Glade partnere kan reducere stress og styrke sund aldring, viser ny forskning

Glade partnere kan reducere stress og styrke sund aldring, viser ny forskning

Et lykkeligt forhold er ikke kun godt for hjertet, men også for vores stressniveauer – især i alderdommen. Ifølge en ny undersøgelse fra University of California, kan positive følelser mellem partnere fungere som en kraftfuld buffer mod stresshormonet kortisol, som spiller en central rolle i vores krops stressrespons.

Forskerholdet, ledet af Tomiko Yoneda, assisterende professor i psykologi, fandt, at ældre voksne havde lavere niveauer af kortisol, når deres partnere oplevede positive følelser. Effekten var særlig markant hos dem, der rapporterede høj tilfredshed i deres forhold. Resultaterne, der blev offentliggjort i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology, peger på, hvordan følelsesmæssige bånd kan fremme både mental og fysisk sundhed i alderdommen.

Stresshormonets rolle og udfordringer i alderdommen

Kortisol er en central komponent i kroppens stresshåndtering. Det følger en daglig cyklus, hvor niveauerne topper om morgenen og gradvist falder i løbet af dagen. Under akutte stresssituationer stiger kortisol for at forberede kroppen på handling. Men kronisk forhøjede kortisolniveauer kan føre til helbredsproblemer som højt blodtryk, nedsat immunforsvar og dårligere generel sundhed.

For ældre mennesker kan disse udfordringer forværres. Alder gør kroppen mindre effektiv til at regulere kortisol, hvilket kan føre til længerevarende stressrespons. Derfor kan forhold af høj kvalitet spille en vigtig rolle som en stabiliserende faktor.

Lykkelige forhold kan dæmpe kortisol

Undersøgelsen analyserede data fra 321 voksne i alderen 56 til 87 år, der deltog i undersøgelser fra Canada og Tyskland mellem 2012 og 2018. Deltagerne rapporterede deres følelsesmæssige tilstande og tilfredshed med deres forhold, mens kortisolniveauer blev målt via spytprøver flere gange dagligt i en uge.

Resultaterne viste, at en persons kortisolniveauer faldt, når deres partner oplevede flere positive følelser end normalt. Effekten var stærkere end den indflydelse, personens egne positive følelser havde. Ældre deltagere og dem, der var lykkeligere i deres forhold, oplevede endnu større fordele.

Interessant nok fandt forskerne ingen forbindelse mellem en persons kortisolniveauer og partnerens negative følelser.  Dette kan skyldes, at ældre voksne har udviklet en evne til at beskytte hinanden mod de fysiologiske konsekvenser af negative følelser.

Positive følelser skaber sundere relationer

Disse resultater understøtter teorier om, at positive følelser øger vores evne til at handle effektivt i nuet. Når partnere deler positive oplevelser, skaber det en positiv spiral, der styrker både forholdet og sundheden over tid.

Studiet blev udført i samarbejde med forskere fra Simon Fraser University, University of British Columbia, Humboldt Universität Berlin og Stanford University.

Vejen til sund aldring

Denne forskning understreger betydningen af at dyrke glæde og tilfredshed i intime forhold, især i alderdommen. At støtte hinanden følelsesmæssigt kan ikke kun forbedre relationen, men også bidrage til et sundere og mere modstandsdygtigt liv.

Udtalelse fra psykolog

Cand.psych.aut.

Vi har talt med psykolog Christina Duschek om undersøgelsen og parforholdet.

Tidligere undersøgelser peger i lighed med undersøgelsen fra University of California på, at ægteskab er en ret afgørende faktor for vores oplevelse af livskvalitet (Bradbury & Karney,2013) og sundhed, herunder den modstandskraft vi har over for sygdom og helbredelse.

Igennem et langt liv oplever vi som mennesker og som par at stå over for en masse omvæltninger i livet, fx sygdom, dødsfald, nyt arbejde, fyring, pensionering, flytning, graviditet og fødsler mm. Alt det kan opleves som et stort pres og kan nogen gange udvikle sig til stress, som både har en negativ virkning på ens mentale som fysiske velvære (fx kortisolniveauet, som undersøgelsen her også peger på). En såkaldt beskyttende faktor kan være at have en tæt allieret i form af sin partner. Jeg møder mange, som fortæller, at det at have følelsen af ikke at være alene, når man står over for eller midt i livsomvæltninger af forskellig art, kan give dig en fornemmelse af, at du kan klare mere og ikke blive så stresset. Det hjælper dig med at holde nervesystemet i ro. Står du alene og med følelsen af at være ensom, så kan disse livsomvæltninger føles uoverstigelige, og der er større risiko for, at du udvikler stress.

Du kan godt føle dig alene og ensom selvom du er i et parforhold eller ægteskab.

