Den Neuro Affektive Relationelle model, er en integrativ mind-body terapi. NARM henter sin inspiration fra traumeinformeret forskning i tilknytning og udviklingspsykologi.
Den er særligt hjælpsom for klienter som kæmper med kompleks PTSD og som har svært ved at komme sig over tidlige traumer. Dertil faciliterer NARM den post-traumatiske udvikling, som gør, at man kan integrere det man har med sig i både sit væsen, sin krop og sin historie, i sin egen måde at være menneske og være til i verden.
Terapiformen NARM kombinerer to vigtige elementer;
Det ene element er Kropslig mindfulness. Dette handler om en dobbelt bevidsthed på de følelsesmæssige og kropslige skift, der opstår, når vi bearbejder svære oplevelser. Derfor er NARM en terapi, som giver tid til at fornemmelserne bemærkes og processen får plads og det at være i kontakt med kroppen fylder meget i sessionerne. Der arbejdes både nedefra og op og omvendt.
Det andet vigtige element, er fokus på og reparation af en belastet barndom og udviklingstraumer. I NARM forstås det således, at mennesket har en iboende livskraft og evne til sund udvikling, denne fordrejes i takt med, at vi tidligt i vores liv…
Disse fordrejninger er tilstede i større eller mindre grad hos næsten alle. Er man vokset op i et hjem med fattigdom, misbrug eller andre sociale problemer kan mistrivsel være tydelig. Men blot fordi man er vokset op i et privilegeret hjem, er der ingen garanti for et sundt udviklingsmiljø. Tværtimod, kan det, at der udadtil er styr på det, nogle gange vedligeholde problemerne i længden, fordi ingen griber ind, og også familiemedlemmerne overbeviser sig selv om, at alt er i orden. Det har – uanset resiliens og modstandskraft – konsekvenser at vokse op i et miljø med følelseskulde, fravær af nærvær, utæmmet vrede hos forældrene, vold og konflikter, utilregnelig adfærd og utryghed.
Det er ikke altid nemt at indse, at man også selv har været udsat for nogle hårde opvækstbetingelser. Nogle af os opdager det først langt op i voksenalderen. For vi udvikler en lang række overlevelsesstrategier, som kompenserer for de umødte behov, vi oplevede som barn, og mange værger sig ved at se sig selv som et ’offer’. Derfor er det først når symptomerne fra alle disse strategier larmer for meget, eller strategierne ikke længere fungerer, at vi tvinges til at forholde os til os selv og se vores opvækst i et nyt lys.
Så at åbne denne dør, kan nogle gange være en overraskende og overvældende oplevelse ind i en verden , en forståelse af os selv og vores relationer, som vi troede var anderledes. I NARM er den terapeutiske opgave ikke at lade sig opsluge i disse gamle minder og vende tilbage. Tværtimod er det at få reprocesseret de fordrejede tilstande og komme tilbage til en mere ’voksen’ udgave af os selv. Løsrevet fra barndommens lænker.
Så heri er også kilden til forsoning, agency, løsrivelse fra gamle mønstre og større handlekraft og autentisk livsførelse. At få adgang til de dybder i os selv, som vi slet ikke troede vi rummede, kan for mange være skelsættende.
NARM er udviklet af den Amerikanske psykolog Laurence Heller, som har skrevet flere inspirerende bøger herom.
Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.