I kognitiv adfærdsterapi arbejder du og psykologen sammen om at identificere de uhensigtsmæssige tanker, som du oplever, og som spænder ben for, at du kan leve det liv, du ønsker. De uhensigtsmæssige tanker påvirker dine følelser og din adfærd, og derfor er målet at erstatte de destruktive tanker med mere realistiske og hjælpsomme tanker. Psykologen vil sammen med dig udforske de automatiske, negative tanker, som du oplever, og hvordan de hænger sammen med bestemte regler, som du lever efter, og grundantagelser om verden og dig selv. Måske er du overbevist om, at du dybest set ikke er god nok, og derfor har du regler om, at du skal leve op til en række kriterier, for at andre kan lide dig, eller for at du har ret til at være i verden. Når du går i kognitiv adfærdsterapi, vil du ofte få hjemmeopgaver, hvor du øver dig i at lægge mærke til de destruktive tanker og i at erstatte dem med mere hjælpsomme tanker uden for terapirummet. Der findes en lang række forskningsundersøgelser, som viser, at kognitiv adfærdsterapi har en positiv effekt i behandlingen af mange forskellige psykiske lidelser.
Der findes forskellige former for kognitiv adfærdsterapi, og der findes terapiformer som tager udgangspunkt i den kognitive tilgang og supplerer med andre tilgange som neurovidenskab og meditation og mindfulness. Det gælder fx Acceptance and Commitment Therapy (ACT), hvor der lægges stor vægt på at acceptere følelsesmæssigt ubehag og uhensigtsmæssige tanker frem for at ændre på dem. Og Compassion Focused Therapy (CFT) hvor der er fokus på at hjælpe dig til at få mere selvmedfølelse og egenomsorg, når skam og selvkritik fylder meget i dit liv.
Både voksne, unge og børn kan have gavn af kognitiv adfærdsterapi til at afhjælpe fx angst, depression, stress, traumer eller kroniske smerter. I terapi med børn vil samtalen blive tilpasset til barnets alder, sådan at barnet kan få hjælp til at kigge nærmere på de uhensigtsmæssige tanker og finde frem til alternative og mere hjælpsomme tanker. Hos Psykologerne finder du både psykologer, der er specialiserede i kognitiv adfærdsterapi og udelukkende benytter sig af den metode, og psykologer som inddrager elementer af kognitiv adfærdsterapi og kombinerer den med andre metoder.