ERHVERVSPSYKOLOGI

Sygemelding – tilbagevenden til arbejde

Få hjælp til at vende tilbage på arbejde efter at have været sygemeldt

Din psykolog hjælper dig blandt andet med at skabe klarhed i forhold til hvornår, det er forsvarligt at starte op efter din sygemelding og vejleder omkring kommunikationen i forhold til kolleger, leder og andre involverede.

Sygemelding – tilbagevenden til arbejde

Få hjælp til at vende tilbage på arbejde efter at have været sygemeldt

Din psykolog hjælper dig blandt andet med at skabe klarhed i forhold til hvornår, det er forsvarligt at starte op efter din sygemelding og vejleder omkring kommunikationen i forhold til kolleger, leder og andre involverede.

Arbejdsrelaterede udfordringer

Føler du dig presset, kan det handle om at reorganisere hverdagen eller strukturere en ny arbejdsdag, der fungerer for dig. Har du ikke energi og overskud, så lukker kroppen ned. Du mister overblikket og evnen til at prioritere og strukturere, du har svært ved at koncentrere dig, og hukommelse svigter. Derfor har jeg fokus på at genskabe ro og balance i kroppen, således at kroppen igen får adgang til de funktioner, der var lukket ned. Oplever du arbejdsrelaterede udfordringer? Er du låst fast?. Få hjælp til at bryde uhensigtsmæssige og begrænsende handle- og tankemønstre

Stress, udbrændthed, manglende arbejdsglæde

Stress er ikke en sygdom men kroppens naturlige reaktion på en overbelastning. Stress er en overlevelsesmekanisme, som sætter os i alarmberedskab, hvis vi bliver udsat for trusler og fare. Kroppen forbereder sig bogstaveligt talt på flugt, kamp eller på at spille død. Det er et urinstinkt som historisk har haft til formål at holde os i live. Hjernen kan imidlertid ikke kende forskel på fysisk og psykisk stress og derfor reagerer på samme måde ved fysisk fare som ved “nutidsfarer” såsom sidste øjebliks afhentning af børn i dagintuitionen, ubetalte regninger eller for mange gøremål. læs mere om stress her…

Samarbejdsvanskeligheder

På de fleste arbejdspladser skabes resultaterne i stigende grad gennem samarbejde. Samarbejde fylder derfor mere og mere af vores dagligdag og stiller store krav til vores evne til at kommunikere og samarbejde. Når kommunikationen går i hårdknude og samarbejdet med kollegaerne lider et knæk, kan det have store konsekvenser for både arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Samarbejdsvanskeligheder kan fylde så meget i det daglige arbejde, at det skaber utryghed, grobund for mobning og et dårligt arbejdsmiljø. Der kan være meget på spil – både personligt og fagligt. Samarbejdsvanskeligheder kan skade din karriere, fjerne arbejdsglæden og i værste fald føre til stress og udbrændthed og i sidste ende en sygemelding. Derfor er det vigtigt at sætte ind i tide, at genfinde balancen og genskabe arbejdsglæden.

Mobning på arbejdspladsen

Det er sjældent muligt at finde de præcise årsager til at mobning finder sted på en arbejdsplads. Mobning er et komplekst fænomen, som udvikler sig i relationerne imellem medarbejdere. Mobning trives bedst på  arbejdspladser med et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Undersøgelser viser, at arbejdspladser med mobning er kendetegnende ved en uklar arbejdsorganisering og rollefordeling, fraværende eller mangelfuld ledelse og destruktive magtkampe mellem kolleger og utilfredshed med ledelsen. Disse forhold skaber grobund for mobning ved at skabe et arbejdsklima præget af modstridende krav, stress, tvetydig kommunikation og frustrationer som skaber usikkerhed, sårbarhed, negativ adfærd og aggressioner blandt de ansatte.

Hvordan påvirkes vi af mobning?

