ti år efter en hjernerystelse har berørte personer op til 1,6 gange større sandsynlighed for ustabilt arbejdsliv end dem uden hovedtraumer. Risikoen for skilsmisse er også 1,5 gange højere blandt dem, der har haft en hjernerystelse, og forskerne konkluderer, at konsekvenserne ikke nødvendigvis mindskes over tid, men kan følge de ramte gennem hele deres arbejdsliv og personlige forhold.

Forskerne fandt også, at sandsynligheden for skilsmisse var størst blandt dem med milde skader som hjernerystelser, muligvis fordi mange vender tilbage til hverdagen med ubehandlede eller vedvarende symptomer, som kan belaste både arbejdsliv og nære relationer.

Unge og uddannelse

Studiet peger desuden på, at børn og unge, der har været ramt af hovedtraumer, har lavere chancer for at gennemføre gymnasiet eller en videregående uddannelse. For unge, der har oplevet en hjernerystelse i teenagealderen, var konsekvenserne særligt markante, da risikoen for manglende gennemførelse af gymnasieuddannelse var højere end blandt dem uden hjerneskader.

En omfattende registerundersøgelse

Data til undersøgelsen blev trukket fra landspatientregistret, som giver en omfattende historik over diagnosticerede patienter i Danmark. For at måle arbejdslivets stabilitet fokuserede forskerne på ca. 45.000 danskere mellem 18 og 60 år, som var i fast arbejde på tidspunktet for skaden. Hvis en person arbejder mindre end 75 % af tiden efter skaden, blev vedkommendes arbejdsliv betragtet som ustabilt.

Undersøgelsen er en registerbaseret studie, der dokumenterer statistiske sammenhænge mellem hovedtraumer og sociale konsekvenser, men ikke nødvendigvis årsagerne bag disse sammenhænge. Dette betyder, at de præcise mekanismer, som knytter TBI (Traumatisk hjerneskade)  til sociale udfald, stadig mangler fuld forklaring, selvom forskerne peger på, at faktorer som psykiske og fysiske eftervirkninger kan spille en væsentlig rolle.

Anerkendelse og videnskabelig kvalitet

Studiet, der er udført i samarbejde mellem Dansk Center for Hjernerystelse og Region Hovedstadens Psykiatri, er blevet peer-reviewet for at sikre kvalitet og videnskabelighed. Forskningsprojektet er støttet af Offerfonden og Helsefonden, som arbejder for at fremme forskning og behandling af langvarige følgevirkninger efter hjernerystelse og andre hovedtraumer.

Fremtiden for personer ramt af hjernerystelse

Resultaterne af denne undersøgelse peger på behovet for opfølgende støtte og målrettede indsatser for personer, der har oplevet hovedtraumer, herunder hjernerystelse. Med langvarige konsekvenser for både personlige og professionelle liv anbefaler forskerne, at sundhedssektoren og arbejdsmarkedet overvejer tiltag for at hjælpe dem, der oplever problemer som følge af hjernerystelse.

Udtalelse fra psykolog

Autoriseret cand.psych. og neuropsykolog

Vi har talt med psykolog Mette Marie Gunnargaard om de langvarige konsekvenser af en hjernerystelse.

Det er vigtigt at huske, at langt de fleste, der får en hjernerystelse kommer sig indenfor få måneder. Men som studiet viser, så er der desværre også en del, der er meget påvirkede af symptomer i adskillige år og for nogle livslangt efter skaden. En overraskende konklusion i studiet er, at risikoen for skilsmisse er større, for de med hjernerystelse end for de med mere svære hjerneskader.

Et godt bud på en forklaring kan være, at mange der bliver ramt af hjernerystelse ikke får den tilstrækkelige hjælp til at forstå og håndtere symptomerne.

En hjernerystelse kan, i modsætning til mere svære hjerneskader, ikke påvises på en scanning. Det kan medvirke til, at skaden ikke bliver taget alvorligt af læge, kommune osv. Hvis den ramte ikke tids nok får information om hjernerystelse og hvordan man bedst forholder sig, så kan man risikere at forværre symptomer og forringe chancen for at komme sig helt.

Symptomer kan være diffuse og svære at forstå, både for de pårørende og for den ramte selv. Og det kan være svært at forklare og tage højde for noget, man ikke rigtig selv forstår. Derfor er det også vigtigt at pårørende bliver inddraget i behandlingen, så de får en forståelse for, hvad det er den ramte går igennem. At lære at forstå sig selv og hinanden kan være afgørende for om en relation består. Det gælder generelt, men ikke mindst når den ene er ramt af et usynligt handicap som hjerneskade.

Information om hjernen og symptomer, undervisning i kompenserende strategier og hjælp til balance imellem aktivitet og hvile vil være vigtige komponenter i et behandlingsforløb. Lærer man at håndtere symptomerne hensigtsmæssigt, vil de blive mindre indgribende i hverdagen.

Der er heldigvis kommet mere fokus på hjernerystelse blandt læger og i kommunerne. Der er dog stadig rigtig mange ramte, der ikke får den rette hjælp i rette tid.

 

 

 

Sådan kommer I videre, hvis hjernerystelse slider på parforholdet

En hjernerystelse påvirker ikke kun den, der rammes – men også de nærmeste. Fysiske symptomer som træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær samt følelsesmæssige reaktioner som irritation, nedtrykthed eller tilbagetrækning kan belaste parforholdet og skabe afstand. Mange par oplever, at de langsomt glider væk fra hinanden, uden helt at forstå hvorfor.

Men I er ikke alene – og der er hjælp at hente.

Start med en ærlig samtale
Hjernerystelsens usynlige følger kan være svære at sætte ord på, både for den ramte og partneren. Vores gratis parforholdstest kan være et godt sted at starte. Den hjælper jer med at identificere, hvor I står, og åbner op for den vigtige samtale om det, der er svært.
Prøv parforholdstesten gratis her…

Få inspiration – og forstå hinanden bedre

Vi har samlet en række gratis videoer, der handler om, hvordan man som par kan håndtere de udfordringer, der følger efter en hjernerystelse. Videoerne giver jer viden, redskaber og nye perspektiver – og I kan se dem i jeres eget tempo.
Se videoerne her…

Professionel hjælp kan gøre en forskel

Hvis hjernerystelsen har sat dybere spor i jeres forhold – og konflikter eller afstand begynder at fylde – kan det være en god idé at søge hjælp hos en parterapeut med viden om følgerne af hovedtraumer. Vores erfarne psykologer og terapeuter står klar til at hjælpe jer med at finde tilbage til hinanden – og finde nye veje frem.

Find en terapeut her med speciale i hjernerystelse og hovedtraume her…

Læs mere om hjernerystelse her

Lyt til vores podcast om hjernerystelse her

Kilder

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743524002172?via%3Dihub

Hana Malá Rytter, Carsten Hjorthøj, Heidi Jeannet Graff, Lene Falgaard Eplov, Merete Nordentoft, Michael E. Benros, Annette Erlangsen, Trine Madsen,

Traumatic brain injury and long-term associations with work, divorce and academic achievement,

Preventive Medicine, Volume 185, 2024, 108062,

RELATERET INDHOLD

Podcast
  • Hjernerystelse
00:00
Skriv til Psykologerne

Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i Aarhus, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.

Tak for din besked
Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
Venlig hilsen
Psykolog Anita Øland