Hold fast i den psykedeliske oplevelse

Af Psykolog Rebecca Russell d. 11. oktober 2021

1. blog i en serie om psykedeliske stoffer og de terapeutiske effekter

Den psykedeliske renæssance er over os – igen. Men hvad betyder dette i praksis? Hvad er psykedelika egentligt? Hvem kan få gavn af psykedelika? Hvem kan komme til skade af det? Hvordan finder man ud af, om det er noget man selv skal gøre? Hvad siger forskningen? Hvordan skal man forholde sig til det? Alt dette vil jeg forsøge at give lidt svar på, i min blogserie.

Den psykedeliske renæssance er over os – igen. Anerkendt forskning rundt om i verden, med især psilocybin og MDMA, viser indtil videre stærke resultater i forhold til markant bedring hos mange patienter med svære psykiske tilstande – når det kombineres med terapi. Men mens forskningen kører derudaf, forskningsresultaterne granskes og verificeres, og politikerne overvejer hvad de skal gøre, har flere og flere mennesker de seneste år fundet deres vej ind i den psykedeliske verden på egen hånd.

Nogen har gjort det for selvudvikling, andre for fællesskab eller for at finde en ny måde at leve på, der er mere meningsfuld for dem, og andre igen for at prøve alternative måder at løfte kvaliteten i deres liv, efter at have døjet med depression, angst, traumer, PTSD eller lignende i årevis uden at komme fri af lidelsens greb.

Hvad end grunden til at søge denne vej er, er det vigtigt at forstå vejen før man overvejer om det er den rette vej for en selv. At indtage psykedeliske stoffer er ikke risikofrit, og man bør derfor gå til dette med stor velovervejethed og forsigtighed, hvis man har besluttet sig for at afprøve det. Jeg vil derfor skrive en række blogs over det næste stykke tid, der ser på forskellige aspekter af psykedelisk terapi og integration – både det gode og det dårlige.

Denne blog skal på ingen måde ses som en opfordring eller støtte til at tage ulovlige stoffer.

Der kan være betydelige somatiske og mentale risici forbundet med lemfældig brug af psykedelika. Disse risici er større hos mennesker der allerede lever med psykiske sårbarheder. Men jeg anerkender, at folk nogle gange vælger at tage disse risici.

Mine blogs om emnet er skrevet ud fra et ikke-fordømmende syn, hvor man kan få råd og vejledning til at minimere de risici der er forbundet med psykedelika, og hermed øge potentialet for god personlig udvikling. Blogindlæggene skal derfor ses som et led i en skadesreduktion-praksis, som hjælp og støtte til dem der indtager psykedeliske stoffer – i terapeutisk øjemed.

Denne blog vil give dig vejledning til, hvordan du kan holde fast i den psykedeliske oplevelse, så du kan bruge den aktivt til at skabe en forandring i dit liv.

For det første er det er vigtigt at være velinformeret omkring den psykedeliske rejse du ønsker at drage på. Du skal undersøge det stof du ønsker at indtage, så du ved hvad du putter i din krop, og du skal være tryg med dem du rejser med. (tripsitter)
Du skal også lære at forstå den transformative energi der ligger i det psykedeliske stof; hvad dette indebærer for dig, hvad dette kan bringe dig, og hvad dit ansvar er i dette, så du får mest ud af det. Alt dette vil jeg skrive mere uddybende om i næste blog.

Hvad er din intention og dit mål?

Her i vesten har vi en tendens til at pålægge vores heling til andre. Vi vil fikses af noget eller nogen – og helst hurtigt. Men du bærer selv nøglen til heling og transformation inde i dig selv. Derfor ligger arbejdet også hos dig. Ingen kan gå vejen for dig og ingen kan sige hvor lang den er før den er gået. Derfor er det vigtigt at du har dig selv med hele vejen, og er opmærksom på de stier du betræder.

Spørg dig selv: Hvilken intention har jeg med denne proces?

Der findes ikke en endelig målstreg man kan passere, når man begynder på en indre rejse. Du bliver aldrig færdig. Lige meget hvilke intentioner du sætter, kan de derfor aldrig endegyldigt opnås. Men det er heller ikke meningen. Intentionen er til at sætte fokus på ens rejse, og gennem tid komme tættere på en ønsket måde at være i verden på, som føles nærende for dig, og hvor du mærker dig selv og står ved dig selv.

