Krisehjælp
Om kriser og hjælp fra krisepsykolog
Om kriser og hjælp fra krisepsykolog
Kriser er helt naturlige reaktioner om end til tider ubehagelige. Kriser opstår typisk som en – til tider uforudset – reaktion på både pludselige og planlagte forandringer i livet. Læs mere om kriser og book tid her…
Find krisepsykolog her
Krisehjælp i København
– hjælp med kriser eksempelvis ved dødsfald, sygdom, skilsmisse og fyring.
Kriser er helt naturlige reaktioner om end til tider ubehagelige. Vi kan gennem samtale komme styrket ud af krisen ved at orientere os mod det, vi må forlade og det, der ligger og venter. I samarbejde finder vi roen og styrken til at orientere os mod fremtiden og tage de næste skridt hen imod at finde de handlemuligheder, som den nye livssituation byder på.
Har vi ikke oplevet en krise før, kan vi blive overrumplede over dens styrke og over den smerte, der kan følge med.
Kriser opstår typisk som en – til tider uforudset – reaktion på både pludselige og planlagte forandringer i livet. Krisereaktioner tilskrives ofte uønskede hændelser såsom dødsfald, skilsmisse, sygdom eller fyring fra jobbet. Men kriser kan også opstå på baggrund af positive og ønskede begivenheder såsom ægteskab, familie forøgelse eller lignende, hvor den nye livssituation byder på nye udfordringer, der skal kunne håndteres eller skjulte tab af eksempelvis frihed, nærhed, omsorg eller kærlighed. Kriser kan også være livskriser af mere eksistentiel karakter, der kan dukke op i overgangsfaser, hvor nye krav, relationer og roller opstår. Det kan for eksempel være i overgangen fra barn til voksen – teenageårene, hvor tanker om identitet, formål og meningen med livet presser sig på, i parforhold hvor relationen kan komme i spil, at blive forældre med de krav og forventninger, det medfører, eller når børnene flytter hjemmefra og tomrummet skal udfyldes. Alle sammen situationer, hvor der er brug for nye strategier og handlemuligheder for at kunne forholde sig til de nye livsvilkår. Har vi ikke oplevet en krise før, kan vi blive overrumplede over dens styrke og over den smerte, der kan følge med. Vi kan få fornemmelsen af at være på vanviddets rand – det vi plejer at gøre, virker ikke længere, vi kan ikke se os ud af situationen. Her kan jeg som erfaren krisepsykolog hjælpe dig gennem krisen i min psykologiske praksis i København.
Hvad er psykologisk krisehjælp? Og hvordan foregår det?
Når de kropslige symptomer begynder at aftage, bliver det muligt at bearbejde oplevelsen gennem debriefing. Under debriefingen er der fokus på at tale om oplevelsen og påbegynde bearbejdning af den traumatiserende hændelse. Som krisepsykolog skaber jeg et rum, hvor det er muligt for de involverede personer at tale ud om alle de tanker og følelser, der har hobet sig op i forbindelse med oplevelsen. Hermed opnås ofte en bedre forståelse for de reaktioner, de hver især oplevede hos sig selv og andre. Den psykologiske krisehjælp eller debriefing finder typisk sted få dage efter den udløsende hændelse og kan være vigtig i bearbejdningen for at undgå psykiske mén. Efter debriefingen er de involverede personer klædt på i forhold til, hvad de kan forvente af reaktioner som følge af den traumatisk oplevelse og har fået råd i forhold til krisehåndtering og information om hvilke muligheder, der er for at få yderligere psykologhjælp – ofte i form af individuelle psykologforløb.
Vi kan få fornemmelsen af at være på vanviddets rand – det vi plejer at gøre, virker ikke længere, vi kan ikke se os ud af situationen.
Hvad er akut psykologisk krisehjælp? Og hvordan foregår det?
Akut psykologisk krisehjælp finder sted umiddelbart efter en traumatiserende hændelse – som for eksempel en voldsepisode, en trusselsituation, et dødsfald, et røveri eller en ulykke – eller så snart det er muligt herefter. Akut psykologisk krisehjælp kaldes også defusing. Formålet med krisehjælpen er først og fremmest at forsøge at skabe forståelse for det, der er sket hos den eller dem, der har være involveret. Krisehjælpen foregår blandt andet ved at skabe overblik over hændelsen og kroppens reaktioner for at dæmpe den oplevelse af kaos og angst, der naturligt følger i kølvandet på en traumatisk begivenhed. Under defusingforløbet (krisehjælpen) er der fokus på at de involverede ikke føler sig “forkerte” i forhold til de reaktioner, de oplever. Af kropslige reaktioner på en traumatisk begivenhed kan nævnes rysten, hjertebanken, uvirkelighedsfølelse samt en overvældende træthed. Defusingen afsluttes med information om, hvad der kan forventes af normale reaktioner som følge af den traumatiske oplevelse, råd i forhold til krisehåndtering og information om hvilke muligheder, der er for at få yderligere psykologhjælp. Desuden laves eventuelt en psykologaftale om debriefing efterfølgende.
