40% af psykiske lidelser kan tilskrives børnemishandling og omsorgssvigt i barndommen

Den skjulte byrde: Børnemishandling og omsorgssvigt langsigtede indflydelse på mentalt sundhed

Ny forskning fra University of Sydney kaster lys over den alvorlige indvirkning, som børnemishandling og omsorgssvigt har på mental sundhed. Undersøgelsen blev offentliggjort i JAMA Psychiatry (2024), afslører, at op til 40 procent af livslange psykiske lidelser, såsom angst, depression, alkohol-og stofmisbrug, selvskade og selvmordsforsøg, kan spores tilbage til mishandling og omsorgssvigt i barndommen.

 

Børnemishandlingens dybe ar

Børnemishandling omfatter fysiske overgreb, seksuelle overgreb, psykiske overgreb før det fyldte 18 år. Den australske undersøgelse anslår, at mishandling/omsorgssvigt er ansvarlig for 41 procent af alle selvmordsforsøg og 21 procent af depressions tilfælde i landet. Det er rystende tal, der viser, hvor dybt rodfæstet disse traumer kan være for de udsatte.

I Danmark er børnemishandling/omsorgssvigt ligeledes et alvorligt problem.  I følge sundhed.dk viser en dansk undersøgelse fra 2016 viste blandt andet, at:

    • hvert 6. barn oplever vold i hjemmet
    • hvert 12. barn er udsat for psykisk vold fra forældre
    • 5 pct. af børn og unge mellem 7-18 år har været udsat for grov vold
    • gerningsmændene og ofrene har ofte haft de samme belastende opvækstforhold

En nyudgivet rapport fra Børns vilkår i september 2024″Svigt af børn – status 2024” Viser at det samlede antal anmeldelser om fysisk vold mod børn var på 5.170, omhandlende 4.544 børn i 2023.

Blandt ofrene for anmeldte fysiske voldsforbrydelser, er en overvægt af drenge blandt ofrene for anmeldte fysiske voldsforbrydelser. I 2023 var der 2.755 drenge og 1.789 piger blandt ofrene – det svarer til, at seks ud af ti ofre er drenge .

Rapporten viser yderligere at den fysiske og psykiske vold udøves oftest af den primære omsorgsperson, henholdsvis 72% fysisk og psykisk er på 76%, de resterende procenter er fordelt på øvrig familie, kærester, ekskærester og jævnaldrende.

              Typer af vold                                                       Antal børn

  • Vidne til vold i hjemmet                                            –  4.315
  • Vold mod barn                                                             –  3.754
  • Misbrug hos en eller flere voksne i hjemmet         – 3.689
  • Seksuelt overgreb mod barn                                     –  1.410

Mens vi ofte fokuserer på de kortsigtede løsninger, bør denne undersøgelse være en påmindelse om at arbejde med de dybereliggende årsager til psykiske problemer.

Ifølge rapporten “Svigt af børn – status 2024”  var der i 2023,  48.733 børn og unge under 18 år i kontakt med psykiatrien. Indlæggelser af børn er faldet til det laveste de sidste 10 år, samtidig med at ventetiden bliver længere på hjælp. I alt findes der 1148515 børn i alderen 0-17 år i danmark.

Selvmordsraten i Danmark, har ifølge Danmarks Statistik, de seneste år (2018-2022) ligget på et gennemsnit på 575 tilfælde. årligt.

Hvis du går med selvmordstanker, så kontakt livslinien på 70 201 201 alle årets dage kl. 11-05 eller den psykiatriske akutmodtagelse.

Hvis du er barn eller ven/pårørende til et barn som er udsat for mishandling eller omsorgssvigt kan du få hjælp på Børnetelefonen.

Konsekvenser for mental sundhed

Undersøgelsen fra University of Sydney understreger, at forebyggelse og tidlig indsats vil kunne forhindre 1,8 millioner tilfælde af psykiske lidelser som depression, angst og misbrug. Det vil også kunne reducere det samlede antal år, de udsatte skal leve med de psykiske lidelser samt reducere dødsfald relateret til psykiske lidelser. Disse tal illustrerer de enorme menneskelige omkostninger ved ikke at lave interventioner for at stoppe børnemishandling og omsorgssvigt i barndommen.

Udtalelse fra psykolog

Cand.psych.aut., specialist og supervisor

Vi har talt med psykolog  Nina Werner om traumer og følgevirkninger af omsorgssvigt.

Hvordan kommer man videre efter traumer og omsorgssvigt

Bearbejde(lse) af traumer og følgevirkningerne af mishandling eller omsorgssvigt i barndommen kan være en lang og kompleks proces, men der findes hjælp. Terapi, støttegrupper og psykiatrisk behandling kan være vigtige skridt i processen mod at overvinde de negative følger af barndomstraumer.