Føler du dig f.eks. ofte grænseløs og ønsker at blive bedre til at mærke og sætte grænser? Så kan din intention være at lære at genkende din grænser og udtrykke dem. Ønsker du at turde tage flere chancer i livet, kan din intention være at gå på opdagelse i, hvad der holder dig tilbage. Lider du af depression, kan intentionen være at komme i tættere kontakt med livet igen, så du kan mærke det og dig selv.

Din intention vil være din ledestjerne når du befinder dig i en bevidstheds-ændret tilstand, og det er op til dig selv at holde blikket på den og navigere efter den når du er under påvirkning af de psykedeliske stoffer. Holder du din intention tæt til hjertet vil du ofte i højere grad kunne holde fast i den psykedeliske oplevelse og budskaberne heri.

Hvordan vedligeholder man kontakten til oplevelsen?

Først og fremmest vil det være en god idé at begynde at holde dagbog over din proces. Gør det til en aktiv del af dit indre arbejde. Dagbogen skal være den ydre konkretisering af dit indre arbejde og der skal gerne nedskrives refleksioner i den ofte.

I dagbogen skal du først og fremmest skrive din intention med den terapeutiske proces. Hvad vil du gerne arbejde med?

Herudover skal du også beskrive din psykedeliske oplevelse på en måde, så du mærker den igen når du genbesøger den. En god måde er f.eks. at tegne et holistisk hjul om din oplevelse, i dagene efter du har været på rejse, hvor alting stadig vibrerer og står åbent i dig.

“Brug tid på hjulet. Vær kreativ med det. Det er dit! Når du tager arbejdet seriøst, tager du også din udvikling og dig selv seriøst”

Find ét ord eller ét billede til hver del af hjulet, som du føler beskriver det du oplevede på din rejse. Mærkede du f.eks. en dyb ked af det-hed, der føltes som en vigtig del af oplevelsen, kan du skrive “sorg” i følelse-delen eller tegne en tåre.

Måske oplever du, at du ikke kan udfylde alle seks felter, eller at flere af dem har samme tema. Det er okay – her er intet rigtigt og forkert. Hjulet er blot en guide til at holde fast i oplevelsen.

Denne dagbog og dette hjul vil være dit holdepunkt gennem hele processen.

Hjulet er dit vidne på det, der fylder inde i dig, som du har brug for at kigge på og blive mindet om, så de dybe indsigter og fornemmelser der fremstod så stærkt under den psykedeliske rejse ikke falmer og forsvinder ud af dit sind og din krop igen. Hvad indeholdt den dybe ked af det-hed du mærkede? Får du lyttet til din krop? Fortalte rejsen dig noget om dit arbejde? Dine relationer? Din krop?

Dagbogen er dit vidne på din udvikling. Den viser dine indre og ydre bevægelser i tiden efter den psykedeliske rejse, mod en ny måde at være på, der føles tættere på dit dybe selv. Brug dagbogen til løbende at reflektere over hjulet. Du vil sikkert bemærke, at de budskaber der kom til dig i den bevidstheds-ændrede tilstand udfolder sig over tid, og gradvist får mere dybde med tiden. Ofte vil det også åbne op for nye spørgsmål og tanker, der har ligget i skyggerne indtil du har været parat til at kigge på dem.

Spejl dig i mennesker du er tryg ved

Nogle gange er andre mennesker de bedste til at se din udvikling. Inviter nogen ind i din proces, som du er tryg ved. Fortæl dem om det du ønsker at opnå. Snak med dem løbende. Fortæl dem om din proces. Bed dem bevidne dig. Fortælle hvad de oplever sker i dig. Her kan man ofte få noget med der er værd at lytte til.

Jeg håber dette kan hjælpe dig med at styrke din psykedeliske oplevelse. Ønsker du mere fordybelse end det du kan gøre på egen hånd kan integrationsterapi give dig et refleksionsrum, hvor din oplevelse kan foldes ud og hjælpes på vej. Du skal være velkommen til at kontakte mig med henblik på et eventuelt forløb.

mail: rebecca@psykologerne.dk
telefonnummer: 71901149
profilside: https://psykologerne.dk/psykolog/psykolog-rebecca-russell/

 

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

0 kommentarer