Psykologisk krisehjælp – sådan hjælper din krisepsykolog dig igennem krisen
Din krisepsykolog bruger sin erfaring til at støtte og guide dig igennem krisen. Krisepsykologen fungerer som et anker, når følelserne vokser dig over hovedet. Vi håndterer kriser forskelligt, men fælles for kriseforløbene er, at fysiske symptomer og virvaret af følelser altid er der af en årsag. Krisehjælpen består derfor i at fokusere på de små men afgørende skridt samt skridtenes retning imod et bedre liv. Læs mere om Psykologisk krisehjælp på sundhed.dk. Læs mere om arbejdsrelateret krisehjælp her ». Hvis en krise ikke håndteres, kan den i yderste konsekvens føre til stress, depression og angst. Læs her om stressbehandling, om depression og behandling samt behandling af angst.
Relaterede links
Tilbagemelding til arbejdet efter sygemelding efter krise
PTSD - behandling af posttraumatisk belastningsreaktion som følge af en krise
Stress - behandling af stress som følge af en krise
Angst - behandling af angst som følge af en krise
Depression - behandling af depression som følge af en krise
Kommende events
Relaterede blogindlæg
Læs blogindlæg fra Psykologerne
28. juli 2022
Psykolog Mette Sloth
Om at være pårørende til nogen, der har oplevet noget voldsomt.
8. februar 2021
Psykolog Mette Sloth
Gid jeg var en zebra
2. juni 2019
Psykolog Anita Øland
Bliv mental fit og kom i balance
17. maj 2019
Psykolog Anita Øland
Blogindlæg om at få hjælp af krisepsykolog
Relaterede podcasts
Lyt til podcasts fra Psykologerne
13. marts 2022
PSYGT
#11. Krigens magtesløshed – konflikten i Ukraine
7. juli 2020
INDSIGT med Cleoh
10: “Hvis bare jeg kunne hjælpe!” At være pårørende til en med alvorlig sygdom. Samtale med Jeanette Nissen.
Nyheder
august 2021
Rosa Øllgaard I Aftenshovet på DR1 – hvorfor rammes vi af billederne fra Afghanistan, hvordan passer vi på os selv og hvordan taler vi med vores børn om det der sker?
- Ræk ud efter dine afghanske naboer! Både helt lokalt i dit nærområde, på dit barns skolde eller en kollega. Vis at det betyder noget for dig, hvad der sker lige nu.
- Vælg aktivt hvad du læser og ser, følg troværdige kilder der dækker katastrofen med den værdighed som de civile fortjener. Støt gerne solide medier som fx Zetland og brug tid på at sætte dig ind i, hvad der sker. Også om en måned, når medierne måske er fyldt af en ny krise.
- Vis din solidaritet med dine penge og støt de gode NGO’er der knokler 24/7. Du kan også vise dit engagement som frivillig herhjemme. Jeg linker til en god liste med hvem man kan støtte, men hvis du er i tvivl, er både Røde Kors DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Médecins Sans Frontières (MSF) og UNICEF gode bud
- Brug din tilstedeværelse her på de sociale medier med intention. Hvem følger du, som dækker Afghanistan med værdighed og viser dig, hvad der sker? Fortæl dem, at det gør en forskel for dig og spørg dem, hvordan du kan støtte dem
november 2020
Bogudgivelse Fra Selvkritik – til self-compassion
Psykolog Nina Werner har udgivet bogen “Fra Selvkritik – til self-compassion”
I bogen gennemgår Nina Werner, hvorfor vi er så hårde ved os selv – og dernæst forklarer hun, hvordan vi kan ændre vores tanker om os selv igennem psykologiske øvelser og guidede meditationer. Nina har indtalt meditationer, som medfølger når du køber bogen. Læs mere her eller køb bogen her…
Få hjælp med Krisehjælp
Professionelle autoriserede psykologer!
