Ledelse og ensomhed

Af Psykolog Natasha Todorovic Juhl d. 10. september 2021

Mange ledere oplever, at føle sig ensomme i deres job, men hvad udspringer ensomheden egentligt af?

Et blogindlæg om, hvordan modstridende krav og manglende autentiske relationer, kan være medvirkende til, at mange ledere føler ensomhed i deres job.

 

Før jeg blev selvstændig psykolog, var jeg i en del år leder i det gængse erhvervsliv. Selvom jeg på mange måder syntes at det var verdens fedeste job, husker jeg hvordan jeg ofte følte, at jeg ikke reelt havde et sted at gå hen, med alle mine tanker, følelser og bekymringer.

 

Noget af det sværeste ved lederjobbet er, at stille alle tilfredse.

Min chef forventede én ting af mig, ofte fordi hans chef forventede det af ham, og mine medarbejdere var oftest slet ikke enige i, at det var de rette forventninger at have. Ikke desto mindre skulle jeg servere og forsvare dem som var de mine egne, uagtet om jeg selv var enig eller ej, alt imens jeg forsøgte at være en god kollega sidelæns i organisationen også. Jeg tænker, at mange ledere kan nikke genkendende til disse arbejdsforudsætninger, og at det ikke er et under, at det er nærmest umuligt at lykkes lige godt på alle punkter samtidigt.

Det er blevet ‘moderne’ at tale om ‘den autentiske leder’, som skal facilitere at alle har ‘ja-hatten’ på, at virksomhedens medarbejdere er  ‘forandringsparate’ og ‘agile’, ‘hjælpes ad’ og ‘løfter i flok’, men helt ærligt – hvor er autenciteten i ovenstående?

Er noget menneske nogensinde, udelukkende positivt indstillet?

 

Ensomheden kommer af, at føle sig disconnected fra andre, fordi vi ikke kan forbinde os fra et autentisk sted.

Som leder kan det være ekstra svært, fordi ens egen autentiske mening i bedste fald kan blive udtrykt gennem politisk korrekte termer og fraser.

 

Jeg havde en lederkollega der altid sagde “jeg er delvist enig”, når han var bragende uenig med en idé.

 

Det tog mig lidt tid at regne ud, at det var dét han mente.

Det tager en del energi, at censurere sin tale på den måde. Ikke desto mindre er det et vilkår ved ledelsesjobbet, som det er svært sådan lige at komme udenom.

Det er stort set ikke muligt, at være helt oprigtig åben og ærlig, for uanset hvor man som leder vender og drejer sig, er der ikke et passende sted hvor man kan ‘lægge svesken på disken’. Uanset hvor god en relation man har til sin chef, er vedkommende stadig ens chef der både bevidst og ubevidst dømmer såvel ens arbejdsindsats som væremåde, og som har magten til at bestemme om man har et job i morgen eller ej. Blandt kollegaer kan der ofte være større eller mindre konkurrence der gør, at man ikke har lyst til at være alt for sårbar, og ens medarbejdere forventer med rette at man er der for dem, og ikke omvendt.

 

Så hvor kan en leder gå hen, med sine autentiske tanker? Ledelsescoaching kan være en oplagt mulighed.

Vi har alle brug for, at have et sted, hvor vi kan være 100% os selv. Som leder har man det ikke på arbejdspladsen, og det er heller ikke sikkert, at hjemmet er det rette sted at lufte sine frustrationer. For selvom man forhåbentligt kan få et kærligt, lyttende øre, er det ikke sikkert at ens partner forstår sig på ens arbejdsområde.

En god ledelsescoach, på den anden side, kan være en fortrolig sparringspartner. Et sted, hvor man både kan få luft, og kompetent faglig sparring.

 

Ligesom det i psykoterapi ikke er muligt at opnå reel bedring medmindre der er fuld ærlighed klient og psykolog imellem, er det som leder heller ikke muligt oprigtigt at trives i sit job, hvis man ikke også har et sted hvor man ærligt kan lufte sine frustrationer.

 

Hvor man kan smide ja-hatten. Være mega meget ikke-agil. Tillade sig selv virkelig at være modstander af forandringer. Få sagt alt det man holder inde højt, uden at pakke det ind, så det endelig kan forlade ens hjerne og nervesystem, og komme ud og væk.

Så skabes der også energimæssigt plads til, oprigtigt at opnå en forandring. Fordi man får et sted hvor ens autencitet  bliver mødt og rummet, kan en ledelsescoach være en meget bedre sparringspartner end nogen på arbejdspladsen, da der ikke er mange modsatstridende interesser i spil.

Der er kun dig og dine interesser. Og en kompetent coach, der har en solid faglig viden, i hvert fald hvis du vælger en af os her hos Psykologerne. Og hvis du vælger mig, får du også en der reelt ved, hvordan det er at være i dine sko, og kan guide dig til, at de trykker lidt mindre.

Læs mere om mig og min tilgang til ledelsescoaching her hvor du også kan kontakte mig for at få et tilbud på et skræddersyet forløb.

God fornøjelse og god arbejdslyst i dit lederjob.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer