#11. Krigens magtesløshed – konflikten i Ukraine

PSYGT Af Psykolog Emilie Tang Kirk d. 13. marts 2022 

I dette afsnit af PSYGT skal vi tale om Krigens magtesløshed i forhold til den højaktuelle konflikt i Ukraine.

Krigens magtesløshed – den højaktuelle konflikt i Ukraine. Hvad kan vi gøre for ikke at miste fodfæste, mens vi forsøger at sortere i strømmen af foruroligende nyheder.- lyt med her…

Den kolde krig sluttede for over 30 år siden. I den vestlige verden har vi siden Anden Verdenskrig været vant til fred, diplomati og samarbejde; krig, nationer der med kampvogne, soldater og artilleri kæmper om territorier, oftest med civilbefolkninger som det største offer, er noget, der hører fortiden til.

Den 24. februar 2022 vågnede vi imidlertid op til en ny virkelighed. Russiske tropper væltede ind over grænsen til Ukraine og beskød ukrainske storbyer med missiler.

Og selvom optakten til det havde været i gang i noget tid med opmarchering af russiske tropper i meget stort antal langs den ukrainske grænse, kom det som et chok for de fleste. Vi havde ikke fantasi til at forestille os, at den slags, som ligger bag os, kunne ske igen i Europa. Men millioner af ukrainere er nu på flugt, flere ukrainske byer ligger i ruiner med mange civile ofre, situationen er højst usikker og udvikler sig konstant.

Hvad gør det ved os? Vi bliver pludselig konfronteret med billeder af mennesker på flugt, der ligner os og en krig, der geografisk ikke er langt væk. Følelsen af afmagt er overvældende, og vi kommer måske ubevidst til at forestille os, hvordan det ville være, hvis det skete i vores eget land.

Emilie er, udover at være psykolog, uddannet sprogofficer i det danske militær, taler russisk og har boet i Rusland. Emilie har på egen krop følt magtesløsheden over krigen i Ukraine, og mærker bekymringen omkring skæbnen for sine venner i de krigshærgede områder.

I denne podcast taler hun om følelsen af afmagt og det naturlige behov for at handle sig ud af den, selvom det er begrænset, hvad vi kan gøre. Om en ny og skræmmende verdensorden. Om den svære balancegang mellem på den ene side at føle sig forpligtet til at følge med i nyhederne og på den anden side at kunne passe på sin energi og fortsætte med at leve sit liv, der hvor man er. Og om at insistere på at finde mening i tilværelsen, når man bliver konfronteret med meningsløshed.”

Lyt med på dette desværre alt for aktuelle podcastafsnit af PSYGT.

 

Medvirkende: psykolog Emilie Tang Kirk

Vært: Christoffer Hørbo
Læs mere om psykolog Emilie Tang Kirk

Læs om PTSD, Krisehjælp og Traumebehandling

Du kan blive holde dig opdateret, ved at abonnere på podcasten PSYGT i din podcast-app og ved at følge Psykologernes facebookgruppe.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.