Utroskab

Utroskab i parforholdet

Utroskab i parforholdet

Undersøgelser viser, at 30-50% af alle mennesker er utro i deres parforhold. Utroskab er noget af det sværeste, vi kan komme ud for i vores parforhold. Det er det ultimative svigt med utryghed, frustration og utallige ubesvarede spørgsmål til følge: Hvordan kunne du gøre det? Hvorfor? Er der min skyld? Hvor skal jeg nu gå hen, når jeg er vant til at gå til min partner? Kan vi overhovedet blive en familie igen? Og hvordan vil omverdenen nu se på mig?

Utroskab udløser både en krise og en konflikt. Alt i forholdet er vendt op og ned. Den virkelighed, vi kendte er pludselig en anden. Derfor er utroskab en af de stressfaktorer, som påvirker os mest. Er der børn involveret, bliver det ofte kompliceret og svært at komme igennem hverdagen.

Utroskab bliver en del af en fælles historie, men det betyder ikke nødvendigvis et brud. Parterapi kan hjælpe jer til at forstå, hvorfor I havnede i den situation, at utroskab blev en del af jeres historie. En overvejende del af de par, der via parterapi kommer igennem krisen sammen, vælger at blive sammen.

 

Hvornår er man utro?

Det er vanskeligt at komme med en klar definition på, hvornår man er utro. Tanken om at man er utro, når man har været seksuelt sammen med en anden end sin partner, står ikke længere mejslet i granit. Dels er der i nogle forhold helt eller delvis accept af sex med andre end partneren, og dels kan der være forskellige tolkninger af hvornår man er utro – er man for eksempel utro, hvis man har tanker om sex med en anden, skriver frække beskeder til en anden, dater en anden eller flirter, kysser eller danser tæt til en fest?

Det er vanskeligt at definere, hvor grænsen går – det er helt individuelt fra par til par. I nogle parforhold, er der slet ikke defineret klare spilleregler i forhold til utroskab, men det er ikke det samme, som at der ikke er nogen – spillereglerne er blot implicitte. Men hvornår er man så utro? For langt de fleste handler utroskab slet ikke om noget fysisk – det handler om tillid eller rettere tillidsbrud. Tillid er den lim, der binder os sammen som par, og uden tillid forsvinder følelsen af nærhed og sammenhørighed. Derfor er der ofte meget mere i spil end blot en engangsaffære, når vi opdager, at vores partner har været os utro.

 

Hvorfor er man utro?

Et spørgsmål som trænger sig på, når man har været udsat for utroskab fra sin parter er; ”Hvorfor var du mig utro?” Svaret er ofte ”det ved jeg ikke”, ”det skete bare” eller ”jeg var fuld”. Men sandheden er, at utroskab sjældent opstår som en pludselig indskydelse en sen nattetime eller som en uskyldig flirt, der leder til mere. Utroskab kommer som oftest indefra som resultat af et uopfyldt behov i parforholdet eller i forhold til sig selv.

I en tid hvor alt skal gå hurtigt, og vi oplever et stigende pres på at være en bedre og mere effektiv udgave af os selv, er det ikke altid, at vi stopper op og mærker efter, hvad vi har af behov. Derfor er vi heller ikke altid opmærksomme på, at vi bevæger ind i en relation, som potentielt kan ødelægge forholdet til vores partner.

 

Hvordan kan en parterapeut hjælpe jer videre efter utroskab?

Man kan overordnet håndtere utroskab på tre forskellige måde, igennem: tilgivelse, forståelse eller brud.

 

Tilgivelse

Det kan være rigtig vanskeligt at tilgive utroskab. Ofte tilgives utroskab, fordi kærligheden til partneren er større end oplevelsen af svigt, eller fordi hensynet til familien vejer højst. Uanset grunden vil det være vigtigt at genoprette tilliden, så parret kan se fremad. Det vil en parterapeut kunne hjælpe jer med.

