Metakognitiv terapi
Om metakognitiv terapi
Om metakognitiv terapi
Metakognitiv terapi handler om at omstrukturere uhensigtsmæssige metakognitive antagelser. Metakognitiv teraputisk tilgang kan anvendes til mange forskellige psykiske udfordringer. Læs mere om Kognitiv terapi nedenunder…Hvad er metakognitiv terapi?
Metakognitiv terapi er en relative ny behandlingsmetode, hvis ophavsmand er psykologiprofessor Adrian Wells ved Manchester University. Metakognitiv terapi er en del af den tredje bølge af kognitive terapier, og har vist sig at være brugbar til at behandle bl.a. angst og depression. Den er transdiagnostisk hvilket vil sige, at dens principper kan anvendes ift. mange forskellige psykiske udfordringer.
Vi har alle negative tanker, men måden hvorpå vi responderer på disse tanker, kan have afgørende betydningen for vores trivsel. Retningen fokuserer på, at ændre måden hvorpå vi tænker fremfor at ændre selve tankernes indhold. Det er altså ikke vigtigt HVAD vi tænker, men HVORDAN vi tænker – tanker bare er tanker!
Det er således, ikke tanken fx ”de kan ikke lide mig”, der skal ændres eller omstruktureres, som man kalder det, til en alternativ og mere hensigtmæssig tanke, men måden hvorpå man forholder sig til denne tanke, når de popper op i ens bevidsthed. Knytter man sig til tanken, kan det medføre en lavine af negative tanker (fx bekymring og grubleri) og følelser samt kropsligt ubehag.
CAS ”det kognitive opmærksomhedssyndrom” er betegnelsen for et særligt kognitive reaktionsmønster, som skal identificeres og ”fjernes”, da det er den bagvedliggende forklaring på psykisk mistrivsel. CAS kan bestå af bekymring og grubleri mv. Dette sker bl.a. ved at øve nogle konkrete teknikker og redskaber, som har til formål at lære at kontrollere sin opmærksomhed og udfordrer ens negative og positive metakognitive antagelser.
En negativ metakognitiv antagelse kunne lyde noget i retningen af: ”jeg har ingen kontrol over mine bekymringer” og en positiv: ”det er vigtigt at gruble over fortiden, for så er jeg sikker på, at jeg er forberedt på et fremtidigt lignende scenarie” Denne form for tilgang til sine tanker kan bl.a. medføre, at man kommer til at være meget i kontakt med tankeprocesserne bekymring og grubleri, som bl.a. kan medføre ængstelighed og depressive symptomer.
Hvad gør man i metakognitiv terapi og hvem kan have gavn af denne terapiform?
Der arbejdes som sagt på at identificere og ”fjerne” CAS, hvilket bl.a. foregår ved at omstrukturere uhensigtsmæssige metakognitive antagelser. Dette sker via samtale, konkrete øvelser og redskaber samt metaforer, der bl.a. har til formål at hjælpe med at genvinde kontrollen over opmærksomheden, så du nemmere kan skrue ned for dine bekymringer og grublerier, når du ikke gider beskæftige dig med dem længere.
Der gives ofte hjemmearbejde mellem samtalerne, som der evalueres på fra gang til gang. Dette har til formål, at øge udbyttet af behandlingen.
Et metakognitivt terapiforløb kan være aktuelt, for dig der slås med:
Angst, OCD, social fobi eller depression, stress eller symptomer på stress eller
til dig, som er nysgerrig på viden og konkrete redskaber til, at håndtere bekymring og grubleri i din hverdag, som er tankeprocesser, mange mennesker kender til, og som de fleste oplever fylder for meget i deres hverdag.
Vi har alle en hjerne, som meget hurtigt, og ofte automatiseret/ubevidst falder i negative tankemønstre. Ved at blive mere bevidst om sine tankeprocesser og arbejde på, at ændre måden hvorpå man forholder sig til sine tanker, kan man forbedre sin mentale tilstand. Metakognitiv terapi kan i nogen tilfælde stå alene, men i andre tilfælde kan det være gavnligt at kombinere den med andre terapiformer.