Alle kan rammes af mobning. Mange, der udsættes for mobning udvikler alvorlige stressreaktioner og en stor del af dem er i fare for at udvikle post traumatisk stress (PTSD). Symptomerne på PTSD er blandt andet, at tankerne konstant kredser om mobningsoplevelserne, psykiske og fysiske reaktioner på ting der minder om oplevelserne, undgåelse af steder, situationer eller personer som forbindes med oplevelsen, konstant alarmberedskab og forhøjet stress-niveau, der blandt andet kan føre til  søvnproblemer, mareridt, koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer. Alvorligheden af mobning understreges af, at PTSD oftest kædes sammen med personer, der er traumatiserede efter at have været udsendt til krigsområder. Kroppen reagerer også på den voldsomme stresspåvirkning, som mobning kan udløse. Det kan være hovedpine, maveproblemer eller smerter i musklerne (læs mere om stress her…) Stresssymptomerne kan gøre det nærmest umuligt at passe sit arbejde og kan føre til en sygemelding. I nogle tilfælde ses at medarbejdere udsat for mobning med alvorlige stresssymptomer alligevel møder op på arbejde dag efter dag. Fænomenet med at møde syg op på arbejdet kaldes for “sygenærvær” og dækker blandt andet over frygten for yderligere kritik eller fyring. Undersøgelser viser, at sygenærvær kan have alvorlige konsekvenser for det psykiske helbred. Det vil nok komme som en overraskelse for de fleste, at risikoen for at udvikle en depression øges markant, hvis man møder syg op på arbejde mere end 8 dage på et år. Medarbejdere, der udsættes for mobning, har ikke blot større risiko for at udvikle depression i almindelighed end medarbejdere, der ikke oplever mobning. Men når dertil lægges tendens til sygenærvær er man for alvor i risikogruppen for at udvikle en alvorlig depression. Der er derfor al mulig grund til at tage mobning alvorligt og lytte til kroppens signaler, trække stikket og bede om hjælp, når det er nødvendigt. I terapisamtalerne bearbejder vi oplevelserne, har fokus på arbejdsmiljøet og relationerne på arbejdspladsen. Derudover arbejder vi hen imod at genskabe personlig trivsel og balance.

Afskedigelse

En afskedigelse kan skyldes nedskæringer, omstruktureringer på arbejdspladsen, medarbejderens misligholdelse af sit arbejde eller for højt sygefravær. En afskedigelse er for de fleste mennesker en stor omvæltning, og reaktionerne umiddelbart efter kan spænde lige fra sorg, vrede og selvbebrejdelse til lettelse. Mange oplever situationen omkring afskedigelsen som uklar og diffus og forsøger at fortrænge informationen, ligesom man kan opleve fysiske reaktioner såsom kvalme, svimmelhed, grådanfald, kuldegysninger, vejrtrækningsbesvær, snurren i kroppen og svedeture. Alt sammen helt naturlige reaktioner på en psykisk overbelastning. Det er ikke unaturligt at choktilstanden afløses af skyldfølelse, selvbebrejdelse, skuffelse, skam, angst, fortvivlelse eller en følelse af uretfærdighed. Der følger ofte kaotiske tanker med, om hvordan det hele nu skal hænge sammen, og de konsekvenser, som afskedigelsen medfører, kan være svære at overskue. Det er ikke unormalt at mærke en fysisk reaktion i form af øget træthed, anspændthed, hovedpine, søvnløshed og/eller fordøjelsesbesvær. I gennem samtaleterapien bearbejder vi i fællesskab oplevelserne og følelserne omkring opsigelsesforløbet og de efterfølgende reaktioner. Kroppen reagerer individuelt, og der er derfor ikke to forløb, der er ens. Vi tager derfor udgangspunkt i din situation, dine oplevelser og reaktioner. Formålet er at få dig hel igennem forløbet og styrket ud på den anden side, så du kan komme videre med livet.

Test om du har stress som kræver behandling!

Relateret indhold

Podcast
  • Stress
00:00
Podcast
  • Familierådgivning
00:00
Podcast
  • PMS/PMDD
00:00
Podcast
  • PMS/PMDD
00:00
Podcast
  • Personlig udvikling
00:00

Find psykologer med speciale i Sygemelding – tilbagevenden til arbejde

Cand.psych.aut.
Står du et sted i livet, hvor du har svært ved at se, hvordan du kan komme videre, så kan jeg være den samtalepartner, som du mangler. Jeg kan skabe et trygt rum, hvor der er mulighed for at udforske, ...læs mere