 

Forståelse

Utroskab er mange gange et nødråb om, at ikke alt er, som det skal være. Der kan være umødte behov, der i alt for lang tid er blevet tilsidesat eller undertrykt. Det kan for eksempel være behovet for at blive set, at opleve fortrolighed, at føle sig i live, blive anerkendt, at føle sig attraktiv eller at finde plads til sig selv i parforholdet. Et behov som den utro ikke har kunnet finde andre muligheder for at få opfyldt end at søge det andetsteds. I parforhold, hvor der har været utroskab, ser vi ofte to personer, der begge bærer på sorg, fortvivlelse og afmagt. I parterapien fokuseres på at skabe en konstruktiv dialog med fokus på accept, forståelse og at genoprette tilliden.

Det er vigtigt, at partneren accepterer, at sket er sket, så bebrejdelserne ikke står i vejen for den videre proces. Det kan være uhyre vanskeligt men også bydende nødvendigt, idet skepsis og mistillid er det rene gift for parforholdet.

Selvom det kan være rigtigt svært at skulle sætte sig i partnerens sted, når man selv har det rigtig skidt og føler sig svigtet, er det vigtigt for begge parter at forstå, hvorfor der opstod utroskab i parforholdet. Hvilket uopfyldt behov fik partneren opfyldt ved at være utro? Kunne I have ageret anderledes – kunne I have forudset og forhindret situationen? Hvad kunne I hver især have gjort anderledes? I den forbindelse er det vigtigt at pointere, at det ikke handler om skyld, men om at vedkende sig et ansvar. Og acceptere at der ligger et ansvar hos begge parter. Parterapeutens rolle er at hjælpe parret med at komme frem til en fælles forståelse og skabe rammerne for en god og konstruktiv dialog.

Tag temperaturen på jeres parforhold med Online coaching forløb for par

 

Brud

Erfaringen viser, at uanset hvor svært det er, og hvor kaotisk det kan være for en familie, der står midt i en krise, så er der for langt de fleste par, som er villige til at åbne op om problemerne, et håb – enten for at komme videre sammen eller for at etablere et godt samarbejde om børnene og komme videre hver for sig.

I nogle tilfælde nytter det ikke at kæmpe for at bevare parforholdet. Måske er svigtet så stort, at det ikke kan tilgives, eller måske er utroskab blot dødsstødet til et allerede døende forhold. Eller været dråben der fik bægeret ret til at flyde over. I det tilfælde kan parterapi hjælpe jer med at komme godt videre hver for sig men sammen om at skabe et godt forældresamarbejde, hvis I har fælles børn. Læs om skilsmisserådgivning her…

Kommende events

Der er ingen relaterede events

Relaterede nyheder

april 2021

Sådan kan PMS påvirke vores relationer- Artikel af Anita Øland i Alt om psykologi

Psykolog Anita Øland har skrevet en artikel til Alt om psykologi. Artiklen handler om hvordan PMS medføre forkerthed, ensomhed, tristhed og belastede relationer. Læs artiklen her…

Vis flere nyheder

Få hjælp med Utroskab

Professionelle autoriserede psykologer!

Indre By (Rømersgade 3)
Lukket for tilgang af nye klienter

Jan Kaa Kristensen

Cand.psych.aut. & specialist

I terapiforløbet tager jeg udgangspunkt i dine ønsker til forandring i dit liv. Jeg er optaget af , du i et trygt rum oplever et nærvær, hvor vi sætter fokus på de vanskeligheder, du oplever i dit liv.. læs mere

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
DagtiderAkuttider
Telefon: 31 39 70 25
Mail: jan@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Maja Birch

Cand.psych.aut.

I terapien lægger jeg vægt på en nærværende, varm og respektfuld stemning. Min fornemmeste opgave er at du føler dig tryg, så vi sammen kan undersøge, hvad du eller I ønsker hjælp til.

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
DagtiderAftentiderAkuttider
Telefon: 30 39 22 40
Mail: maja@psykologerne.dk
Indre By (Rømersgade 3)
Lukket for tilgang af nye klienter

Line Brøgger Mikkelsen

Cand.psych.aut & EFT-certificeret parterapeut

Jeg er optaget af, at skabe et trygt rum, hvor vi sammen kan undersøge, hvad du eller I har brug for hjælp til. For mig er respekt, anerkendelse og tryghed nøgleord i vores møde.

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
Dagtider
Telefon: 31702880
Mail: line@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Cecilie Sonne

Cand.psych.aut.

