Mange mennesker oplever at udvikle et for stort alkoholforbrug gradvist og at det derfor sker umærkeligt. Ikke sjældent bliver et moderat forbrug til overforbrug i perioder med stress eller belastninger, og det kan ende i et regulært misbrug. Det vurderes at ca. en halv million danskere har et overforbrug af alkohol, og enkelte undersøgelser sætter tallet højere.
Kombinationen af kognitiv-adfærdsterapi og mindfulness har vist sig at være særdeles effektivt i behandlingen af et for højt alkoholforbrug. I behandlingen tages udgangspunkt i den konkrete situation og vi vil i terapien sammen sætte et mål der virker realistisk og ønskværdigt. I fællesskab afdækker vi hvilke begrænsninger, problemer og ressourcer der er til stede, og på den baggrund lægges en plan for hvordan målet bedst kan nåes. Undervejs vil det ofte give mening at gå tilbage i tiden og se hvad der har været med til at skabe de mønstre der har ført til overforbruget, så du også får en større forståelse for dig selv og forståelse af hvilke situationer der navnlig er risikable for dig.
For mange mennesker med et for stort forbrug af alkohol, er der en oplevelse af skam og selvkritik, og af og til ligefrem en følelse af selvforagt. Det vil også oftest give god mening at tale om dem, da det dels er virkelig tungt at have den slags følelser, dels kan de på paradoksal vis være med til at fastholde afhængigheden af alkohol og endelig bygger de på en forkert forståelse af styrkeforholdet mellem alkoholens effekt og sindets styrke. Reelt er der særdeles kraftige kræfter på spil i en hjerne der i en eller anden grad er blevet afhængig af alkohol, hvorfor virkelig mange ellers handlekraftige og robuste mennesker oplever ikke at kunne knække koden og bryde mønsteret på egen hånd.
Mange der befinder sig i et alkoholmisbrug, er i bund og grund på uvidenhed om de stærke faktorer man er oppe imod, både udefra og indefra.
En psykolog kan hjælpe med at forstå og bearbejde årsagerne bag misbruget, som ofte kan være forbundet med stress, angst eller traumer.
Gennem samtaleterapi kan der arbejdes med at ændre tankemønstre og adfærd, der opretholder afhængigheden.
Metoder som kognitiv adfærdsterapi og narrativ terapi bruges ofte i behandlingen.
Psykologerne.dk tilbyder specialiseret støtte til denne problemstilling.
Psykologbehandling fokuserer på at adressere de underliggende mentale og emotionelle udfordringer frem for blot symptombehandling.
Det er en mere personlig tilgang, som kan tilpasses den enkeltes behov, og den giver ofte længerevarende resultater.
Desuden kan behandlingen hjælpe med at forbedre relationer og livskvalitet generelt.
Behandlingen starter ofte med en indledende samtale, hvor udfordringer og mål kortlægges.
Derefter udarbejdes en behandlingsplan, som typisk omfatter regelmæssige samtaler over en længere periode.
Psykologerne.dk har flere klinikker i København, hvor klienter kan få individuel terapi i trygge rammer.
Prisen varierer afhængigt af terapeuten og længden af sessionerne.
Hos Psykologerne kan klienter med en privat forsikring eller sundhedsforsikring få tilskud.
Sygeforsikringen Danmark yder også tilskud på op til 300 kr. pr. konsultation, men offentlige lægehenvisninger kan ikke bruges her.
Ja, online terapi er en fleksibel løsning, som gør det muligt at få professionel hjælp hjemmefra.
Det er særligt fordelagtigt for personer, der bor langt fra klinikkerne eller har en travl hverdag.
Psykologerne.dk tilbyder sikker og professionel online terapi som alternativ til fysisk fremmøde.
Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.