At tallene er så høje som 40% af alle psykiske lidelser, er helt overensstemmende med hvad vi psykologer der arbejder med traumer oplever, fortæller Psykolog Nina Werner. Ofte når folk opsøger mig for at få hjælp til en problematik med angst, depression, lavt selvværd eller et misbrug, opdager vi, når vi dykker ned i, hvornår det startede, at problemet har sit udspring i gamle traumatiske oplevelser. Det kan være i form af vold, omsorgssvigt eller misbrug som undersøgelsen peger på, og det kan også være i form af mindre åbenlyst voldsomme begivenheder, som ikke desto mindre har haft en traumatisk effekt på sindet. Det kan eksempelvis være mobning og udskillelse i den klasse man går i, eller utryghed i forbindelse med problemer i familien, hvor barnet ikke ses og dets behov for tryghed og sikkerhed ikke imødekommes. Selvom der ikke er tale om åbenlys fysisk eller psykisk vold, er det særdeles truende for et barn at føle sig alene og utryg, og det aktiverer det medfødte alarmberedskab i form af kamp, flugt eller frys.

Man kan arbejde med traumerne på flere forskellige måder, ((og det er vigtigt, at man som klient føler sig tryg i relationen til sin terapeut og dennes terapiform)). En meget effektfuld terapiform, der er på WHO´s liste over anbefalede traumemetoder, er EMDR, som vinder tiltagende indpas, ikke mindst fordi den er nænsom, fortæller Nina Werner. I denne terapiproces, afdækker klient og terapeut sammen, hvor traumerne stammer fra, og udvælger hvilke situationer der er vigtigst at starte med. Herefter zoomes der ind på erindringsbilledet, kropsfornemmelsen, følelsen og den ledsagende negative tanke, og med en særlig teknik der kaldes bilateral stimulation, lader vi sindet bearbejde og hele de oplevelser, som har været for svære at bearbejde, og som derfor har været ”fastfrosset”.  Nogle gange skal der arbejdes med samme traume adskillige gange, og nogle gange bliver der løst op for det overraskende hurtigt. Når oplevelsen ikke længere vækker nogle følelser, sluttes der af med at forstærke den fortælling klienten gerne vil have skal fylde i dag. Det kan være en dybtfølt tanke som ”jeg klarede det, jeg er i sikkerhed i dag”, hvor frygttanken fra traumet har været ”jeg er i fare”

Hvordan man kan forebygge omsorgssvigt og børnemishandling.

Omsorgssvigt og børnemishandling kan forebygges dels gennem øget opmærksomhed fra omgivelserne, dels gennem bedre adgang til at søge hjælp, fortæller Nina Werner. Der er allerede sket meget over de seneste mange år, i form af øget fokus på mistrivsel og konflikter, begyndende i konsultationen hos jordemoderen, til sundhedsplejersken og til pædagoger i børns institutioner og personale i børns skoler. Men vi skal have mere fokus på de situationer som børn og unge er magtesløse i, og kunne sætte ind med mere målrettet hjælp, til både barnet og familien.

Hvis du er/har været udsat for traumer, mishandling og omsorgssvigt i barndommen er der hjælp at hente.

Der er mange muligheder for arbejde med at få det bedre med sig selv og arbejde med traumer. Tag eksempelvis vores gratis ptsd test her… Testen kan være med til at give en indsigt i, hvordan tidligere traumer kan fylde i dag dialog.

Tag vores gratis PTSD test her…

Har du behov for hjælp til at eller behov for værktøjer til at undgå at havne i de samme konfliktmønstre igen og igen, eller har du oplevet omsorgsvigt, står vores dygtige psykologer klar til at hjælpe dig tilbage på sporet.

Se oversigten over terapeuter med speciale i omsorgssvigt her…

Oversigten over psykologer med speciale i traumer her… og PTSD her…

Læs mere om PTSD her…

Læs mere om omsorgssvigt i barndommen her…

Læs mere om alkoholmisbrug her..

Kilder

Citation

Grummitt LBaldwin JRLafoa’i JKeyes KMBarrett EL. Burden of Mental Disorders and Suicide Attributable to Childhood Maltreatment. JAMA Psychiatry. Published online May 08, 2024. doi:10.1001/jamapsychiatry.2024.0804

Manage citations:

 

RELATERET INDHOLD

Podcast
  • Personlig udvikling
00:00
Skriv til Psykologerne

Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
Tak for din besked
Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
Venlig hilsen
Psykolog Anita Øland