Jeg tager udgangspunkt i det enkelte individ i sin helhed i min tilrettelæggelse af terapi og metode – dig som person, dine omstændigheder, styrker og problemstillinger. Jeg glæder mig til at hjælpe d.. læs mere

TirsdagTorsdag
Aftentider
Telefon: 50306265
Mail: cecilie@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Jeanette Justesen

Cand.psych.aut.

Når udfordringer presser sig på, og skaber ubalance og vanskeligheder i dit liv. Så kan psykologiske samtaler i et nærværende og fordomsfrit rum være lindrende. Her sætter vi livet udenfor på pause fo.. læs mere

TirsdagTorsdag
Dagtider
Telefon: 53808090
Mail: JeanetteJustesen@psykologerne.dk
Islands Brygge (Kigkurren 8G)
Lukket for tilgang af nye klienter

Anita Øland

Cand.psych.aut.

** LUKKET FOR TILGANG AF NYE KLIENTER ** I terapiforløbet tager jeg udgangspunkt i din situation, som den ser ud her og nu. Sammen arbejder vi hen imod at skabe mening med den situation du befinder di.. læs mere

TirsdagOnsdagTorsdag
Dagtider
Telefon: 5071 6071
Mail: anita@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Nina Werner

Cand.psych.aut., specialist og supervisor

Jeg tilbyder psykoterapeutisk behandling til voksne og unge med problemstillinger som præstationsangst, lavt selvværd, stress, angst og depression. Jeg arbejder kognitivt, med inddragelse af compassio.. læs mere

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
Dagtider
Telefon: 60148951
Mail: nina@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Rebecca Russell

Cand.psych.aut, parterapeut, integrationsterapeut

Vi har som mennesker et grundlæggende behov for at føle os forbundne med andre. Mærke at vi har betydning og en meningsfuld plads i andres liv. Vi har også et behov for at føle os forbundne til os sel.. læs mere

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
DagtiderAftentiderAkuttider
Telefon: 71901149
Mail: rebecca@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)
Lukket for tilgang af nye klienter

Trine Hjorth Bønnerup

Cand.psych.aut. og parterapeut

I samtalerne vil jeg balancere mellem støtte og motivation til forandring . Jeg arbejder fokuseret og med et skarpt blik på at afkode mønstre og bagvedliggende følelser i konflikter og udfordringer.

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
DagtiderAkuttider
Telefon: 40758999
Mail: trinehjorth@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Malene Hollmann

Cand. psych. parterapeut & sexolog

I vores samtaler møder jeg dig, præcis hvor du er, uanset hvor udfordrende eller fastlåst din nuværende situation måtte være. I fællesskab afdækker vi, hvordan du kan skabe mening, finde retning og ta.. læs mere

MandagTorsdagFredag
DagtiderAftentiderAkuttider
Telefon: 31707131
Mail: malene@psykologerne.dk
Islands Brygge (Kigkurren 8G)

Jeanette Nissen

Cand.psych. & Family Therapist

Det betyder meget for mig at vise respekt, lytte, være empatisk og kreativ i den måde jeg arbejder på og i mødet med mine klienter. Jeg tilbyder terapi på både dansk og engelsk.

Lørdag
Dagtider
Telefon: +45 53199177
Mail: jeanette@psykologerne.dk
Indre By (Rømersgade 3)
Lukket for tilgang af nye klienter

Michelle Miller

Cand.psych.

Jeg har haft privat praksis siden 2010 og brænder for det tillidsfulde, terapeutiske rum. Jeg er uddannet psykolog fra Københavns Universitet og sexolog fra Sexologiskolen. Udover individuel og parter.. læs mere

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
DagtiderAftentiderAkuttider
Telefon: 61 27 21 83
Mail: michelle@psykologerne.dk
Indre By (Rømersgade 3)

Lisbeth Balslev-Olesen

Cand.psych.aut & specialist i psykoterapi og supervision

I terapien lægger jeg vægt på en tryg og nærværende stemning. Jeg er parat til, at forstå dig på dine egne præmisser og arbejde med den udvikling du ønsker for dit liv. Her er du i et rum med plads ti.. læs mere

Torsdag
Dagtider
Telefon: 27187780
Mail: lisbeth@psykologerne.dk

Du kan også læse om disse områder