Sorgbearbejdning

Sorg er et menneskeligt grundvilkår og uundgåeligt, at vi på et eller andet tidspunkt kommer til at miste og føle sorg.

Sorgbearbejdning

Sorg er et menneskeligt grundvilkår og uundgåeligt, at vi på et eller andet tidspunkt kommer til at miste og føle sorg.


Find psykolog her

Sorgbearbejdning

 

Sorg er et menneskeligt grundvilkår og uundgåeligt, at vi på et eller andet tidspunkt kommer til at miste og føle sorg.
Sorg er som udgangspunkt en naturlig reaktion på at miste en person, man har en tæt relation til. Sorgreaktioner kan komme til udtryk ved, at man kan føle både tristhed, opgivenhed, angst og vrede. Man sørger ofte i to spor, hvor man veksler mellem at søge tilbage til og mindes den man har mistet og prøve at undgå minderne om vedkommende. Det er altså normalt, at man som en del af sorgbearbejdelsen veksler mellem at konfrontere og undgå det der er svært.

 

Sorgprocessen

 

Alle sorgprocesser er individuelle og der er ikke nogen rigtig måde at sørge på. Fælles for hver og en, er at vi i sorgen er sårbare, og kan have brug for hjælp til at finde fodfæste. Man kan have forskellige behov alt afhængig af hvor man er i processen.
Det er meget almindeligt, at man i den første tid efter at have mistet, kan føle sig helt lammet og have vanskeligt ved at forstå, hvad der er sket.

Efter noget tid begynder man at forstå, hvad der er sket, og hvilken betydning det har for ens liv og hverdag. Mange føler her tristhed, angst og vrede, og det kan være svært at se, hvordan livet skal gå videre. Reaktionerne i denne fase kan være meget voldsomme, og mange kan have behov for at tale med andre om det, da savnet og følelserne kan være svære at tackle alene.

Når der er gået lidt længere tid, begynder man i perioder at kunne rette noget af opmærksomheden ud mod verden og lægge tabet i baggrunden. Man begynder måske at komme i gang med de sociale aktiviteter, som man tidligere var glad for at lave.

Og med tiden, begynder man at se fremad og planlægge, hvordan livet skal gå videre, man kan tænke på den man har mistet uden at blive overvældet af triste følelser.

Det er dog meget sjældent, at sorgprocessen ender her. Man vil i perioder vende tilbage til de faser, hvor sorgen og fortvivlelsen fylder meget igen, og det er helt almindeligt.

 

Når almindelig sorg bliver til kompliceret sorg     

 

Nogle mennesker har særligt vanskeligt ved at tilpasse sig tabet, hvilket kan føre til en række både fysiske og psykiske sorgreaktioner. Sorgreaktioner, der er vedvarende og intense i en sådan grad, at det i længere tid begrænser én i hverdagen, kan være behandlingskrævende. I disse tilfælde er der tale om kompliceret sorg.

Det kan være svært at skelne mellem sorg og depression, fordi begge dele er præget af nedtrykthed og uoverskuelighed. Man siger som hovedregel, at sorg er en reaktion på noget udefrakommende, hvor en depression mere er kendetegnet ved negative følelser rettet imod én selv. Sorg kan dog godt udløse en depression, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvor længe man oplever tegn på depression, så man kan blive behandlet herfor. Samme kan gælde ift. angst.

 

Det letter at dele sorgen med andre

 

Sorg er en tung byrde at bære alene, og du føler måske ikke, at andre vil kunne forstå, hvordan du har det. Det kan også være vanskeligt for andre at sætte sig ind i din sorg, men det er stadig en god idé, at du sætter ord på din sorg. Så ræk ud – især når det er svært. Find en som vil lytte og støtte dig i at bearbejde din sorg. Det kan være at du kan tale med et nært familiemedlem, en god ven eller veninde eller det kan være en af vores psykologer.

Få hjælp med Sorg

Professionelle autoriserede psykologer!

Vesterbro (Axeltorv 6)

Louise Capion Hansen

Cand.psych.aut.

I samtalen forholder jeg mig åbent og anerkendende til dig og det, der fylder. Sammen går vi på opdagelse i, hvordan du kan finde gode måder at leve på og håndtere det, der er svært, så du kan skabe forandringer, der hvor det giver mening for dig i dit liv. Læs mere

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag DagtiderAkuttider DanskEngelsk

Telefon: 60511951
Mail: louisehansen@psykologerne.dk

Indre By (Rømersgade 3)
Islands Brygge (Kigkurren 8G)

Mette Marie Gunnergaard

Autoriseret cand.psych. og neuropsykolog

Det kan føles udfordrende og sårbart at gå i terapi. Jeg skaber et rum, hvor du kan føle dig tryg og anerkendt, så du bedre kan være dig og have det som du har det, uden at føle dig forkert. I fællesskab kan vi undersøge dine udfordringer såvel som dine ressourcer og hvad du ønsker… Læs mere

Telefon: 4244 2228
Mail: mettemarie@psykologerne.dk

Vesterbro (Axeltorv 6)

Alfred Sköld

Cand.psych., Ph.d.

Jeg tilbyder terapeutiske samtaler i et empatisk og støttende rum, hvor dine problemer står i centrum. I samtalen undersøger vi, hvordan din aktuelle livssituation kan forstås og håndteres på bedst mulig vis. Læs mere

Telefon: 22894551
Mail: alfred@psykologerne.dk

Vesterbro (Axeltorv 6)

Cecilie Hrasko Sonne

Cand.psych.aut.

Jeg tager udgangspunkt i det enkelte individ i sin helhed i min tilrettelæggelse af terapi og metode – dig som person, dine omstændigheder, styrker og problemstillinger. Jeg glæder mig til at hjælpe dig/jer videre til en hverdag med mere trivsel. Læs mere

Telefon: 50306265
Mail: cecilie@psykologerne.dk

Vesterbro (Axeltorv 6)
Lukket for tilgang af nye klienter
Vesterbro (Axeltorv 6)
Lukket for tilgang af nye klienter

Lea Gammelgaard Jensen

Cand.psych.aut.

Jeg tilbyder hjælp til individer og par, der ønsker at komme fastlåste problemer til livs og komme i retning af det liv man længes efter. Læs mere om det jeg kan hjælpe med her på siden. I also provide individual and couples therapy in English. Læs mere

Telefon: 42 31 05 50
Mail: leagammelgaard@psykologerne.dk

Du kan også læse om disse områder