Det er ingen garanti, at du føler, at du har en tæt allieret bare fordi du er i et ægteskab eller parforhold. Det er min erfaring fra samtaler med par, at det kan være nemt at føle sig ensom i parforholdet, når man ikke længere oplever den følelsesmæssige intimitet eller glæden og trygheden ved at være sammen om livets glæder og sorger.

Heldigvis er der i disse år mange par, der har fået øjnene op for vigtigheden af at prioritere netop parforholdet.

Nogle vælger at gå i parterapi, når der er noget, der er svært og skal ”repareres”, men andre vælger at tale med f.eks. en psykolog forebyggende for at sikre, at man bliver ved med at udvikle sig sammen i parforholdet og får øje på områder i relationen, som det kan være hensigtsmæssigt at give ekstra opmærksomhed. Det kan være både de områder, hvor noget kan være på vej ud af kurs og de områder, hvor man er stærk sammen. Det kan være godt at få øje på det, man gør godt sammen, så man kan fortsætte eller måske endda skrue op for på den måde at styrke oplevelsen af nærhed og den følelsesmæssige intimitet. På den måde vil man i højere grad sikre, at netop glæde og tilfredshed i parforholdet bliver ved med at være til stede og ikke bare lige så stille forsvinder.

At blive ved med at have fokus på at udvikle og bevare det gode parforhold er vigtigt hele livet, og undersøgelsen peger netop på dette. Hvis man investerer gennem livet, også når man bliver ældre, så kan det give gode resultater og du vil opleve at være sundere både psykisk, mentalt og fysisk og på den måde måske endda leve et længere liv.  Det er opmuntrende.

Men som sagt, så sker det sjældent bare af sig selv. Faktisk viser undersøgelser, at tilfredsheden i og med parforholdet ofte falder over tid (Doss, Rhoades, Stanley, Markman, 2009). Det kræver derfor, at man vil give parforholdet opmærksom og prioritere at blive ved med at insistere på, at hverdagen sammen skal blive ved med at indeholde venskab, tillid og intimitet. Man skal have lyst til at blive ved med at arbejde på at kommunikationen i forholdet er hensigtsmæssig og med respekt for hinanden – også når noget er svært i livet.

En måde at arbejde med dette på er via det tilbud, som hedder ParTjek, som er et forebyggende tilbud til par. Dette tilbud udbydes bl.a. af flere af os psykologer i Psykologerne.dk. I kan læse mere her…

Jeg håber at endnu flere i alle aldre vil benytte sig af denne måde at arbejde forebyggende med parforholdet på. I forhold til resultaterne af den ovenfor beskrevne undersøgelse, så ser man meget positive resultater for ældre, som er i et lykkeligt parforhold – så det kan være værd at få en snak med sin partner om, hvordan man sikrer, at forholdet bliver ved med at være lykkeligt også, når man runder de 60, 70 eller 80.

 

Sådan kommer I videre, hvis I er fastlåst i et dårligt mønster

Oversigten over psykologer og parterapeuter med speciale i Par-tjek her…

Der er mange muligheder for arbejde med at få en bedre parrelation.

  • Tag eksempelvis vores gratis parforholdstest og inviter eventuelt din partner til at tage testen også. Testen kan være med til at starte en vanskelig dialog, og blot ved at italesætte, at I har et problem, er I et skridt længere væk fra afgrunden. Tag vores gratis parforholdstest her…
  • Hvis I har erkendt, at I har et problem og har et fælles ønske om at gøre noget ved det, har vi en serie af videoer, som har fokus på lige netop parrelationen. Se videoerne sammen eller hver for sig. Se dem gratis her…
  • Har I behov for hjælp til at finde hinanden eller behov for værktøjer til at undgå at havne i de samme konfliktmønstre igen og igen, eller har I oplevet utroskab, står vores dygtige psykologer og parterapeuter klar til at hjælpe jer tilbage på sporet. Se oversigten over parterapeuter her…

Læs mere om parterapi her…

 

Kilder

  1. Tomiko Yoneda, Theresa Pauly, Nilam Ram, Karolina Kolodziejczak-Krupp, Maureen C. Ashe, Kenneth Madden, Johanna Drewelies, Denis Gerstorf, Christiane A. Hoppmann. “Det, der er dit, er mit”: Partneres følelsesmæssige hverdagsoplevelser og kortisol hos ældre voksne par . Psychoneuroendocrinology , 2024; 167: 107118 DOI: 10.1016/j.psyneuen.2024.107118

 

RELATERET INDHOLD

Blogindlæg
  • Utroskab
Blogindlæg
  • Parterapi
Blogindlæg
  • Parterapi
Blogindlæg
  • Psykisk vold
Blogindlæg
  • Parterapi
Podcast
  • Parterapi
00:00
Skriv til Psykologerne

Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i Aarhus, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.

Tak for din besked
Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
Venlig hilsen
Psykolog Anita Øland