Sorg
Sorgbearbejdning
Sorgbearbejdning
Sorg er et menneskeligt grundvilkår og uundgåeligt, at vi på et eller andet tidspunkt kommer til at miste og føle sorg.
Find psykolog her
Sorgbearbejdning
Sorg er et menneskeligt grundvilkår og uundgåeligt, at vi på et eller andet tidspunkt kommer til at miste og føle sorg.
Sorg er som udgangspunkt en naturlig reaktion på at miste en person, man har en tæt relation til. Sorgreaktioner kan komme til udtryk ved, at man kan føle både tristhed, opgivenhed, angst og vrede. Man sørger ofte i to spor, hvor man veksler mellem at søge tilbage til og mindes den man har mistet og prøve at undgå minderne om vedkommende. Det er altså normalt, at man som en del af sorgbearbejdelsen veksler mellem at konfrontere og undgå det der er svært.
Sorgprocessen
Alle sorgprocesser er individuelle og der er ikke nogen rigtig måde at sørge på. Fælles for hver og en, er at vi i sorgen er sårbare, og kan have brug for hjælp til at finde fodfæste. Man kan have forskellige behov alt afhængig af hvor man er i processen.
Det er meget almindeligt, at man i den første tid efter at have mistet, kan føle sig helt lammet og have vanskeligt ved at forstå, hvad der er sket.
Efter noget tid begynder man at forstå, hvad der er sket, og hvilken betydning det har for ens liv og hverdag. Mange føler her tristhed, angst og vrede, og det kan være svært at se, hvordan livet skal gå videre. Reaktionerne i denne fase kan være meget voldsomme, og mange kan have behov for at tale med andre om det, da savnet og følelserne kan være svære at tackle alene.
Når der er gået lidt længere tid, begynder man i perioder at kunne rette noget af opmærksomheden ud mod verden og lægge tabet i baggrunden. Man begynder måske at komme i gang med de sociale aktiviteter, som man tidligere var glad for at lave.
Og med tiden, begynder man at se fremad og planlægge, hvordan livet skal gå videre, man kan tænke på den man har mistet uden at blive overvældet af triste følelser.
Det er dog meget sjældent, at sorgprocessen ender her. Man vil i perioder vende tilbage til de faser, hvor sorgen og fortvivlelsen fylder meget igen, og det er helt almindeligt.
Når almindelig sorg bliver til kompliceret sorg
Nogle mennesker har særligt vanskeligt ved at tilpasse sig tabet, hvilket kan føre til en række både fysiske og psykiske sorgreaktioner. Sorgreaktioner, der er vedvarende og intense i en sådan grad, at det i længere tid begrænser én i hverdagen, kan være behandlingskrævende. I disse tilfælde er der tale om kompliceret sorg.
Det kan være svært at skelne mellem sorg og depression, fordi begge dele er præget af nedtrykthed og uoverskuelighed. Man siger som hovedregel, at sorg er en reaktion på noget udefrakommende, hvor en depression mere er kendetegnet ved negative følelser rettet imod én selv. Sorg kan dog godt udløse en depression, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvor længe man oplever tegn på depression, så man kan blive behandlet herfor. Samme kan gælde ift. angst.
Det letter at dele sorgen med andre
Sorg er en tung byrde at bære alene, og du føler måske ikke, at andre vil kunne forstå, hvordan du har det. Det kan også være vanskeligt for andre at sætte sig ind i din sorg, men det er stadig en god idé, at du sætter ord på din sorg. Så ræk ud – især når det er svært. Find en som vil lytte og støtte dig i at bearbejde din sorg. Det kan være at du kan tale med et nært familiemedlem, en god ven eller veninde eller det kan være en af vores psykologer.
Kommende events
Relaterede blogindlæg
Læs blogindlæg fra Psykologerne
5. januar 2023
Psykolog Kristine Andersen
Du er ikke udmattet, du er dysreguleret!
17. december 2022
Psykolog Lise Elmer Houmann
At finde vej i sorgens land
Relaterede podcasts
Lyt til podcasts fra Psykologerne
Nyheder
Få hjælp med Sorg
Professionelle autoriserede psykologer!
Irene Schmelling
Har du bekymringstanker? Føler du dig uretfærdigt behandlet? Er du vred og ked af det? Står du i en svær situation og er fyldt op af tanker og følelser, og er du måske i tvivl om, hvilke skridt du skal tage, så book en tid. Jeg tilbyder terapi og nærværende samtaler, hvor du ganske hurtigt bliver klogere på, hvad du kan gøre, for at skabe en forandring. Læs mere
Telefon: 52178028
Mail: irene@psykologerne.dk
Sofie Asghar Madsen
Jeg kan hjælpe dig, der kæmper med spiseforstyrrelse, stressrelateret spisning og overspisning. Jeg arbejder ligeledes med performance enhancement, behandling af traumer og PTSD samt med supervision. Jeg vil være optaget af at hjælpe dig, med at få bearbejdet de oplevelser du har med dig, som spænder ben for, at du kan tænke, handle og føle som du gerne vil og jeg vil arbejde henimod at styrke de mange ressourcer du allerede har. Læs mere
Telefon: 53800980
Mail: sofie@psykologerne.dk
Cecilie Hrasko Sonne
Jeg tager udgangspunkt i det enkelte individ i sin helhed i min tilrettelæggelse af terapi og metode – dig som person, dine omstændigheder, styrker og problemstillinger. Jeg glæder mig til at hjælpe dig/jer videre til en hverdag med mere trivsel. Læs mere
Telefon: 50306265
Mail: cecilie@psykologerne.dk
Eva Borgen Paulsen
Jeg tilbyder hjælp til stress, krise, angst og ensomhed. Jeg har særlig erfaring med voksne der er ramt af stress, traumer eller mærker relationelle vanskeligheder som ensomhed eller social mistrivsel Læs mere
Telefon: 30 68 53 50
Mail: eva@psykologerne.dk
Lise Elmer Houmann
Har du mistet fodfæstet? Er du tynget af din fortid? Kæmper du med uro, vrede, tristhed, angst eller sorg? Ønsker du et bedre ståsted for dig og dine nærmeste, er jeg specialiseret i at behandle udviklings- og choktraumer, når livet rammer. Læs mere
Telefon: 60515602
Mail: lise@psykologerne.dk