Mænd og parterapi

Af Psykolog Cleoh Dharma Søndergaard d. 29. april 2020

Noget har ændret sig. Måske er mænd mere villige til at bede om coaching og terapi, eller også er kvinder blevet mere uafhængige eller bare "trætte". Forhåbentlig handler det om en voksende åbenhed og nysgerrighed mod parterapi, på tværs af køn.

Føler du ofte, at I sidder fast i de samme gamle mønstre? Eller at I bliver ved med at tale om et problem, men kan ikke løse knuden? Læs og bliv klogere på relationsmønstre, kommunikation og parterapi

Da jeg startede som parterapeut i sin tid, i Familierådgivningen ved Københavns Kommune, så jeg ofte, at kvinden trak deres mand til parterapi eller ægteskabsrådgivning. I løbet af de sidste par år har det modsatte været min oplevelse. Faktisk indleder husbonden kontakt til mig, i forbindelse med opstart i parterapi, ca 70% af gangene.

 

Jeg hører ofte parterapeuter beskrive, at der er én person i forholdet, typisk kvinden, men ofte også manden, der til dagligt tager temperaturen på forholdet; Han eller hun mærker en frakobling eller distancering og udtrykker, at det ikke går godt.

 

Ved at påpege den andens opførsel, initieres der til at deltage i en forandringssamtale, med håb om, at “hvis han/hun er interesseret nok”, vil han/hun gøre en indsats.

 

Men. Virker denne tilgang til ægteskabsproblemer?

Desværre betragtes denne parrådgivningstilgang, selvom den virker klog og direkte, som en kritik, og ikke meget som en motivator. Dette kan resultere i en skyld-cyklus, hvor den ene går i forsvar eller at det fører til tilbagetrækning, da parret muligvis endnu ikke har evnerne til at ændre sig.

 

Det er som at bede nogen om, at reparere et knust vindue, uden værktøjer og træning til at gøre det. Du nævner problemet igen og igen og forventer, at det løses – og bliver frustreret, når det forbliver den samme.

 

Hvis en strategi ikke fungerer, har vi en tendens til at forstærke den, da det er svært at gå tilbage og lære en ny og mere effektiv tilgang. Det ser jeg ofte hos par, der sidder fast i gamle mønstre og roller. Det er her, parterapi og kommunikationsrådgivning fungerer.

 

Parterapi – en ny måde at løse en gammel knude

 

Det, vi undertiden overser, er, at relationer danner et mønster, der skaber en dynamik eller interaktion, der ikke fungerer. Ofte har mønsteret lige så meget brug for at blive ændret, som den enkeltes bidrag til problemerne.

 

Eksperter i parterapi ved, at alle parforhold gennemgår perioder med irritation og anspændthed, desillusionering, skuffelse og opgivelse.

Alle.

 

Nogle par sidder fast i mønsteret; andre giver op, bryder op og gentager mønsteret i det næste parforhold; mens andre igen ser dette som en mulighed for at få hjælp og arbejde sig igennem disse problemer, for at gendanne og genoplive deres nuværende eller fremtidige forhold.

 

Commitment

 

Når jeres parforhold rammer disse ujævnheder, kan man få det værste frem i hinanden. Undertiden kan nøjagtig de ting, du var tiltrukket af ved din partner, til tider være en kilde til frustration og skuffelse.

 

Den commitment og tro på hinanden, som I helligede jer, da forholdet var bedst, testes, når tingene er på et lavpunkt.

 

Gennem parterapi eller individuel relationscoaching har jeg set utallige par komme tilbage fra randen af ​​ulykke og intens utilfredshed.

 

Parterapi kan til tider være hårdt arbejde – Men du, din partner og din familie er det værd.

 

JEG VIL VIDE MERE

 

Du er altid velkommen til at kontakte os for mere information. Find Parterapeut og læs om parterapi her…

 

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

2 Kommentarer

 1. Anonym

  Det er så fint formuleret. Tak for deling. Glæder mig til dine podcasts ????

  • Cleoh Dharma Søndergaard

   Tusind tak 🙂
   – Jeg glæder mig også! Håber du vil få gavn af den.

   De bedste hilsner Cleoh