MENTAL SUNDHED

Valg af psykolog

00:00

    Sådan finder du det rette match

    Du er presset, og det sidste du har behov for, er at søge internettet tyndt for at finde den rigtige psykolog. Og hvad er egentlig den rigtige psykolog for dig? Det handler i høj grad om kemi. Nedenfor har vi samlet seks retningslinjer, der kan lette din søgen.
    Du kender det måske godt. Du har brug for psykologhjælp, men du ved ikke, hvor du skal gå hen, eller hvem der er den rigtige psykolog for lige netop dig. Du ved, hvad du kæmper med af udfordringer, men skal matche det op imod et psykolog-cv med en masse fine titler, efteruddannelser og kurser, der ikke siger dig det mindste.
    Det er naturligvis vigtigt, at din psykolog har de rigtige kompetencer og har erfaringer med problemstillinger som dine. Men det er mindst lige så vigtigt, at du har en god kemi med din psykolog, så der opstår et tillidsforhold, så du er tryg i dit forløb og tør åbne op for det, der er svært. Ofte er det netop mangel på kemi, der gør, at man på et senere tidspunkt vælger at skifte psykolog.

    Kemi kan ikke sættes på en formel

    Nogle steder på nettet kan du finde psykologportaler, en slags datingsider for psykologer og klienter, der hævder, at de har lavet en formel for, hvordan de parrer dig med den helt rigtige psykolog.
    Hvis du blot udfylder en masse dybt personlige spørgsmål, sørger en algoritme for at finde et psykologmatch. Er det virkelig så enkelt? Naturligvis er det ikke det. Hvis det virkelig er så enkelt, havde vi jo alle fundet vores livspartner via en algoritme. Kemi handler om noget helt andet. Vores følelser er meget mere komplekse end en algoritme, og mange af de valg vi træffer sker fuldstændig ubevist. Det gælder også, hvem vi svinger med, og hvordan vi svinger. I modsætning til datingsiderne har psykologportalerne tillige indbygget et benspænd. Det er kun klienten, der vælger psykologen til. Men kemien skal gå begge veje, for at det virker.

    Hvordan vælger jeg den rigtige psykolog første gang?

    Nedenfor har jeg listet tre hårde og tre bløde værdier, som kan vise dig vejen til den rette psykolog. De hårde værdier er de nemmeste at finde frem til. Det er dem, psykologen helst viser frem:
    Hårde værdier – hvad kan psykologen?

      1. Har psykologen de nødvendige kompetencer? Det er vigtigt, at din psykolog har de rette kompetencer. Psykologuddannelsen er bred og gør psykologen i stand til at tale ind i de fleste problemstillinger. Hvis psykologen har specialiseret og efteruddannet sig i lige præcis din problemstilling, er det et plus men ikke en nødvendighed.

     

      1. Er psykologen erfaren? Med erfaring kommer viden om, hvordan andre har håndteret lignede situationer, og hvad der virker og ikke virker. Ofte er det værd at vente på en erfaren psykolog, i stedet for at tage en første og bedste, der byder sig til.

     

    1. Er psykologen autoriseret? Som autoriseret psykolog har man gennemløbet 1000 timers supervision hos en erfaren psykolog. Herudover er man underlagt lovgivning for psykologer dvs. at det er muligt at klage over den pågældende psykolog til psykolognævnet.

     

    Som tidligere nævnt handler det om kemi, når man skal finde den rigtige psykolog, og de tre hårde værdier garanterer ikke for, at I har den rette kemi. Men hvordan finder du ud af, om du har en god kemi med en psykolog, du aldrig har mødt?

    Det er vigtigt, at du kan spejle dig og dine problemstillinger i din psykolog. Du lærer psykologen bedre at kende igennem de bløde værdier. Man skal give noget af sig, selv hvis man skal have noget af andre. Det gælder også for din psykolog. Det kan være, at psykologen deltager i den offentlige debat, har specielle mærkesager eller interesseområder, som du kan spejle dig i, har personlig erfaring med din problemstilling eller har en fremtoning, der er tryghedsskabende.

    Vi har samlet tre bløde værdier, som du kan kigge efter, så du kan få en fornemmelse af personen bag psykolog-CV’et.

    Bløde værdier – hvem er psykologen?

      1. Har psykologen noget på hjerte? I blogindlæg og opslag på de sociale medier kan psykologen give udtryk for sine interesser, dele egne erfaringer såvel som andres.

     

      1. Har psykologen et billede, som vækker din sympati? Følg din intuition – vi mennesker er meget visuelle, og vi er kun et splitsekund om at fatte sympati eller antipati over for et andet menneske, når vi ser dem på et billede.

     

      1. Har psykologen noget at sige og vise? I videoer, podcasts, artikler, TV og radiooptrædener, kan du få en rigtig god fornemmelse af mennesket bag psykologen. Det kan være stemme og toneleje, udtryk, mimik, gestikulering og optræden. Alt sammen med til at give et indtryk billede af psykologen.

     

    Hvad er en dårlig psykolog?

    Det er svært at give en generel beskrivelse af, hvad der gør en psykolog “dårlig”, da det afhænger af en lang række faktorer, herunder personens professionelle kvalifikationer, erfaring, personlige egenskaber og evne til at arbejde med mennesker. Derudover er der ingen fælles definition på, hvad der konkret udgør en “dårlig” psykolog, da det også afhænger af individuelle forventninger og oplevelser.

    Med det sagt, kan man måske tale om en dårlig psykolog som en person, der ikke er i stand til at yde en tilstrækkelig høj kvalitet af behandling og rådgivning til deres klienter, enten på grund af manglende viden, færdigheder eller empati. Dette kan f.eks. omfatte en psykolog, der ikke anerkender deres klienters følelser eller ikke respekterer deres grænser, eller en psykolog, der ikke er i stand til at formulere en effektiv behandlingsplan eller tilbyde relevante råd og vejledning.

    Det er vigtigt at huske, at ikke alle psykologer vil være det perfekte match for alle klienter. Hvad der gør en psykolog god, er jo netop kemien mellem ham, og klienten.

    Du har brug for psykologhjælp, men du ved ikke, hvor du skal gå hen, eller hvem, der er den rigtige psykolog for lige netop dig. Vi har lavet en guide, som vi håber kan hjælpe dig i den retning.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    • Erhvervspsykologi
    • Mental sundhed

    Mette Bohn Jespersen

    Neuropsykolog, cand.psych.aut.
    Mere info

    INDHOLD FRA Psykologerne

    Podcast
    • PMS/PMDD
    00:00
    Skriv til Psykologerne

    Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

    Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
    Tak for din besked
    Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
    Venlig hilsen
    Psykolog Anita Øland