Lalou Holdt
Jeg tilbyder hjælp til behandling af kriser, traumer og PTSD. Jeg har særligt erfaring inden for områder som seksuelle overgreb, psykisk og fysisk vold samt udviklings- og tilknytningstraumer. Læs mere
OnsdagTorsdagFredag DagtiderAftentiderAkuttider DanskEngelsk
Telefon: 30244427
Mail: lalou@psykologerne.dk
Eva Borgen Paulsen
Jeg tilbyder hjælp til stress, krise, angst og ensomhed. Jeg har særlig erfaring med voksne der er ramt af stress, traumer eller mærker relationelle vanskeligheder som ensomhed eller social mistrivsel Læs mere
Telefon: 30 68 53 50
Mail: eva@psykologerne.dk
Irene Schmelling
Har du bekymringstanker? Føler du dig uretfærdigt behandlet? Er du vred og ked af det? Står du i en svær situation og er fyldt op af tanker og følelser, og er du måske i tvivl om, hvilke skridt du skal tage, så book en tid. Jeg tilbyder terapi og nærværende samtaler, hvor du ganske hurtigt… Læs mere
Telefon: 52178028
Mail: irene@psykologerne.dk
Camilla Søeberg Hale
Når livet udfordrer og det bliver vanskeligt at finde vej, så kan det være en god idé at søge professionel hjælp. Hos mig vil man opleve at blive mødt i en afslappet og tryg atmosfære. Jeg hjælper børn, unge og voksne med det de står i. Intet problem er for stort eller småt. Læs mere
Telefon: 27146800
Mail: camillasoeberghale@psykologerne.dk
Elisabeth Sejbak
Engagement, ligeværd og integritet er de højest stående værdier i mit terapeutiske arbejde, og vi vil altid tage udgangspunkt i dine udfordringer og styrker på dine præmisser. Jeg brænder for det ærlige og forbindende møde mellem mennesker og bringer denne indstilling med mig i det terapeutiske rum for at skabe åbenhed, så der er tryg… Læs mere
Telefon: 24269070
Mail: elisabeth@psykologerne.dk
Sefika Arpaci Dehn
Vi vil altid tage afsæt i din særlige problemstilling og omstændighederne omkring dig. Jeg bestræber mig på at vi mødes i et personligt, anerkendende og uhøjtideligt rum. Læs mere
Telefon: 28 43 42 43
Mail: sefika@psykologerne.dk
Mikael Knudsen
I samtalerne tager vi udgangspunkt i din nuværende situation, det du kæmper med og som fylder aktuelt, og dernæst hvor du gerne vil hen og hvad der er vigtigt for dig. Jeg ser det som min største opgave at hjælpe dig til at udleve mere af det som er værdifuldt for dig, samt at håndtere… Læs mere
Telefon: 26236078
Mail: mikael@psykologerne.dk
Jeanette Justesen
Når udfordringer presser sig på, og skaber ubalance og vanskeligheder i dit liv. Så kan psykologiske samtaler i et nærværende og fordomsfrit rum være lindrende. Her sætter vi livet udenfor på pause for en stund, når vi sammen skaber overblik til handlekraft i dit liv. Læs mere
Telefon: 53808090
Mail: JeanetteJustesen@psykologerne.dk
Mette Marie Sloth
Min tilgang i terapien er præget af nærvær og samtidig et klart fokus på, hvad du ønsker at arbejde med og nå frem til i forløbet og i den enkelte samtale. Jeg ser det som min fineste opgave at hjælpe dig til at kultivere medfølelse i forhold til dig selv og andre, som en del… Læs mere
Telefon: 20 22 28 71
Mail: mette@psykologerne.dk
Rikke Plougsbæk
Jeg kan hjælpe dig med konkrete redskaber til at genvinde fokus og overskud i hverdagen. Sammen undersøger vi strategier, som kan understøtte bedre trivsel og balance, nu og på sigt. Læs mere
Telefon: 27 12 13 53
Mail: rikkeplougsbaek@psykologerne.dk
Jan Kaa Kristensen
Hvad enten du ønsker individuel – eller parterapi, vil vi sammenundersøge, hvad du eller I har brug for hjælp til. Jeg er optaget af skabe et trygt rum og vedvarende positive forandringer i dit liv. Læs mere
Telefon: 31 39 70 25
Mail: jan@psykologerne.dk
Lise Elmer Houmann
Har du mistet fodfæstet? Er du tynget af din fortid? Kæmper du med uro, vrede, tristhed, angst eller sorg? Ønsker du et bedre ståsted for dig og dine nærmeste, er jeg specialiseret i at behandle udviklings- og choktraumer, når livet rammer. Læs mere
Telefon: 60515602
Mail: lise@psykologerne.dk
Lene Munck Mikkelsen
Engagement, respekt og indsigt i en konstruktiv og udviklende dialog. Alle voksne, unge og børn rummer kimen til en løsning på deres problemer. Det gælder også dig eller dit barn. Læs mere
Telefon: 53323434
Mail: lene@psykologerne.dk
Anita Øland
I terapiforløbet tager jeg udgangspunkt i din situation, som den ser ud her og nu. Sammen arbejder vi hen imod at skabe mening med den situation du befinder dig i og finde handlemuligheder, der kan lette din situation. Det handler om at generobre en tilværelse med livsglæde og mening. Læs mere
Telefon: 3132 5441
Mail: anita@psykologerne.dk