Kom på forkant med angsten
Af Psykolog Emilie Tang Kirk d. 16. oktober 2023
Om at tage frygten for bestemte situationer i opløbet
Angsten forud for situationer, vi ikke kan komme udenom, kan gå hen og blive rigtig plagsom og ødelæggende for livskvaliteten – men det behøver ikke være sådan.
Når dagen nærmer sig
De fleste af os kender til det – en situation, vi frygter, og som vi på forhånd ved, vi kommer til at stå i: Det kan være en eksamenssituation, en flyvetur, en tur til tandlægen, en præsentation, man skal fremlægge eller lignende, som får nervøsiteten til at stige, jo mere dagen nærmer sig. Man mærker det på kroppen og psyken; uro og ængstelighed, hjertebanken, måske ondt i maven, spændte nakkemuskler, kvalme, svedige håndflader og dårlig nattesøvn, for bare at nævne nogle få.
Og når det så er overstået, ånder man lettet op. Måske endda med oplevelsen af, at det ikke var så slemt, som man frygtede. For rigtigt ofte kan vores tanker om og frygt for virkeligheden være væsentligt værre end selve virkeligheden.
Men for nogle mennesker kan perioden med ængstelighed op til selve situationen, uanset hvad den måtte handle om, være så plagsom, at den bliver invaliderende.
Hvor den bliver ødelæggende for livskvaliteten og måske endda også fører til, at man ender med at give op og undgå situationen, eller at man bliver så dårlig, at man ikke kan gennemføre den.
Brandslukning
Mange mennesker i den situation vælger at søge hjælp, når skaden så at sige er sket og angsten for situationen er på sit højeste. Det er fuldt ud forståeligt! Og der er også hjælp at hente og måder at håndtere det på terapeutisk; men det kan mere have karakter af brandslukning, når den situation, der fremkalder angsten, er lige om hjørnet, og kroppen og psyken allerede er gået helt i alarmberedskab.
Rettidig omhu
Det kan være mere nænsomt og på den lange bane også mere effektivt at tage angsten i opløbet. Samtidig har vi en tendens til at skubbe det foran os eller undgå at beskæftige os med det – igen fordi det vækker angst overhovedet at tænke på det!
Men hvis du kender til en situation, som du er nødt til at gennemføre, og som af den ene eller anden grund fremkalder stærk angst hos dig, så er du langt bedre stillet, hvis du søger hjælp i god tid og dermed er på forkant med angsten, inden den for alvor blusser op. For ofte tager det lidt tid i samarbejde med en psykolog at afdække, hvad angsten konkret handler om, hvorfor den er der, hvilke tanke- og følelsesmønstre, der ligger bag; hvordan den påvirker dig, og hvordan du bedst forholder dig til den.
Når du så står foran den situation, du frygter, vil angsten måske ikke være helt væk, og den kan fortsat være plagsom – men hvis du i god tid inden har søgt hjælp og har konfronteret og arbejdet med din angst, vil du bedre være i stand til at tackle den op til og i situationen; den vil ikke overvælde dig i lige så høj grad, og du vil med større sandsynlighed kunne gennemføre det, du skal.
Så selvom vi typisk har mest lyst til at stikke hovedet i busken og undgå at beskæftige os med det, der vækker angst, så er rettidig omhu virkelig at foretrække her!
Der er hjælp at hente
Kan du genkende ovenstående? Er der en eller flere slags situationer, du ikke kan komme udenom, og som du virkelig frygter? Og kan du allerede nu mærke, det ville være godt for dig at være på forkant med angsten, snarere end at have brug for akut brandslukning, når situationen for alvor nærmer sig?
Du er meget velkommen til at kontakte mig for yderligere info og/eller booke en tid til samtale. Link til min profilside og bookingkalender finder du her.
Læs mere om angst her…
Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.
Om forfatteren
Emilie Tang Kirk
Cand.psych.aut.
Kontaktoplysninger:
Telefon: 60 94 50 96
Mail: emilie@psykologerne.dk
Flere blogindlæg af forfatteren
26. oktober 2023
Psykolog Emilie Tang Kirk
Best case scenario
12. november 2020
Psykolog Emilie Tang Kirk
Allehelgen og november – en tid til eftertanke
9. oktober 2020
Psykolog Emilie Tang Kirk
Homo jobcentericus
9. juli 2020
Psykolog Emilie Tang Kirk
At følge sin intuition
25. juni 2020
Psykolog Emilie Tang Kirk
Hvor er du mellem to tanker?
Flere blogindlæg om emnet
26. oktober 2023
Psykolog Emilie Tang Kirk
Best case scenario
5. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 2: Tungsind og depression
2. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 1: At leve med sorgen
11. september 2023
Psykolog Cecilie Sonne
Bryd tavsheden: psykisk vold kollegaer imellem
1. maj 2023
Psykolog Rikke Jamborg Hansen
Gør det ondt indeni? – selvhjælpsguide til at forstå dine følelser
Relaterede podcasts
16. juni 2023
ROLLEBYTTE
Psykodrama – et terapeutisk legerum for voksne
17. maj 2023
ROLLEBYTTE
Fastlåsthed i kreativt arbejde
29. maj 2022
PSYGT
#15. Føler du dig stresset?
13. marts 2022
PSYGT
#11. Krigens magtesløshed – konflikten i Ukraine
17. februar 2022
ROLLEBYTTE
0 kommentarer