Når én bliver ramt af mobning på jobbet, mister to deres nattesøvn
En ny undersøgelse februar 2025 afslører, at arbejdsrelateret mobning ikke kun påvirker den direkte udsatte medarbejder, men også deres partner i hjemmet. De mentale og fysiske konsekvenser af mobning kan forstyrre søvnmønstre, skabe uro i parforholdet og potentielt føre til øget stress for begge parter.
Mobning smitter gennem søvnproblemer
Forskere har fundet en tydelig sammenhæng mellem mobning på arbejdspladsen og søvnforstyrrelser hos både offeret og deres partner. Den ramte medarbejder oplever ofte uro, søvnløshed og lavere søvnkvalitet, hvilket kan skyldes en konstant grublen over uretfærdig behandling, frygt for arbejdet og stressrelateret spænding.
Men konsekvenserne stopper ikke der. Partneren bliver indirekte påvirket af den dårlige søvnrytme, enten fordi de vågner af den andens uro, eller fordi den generelle stemning i hjemmet ændrer sig. Langvarig eksponering for stress og søvnproblemer kan skade parforholdet, reducere livskvaliteten og endda føre til helbredsmæssige problemer for begge parter.
Arbejdsgivere skal tage ansvar
Forskere bag studiet advarer om, at virksomheder bør tage mobning på arbejdspladsen langt mere alvorligt. Udover de velkendte konsekvenser såsom reduceret produktivitet og øget sygefravær, viser denne nye viden, at konsekvenserne rækker langt ud over kontoret. Mobning har en dominoeffekt, der også rammer medarbejderens familie og hjemmeliv.
For at bekæmpe problemet anbefales det, at virksomheder udvikler bedre retningslinjer mod mobning, skaber en åben og støttende kultur og hjælper medarbejdere med at håndtere stress og konflikter på en sund måde. Et godt psykisk arbejdsmiljø er ikke kun en fordel for den enkelte medarbejder og virksomheden – det har også en positiv effekt på deres nærmeste relationer og det samlede samfund.