Kommende events
Relaterede blogindlæg
Læs blogindlæg fra Psykologerne
26. oktober 2023
Psykolog Emilie Tang Kirk
Best case scenario
16. oktober 2023
Psykolog Emilie Tang Kirk
Kom på forkant med angsten
5. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 2: Tungsind og depression
11. september 2023
Psykolog Cecilie Sonne
Bryd tavsheden: psykisk vold kollegaer imellem
Relaterede podcasts
Lyt til podcasts fra Psykologerne
17. maj 2023
ROLLEBYTTE
Fastlåsthed i kreativt arbejde
31. januar 2023
PMS - Powerkvinder Med Svingninger
Afhængighed og abstinenser er ikke noget, man forbinder med lykkepiller, men…
29. maj 2022
PSYGT
#15. Føler du dig stresset?
Nyheder
april 2023
MSC-kursus med fokus på Compassion, forebyggelse af stress og empatiudmattelse.
Skift selvkritik ud med selvmedfølelse. Det er overskriften overskriften og temaet i interviewet med Nina Werner til Depressionsforeningens magasin Balance. Læs hele interviewet her…
august 2022
Psykolog Lea Gammelgaard Jensen er blevet interviewet af TV 2 Lorry, om sommerdepression.
Sommeren er en sæson, der kan fører depressive tanker med sig, og derfor er det godt at være opmærksom på faresignalerne. Psykolog Lea Gammelgaard Jensen fremhæver ni årsager til sommerdepression. Læs hele artiklen på TV2 Lorry her…
november 2021
Stress i familien – psykolog Eva Borgen Paulsens 5 gode råd til Dansk Metals læsere
Når far eller mor ramt af stress, påvirker det også resten af familien. Brug Psykolog Eva Borgen Paulsens 5 gode råd til at komme bedst muligt gennem perioden som familie. Læs artiklen her…
maj 2021
Nina Werner er gæst i Morten Münsters podcast – om at tale ordenligt til sig selv.
Nina Werner er gæst i Morten Münsters podcast. I podcasten taler Nina og Morten om den måde, vi taler til os selv på. For en stor mænge psykiske lidelser er tæt forbundet med den ufine tone, mange bruger overfor for sig selv. Hør podcastten her… Nina Werner er også forfatteren til bogen Fra Selvkritik – til self-compassion.
februar 2021
Psykolog Anita Øland interviewes i P1 Morgen om PMS
november 2020
Bogudgivelse Fra Selvkritik – til self-compassion
Psykolog Nina Werner har udgivet bogen “Fra Selvkritik – til self-compassion”
I bogen gennemgår Nina Werner, hvorfor vi er så hårde ved os selv – og dernæst forklarer hun, hvordan vi kan ændre vores tanker om os selv igennem psykologiske øvelser og guidede meditationer. Nina har indtalt meditationer, som medfølger når du køber bogen. Læs mere her eller køb bogen her…
juli 2019
Psykolog Anita Øland | DR P4 Undgå skænderier, konflikter og stress i ferien.
DR P4 kiggede forbi Psykologerne for at få psykolog Anita Ølands bud på hvordan vi kan undgå, at vores ferie ender i skænderier, konflikter og stress.
Følg med fem fredage fra d. 12. juli.
januar 2019
Artikel i ugebladet Søndag om Stress
Psykolog Anita Øland udtaler sig om Stress og vigtigheden af at holde sine åndehuller isfrie, i en stor artikel i ugebladet Søndag. Læs artiklen her…
juli 2018
Psykologerne i DR P4 København
Psykolog Anita Øland fra Psykologerne interviewes i DR P4 Morgen. Hør interviewet om Stress i sommerferien P4
Få hjælp med Metakognitiv terapi
Professionelle autoriserede psykologer!
Alfred Sköld
Jeg tilbyder terapeutiske samtaler i et empatisk og støttende rum, hvor dine problemer står i centrum. I samtalen undersøger vi, hvordan din aktuelle livssituation kan forstås og håndteres på bedst mulig vis. Læs mere
Telefon: 22894551
Mail: alfred@psykologerne.dk
Cecilie Hrasko Sonne
Jeg tager udgangspunkt i det enkelte individ i sin helhed i min tilrettelæggelse af terapi og metode – dig som person, dine omstændigheder, styrker og problemstillinger. Jeg glæder mig til at hjælpe dig/jer videre til en hverdag med mere trivsel. Læs mere
Telefon: 50306265
Mail: cecilie@psykologerne.dk