2+2 = blå
Af Psykolog Anita Øland d. 5. august 2019
Kommunikation er en vanskelig størrelse – specielt i parrelationen
Vi går ind i parforholdet med hver vores bagage af erfaringer og personlighed – og så skal vi samarbejde om alt fra økonomi, daglige gøremål og vores børn. Det kan jo kun gå galt – eller kan det?
Parforholdet er den vanskeligste relation vi kommer til at opleve
I den parrelation jeg indgår i, er vi vidt forskellige. Vi er mand og kvinde, min mand er rationel og analyserende, og jeg er overvejende styret af følelser og bruger i stort omfang mine mavefornemmelser. Det kan give en del udfordringer at komme til enighed og forståelse. Min mands standard kommentar til spørgsmålet ”Hvad siger din mavefornemmelse?” er, ”jeg bruger ikke min mave til at træffe vigtige beslutninger, jeg bruger mit hoved!” og så er scenen ligesom sat.
En tur i Blockbuster
Jeg husker en dag for mange år siden – den gang man stadigvæk lejede film i Blockbuster. Min mand og jeg stod i den klassiske problemstilling for par, nemlig at skulle blive enige om, hvilke film vi skulle se.
Vi blev enige om at gå hvert til sit og finde 5 film hver, hvor af vi skulle udvælge de 3 film, vi skulle se. Da vi mødes igen og skulle blive enige om hvilke film vi skulle se, kom vores forskelligheder frem i lys lue.
Min mand begyndte straks at argumentere for sine film, der naturligvis alle var actionfilm. Hans valgkriterier var: Skuespillerne skulle være kendte, coverbillede skulle være mystisk eller action fyldt, titel skulle være slagkraftig, og det korte resume af handlingen skulle garantere for god og actionpræget underholdning.
Da der endelig blev en pause i hans talestrøm, blev det min tur til at præsentere mine film. Min mand kastede et undrende blik på de film, jeg havde valgt, fordi de på ingen måde levede op til hans kriterier for valg af film. Så til hans spørgsmål til mine kriterier for valg af lige præcis disse film blev mit svar ” Det kan være, at de overrasker”.
Men sandheden var, at jeg ikke havde opsat nogle valgkriterier – jeg brugte min mavefornemmelse. Men hvordan forklarer man lige det over for en, der er dybt rationel og analyserende? Hans svar kom da også prompte: ”Ja, det vil jeg da sandelig håbe”.
Regnestykket vil ikke gå op
Min mand og jeg har hver vores styrker og kompetencer, og ideelt set burde vores forhold være et 2+2 = 6 forhold, men det er vanskeligt at få regnestykket til at gå op, når min mand er en 2+2 = 4 (hverken mere eller mindre) og jeg er en 2+2 = blå.
Vores historie er ikke atypisk og viser mange aspekter af vores forskelligheder: Forskellighed i præferencer (film), fremgangsmåde/valgkriterier (analytisk/mavefornemmelse) og dialogtilgang (aktiv angribende/passiv forsvarende).
Som regel indtager vi instinktivt hver vores position, og jeg møder mange par, som kæmper med deres forskelligheder og med at få enderne til at mødes – på trods af stærke kompetencer. Ofte fører vores forskelligheder til konflikter, hvis vi ikke forstår at aflæse vores partner korrekt.
Vi er vokset fra hinanden
Den mest gængse begrundelse for at par går hvert til sit er ”vi er vokset fra hinanden”. Med det menes, at vi er blevet for forskellige. Men sandheden er, at vi altid har været forskellige. Vi har bare ikke haft øje for det.
Når vi først mødes og er nyforelskede, drages vi af vores forskelligheder. Vi møder hinanden med åbenhed og nysgerrighed. Vi finder vores forskelligheder spændende, eksotiske, charmerende og søde. Vi har store masker i nettet, så en stor del af vores forskelligheder passerer blot igennem uden at blive opfanget.
Når forelskelsen har lagt sig, bliver nettet mere fintmasket og flere af vores forskelligheder bliver opfanget. Vores forskelligheder bliver tydeligere og kan blive benspændere i parforholdet.
Kan du nikke genkendende til min historie? Har du og din partner også en historie, der viser jeres forskelligheder? Hvordan takler I jeres forskelligheder? Kommenter gerne nedenfor.
Hvis du og din partner har lyst til at lære mere om jeres forskelligheder og få konkrete redskaber til, hvordan I håndterer forskellighederne uden at det ender i konflikt, så har jeg lavet et Online coachingforløb for par. Slå eventuelt et smut forbi siden og se, om det er noget for jer.
Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.
Om forfatteren
Anita Øland
Cand.psych.aut. & EFT-parterapeut
Anita Øland er 45 år, gift, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Anita er uddannet psykolog fra Århus- og Københavns Universitet og har siden 2008 arbejdet som privatpraktiserende psykolog og er i dag indehaver af Psykologerne.
Kontaktoplysninger:
Telefon: 3132 5441
Mail: anita@psykologerne.dk
Flere blogindlæg af forfatteren
30. december 2021
Psykolog Anita Øland
PMS / UFO
12. januar 2021
Psykolog Anita Øland
Når PMS tager trygheden fra mig
30. september 2019
Psykolog Anita Øland
Føj for satan hvor er du kedelig
12. august 2019
Psykolog Anita Øland
Skolestart – en livsovergang med angst, uro og nervøsitet til følge
2. juni 2019
Psykolog Anita Øland
Bliv mental fit og kom i balance
17. maj 2019
Psykolog Anita Øland
Blogindlæg om at få hjælp af krisepsykolog
Flere blogindlæg om emnet
22. maj 2023
Psykolog Jan Kaa Kristensen
Midtlivskrisen i parforholdet: Gå fra et A til et H-forhold
2. november 2022
Psykolog Lea Gammelgaard Jensen
Utroskab er for mange det ultimative tillidsbrud
1. juni 2021
Psykologerne
Overvejer du, om dit barn skal til psykolog?
21. maj 2021
Psykologerne
Sådan håndterer du, at dit barn har fået en diagnose
27. februar 2021
Psykolog Malene Hollmann
Serviceeftersyn eller totalrenovering: Hvornår er parterapi en god idé?
Relaterede podcasts
15. februar 2022
PSYGT
#10. Det knuste hjerte i skilsmissen
29. januar 2022
PSYGT
#9. Hvem skal min livspartner være og hvor skal vi bo? – Hvad kæmper unge par med?
1. december 2021
PSYGT
#6. Nøglen til fastlåste konflikter, er…
6. oktober 2021
PSYGT
#2. Vi tager bad i hinandens nervesystem
15. marts 2021
0 kommentarer