Der skal nydes før der kan ydes!
Af Psykolog Anita Øland d. 28. november 2017
Åndehuller i hverdagen
Det er torsdag, jeg har fået et øjebliks ro helt for mig selv. Det er et af de tidspunkter, der sjældent opstår – og når de gør, så kan jeg have en lille smule svært ved at gribe dem. Nu er det her, og jeg ser mig selv sidde og fundere over vigtigheden af disse små øjeblikke – eller åndehuller, som jeg yder at kalde dem.
Skab balance i energiregnskabet
Når jeg starter nye klientforløb op, så er det ofte tydeligt, at det personlige energiregnskab er i negativ, hvilket vil sige at klienten tærer på kroppens ressourcer uden at få tilføjet den mængde energi, der skal til for at holde hele kroppen kørende. Når jeg spørger ind til, hvad der giver klienten energi, så mødes jeg meget ofte af stilhed. Er vi ikke opmærksomme på det, så kan de energigivende aktiviteter såsom kaffeaftaler med veninden, gåturene, dansetimerne eller de stille stunder i vores eget selskab meget hurtigt forsvinde ud i det blå.
Og hvorfor er det nu et problem? Det er det heller ikke nødvendigvis. Så længe der er en vis balance i tingene, så er der ingen ko på isen, men når vi konstant er på arbejde, skal præstere, være på, stå til rådighed, yde vores bedste, så arbejder vores sympatiske nervesystem for fuld udblæsning. Det sympatiske nervesystem er en del af kroppens overlevelsesmekanisme, der aktiveres, når vi står overfor mulige farer eller store udfordringer. Der udløses store mængder af stresshormonet kortisol, der netop gør os klar til at kæmpe eller flygte.
Åndehuller kan virke som spild af tid – men tiden er givet rigtig godt ud
Når vi derimod har åndehuller, hvor vi ”bare” skal være, så har vores parasympatiske nervesystem en mulighed for at blive aktiveret. Det parasympatiske nervesystem er nemlig kroppens hvilesystem, der hjælper kroppen med at falde til ro og restituere ovenpå stressende situationer. Desværre sker der ofte det, at vi skærer de aktiviteter væk, der kan aktivere det parasympatiske nervesystem, netop når vi har for meget om ørerne – ja faktisk på de tidspunkter, hvor vi har allermest brug for det.
Når du sætter ind på energikontoen stiger overskuddet og polstrer dig til svære tider
Lyt til din krop – den ved, hvad der er godt
Men hvordan ved jeg, om jeg har fået aktiveret det parasympatiske nervesystem? Jo det er faktisk ganske nemt, når man ved, hvad man skal lytte efter. Jeg er for tiden meget optaget af de lyde kroppen afgiver, velvære. Når du hører din krop sige ”ahh” efter dagens veludførte træning, når du sætter dig i sofaen og smækker benene op med en god kop the efter en endt arbejdsdag, når du får et langt og varmt kram af en du holder af – så ved du, at du har aktiveret det parasympatiske nervesystem. En anden lyd er ”nåååå”, som når vi ser en hundehvalp eller en nyfødt baby.
En god måde at aktivere det parasympatiske nervesystem på, er via vores sanser. Når vi bruger den duft i badet, som vi særligt godt kan lide, når vi lytter til den gode musik, når vi har det bløde tøj på, der føles så rart mod huden, når vi mærker vinden i ansigtet eller danser på vådt græs med bare tæer. Ja der er mange måder at aktivere det parasympatiske nervesystem på, og jeg oplever ofte, at mange faktisk gør det, helt uden at vide, at det er det, de gør.
Gør mere af det, der er godt for dig
Det er så vigtigt, at vi husker disse små åndehuller i vores fortravlede hverdag, hvis vi skal holde stress på afstand. Hvordan aktiverer du dit parasympatiske nervesystem? Hvor har du dine åndehuller? Del meget gerne, inspiration er guld værd.
Har du lyst til at læse om, hvordan jeg som psykolog hjælper stressramte – kan du læse mere her…
Hvis dette indlæg har fanget din interesse vil jeg opfordre dig til at abonnere på bloggen. Der kommer nye blogindlæg hver uge.
Igennem åbenhed kan du hjælpe andre!
Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.
Om forfatteren
Anita Øland
Cand.psych.aut.
Anita Øland er 45 år, gift, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Anita er uddannet psykolog fra Århus- og Københavns Universitet og har siden 2008 arbejdet som privatpraktiserende psykolog og er i dag indehaver af Psykologerne.
Kontaktoplysninger:
Telefon: 3132 5441
Mail: anita@psykologerne.dk
Flere blogindlæg af forfatteren
30. december 2021
Psykolog Anita Øland
PMS / UFO
12. januar 2021
Psykolog Anita Øland
Når PMS tager trygheden fra mig
30. september 2019
Psykolog Anita Øland
Føj for satan hvor er du kedelig
12. august 2019
Psykolog Anita Øland
Skolestart – en livsovergang med angst, uro og nervøsitet til følge
5. august 2019
Psykolog Anita Øland
2+2 = blå
2. juni 2019
Psykolog Anita Øland
Bliv mental fit og kom i balance
Flere blogindlæg om emnet
2. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 1: At leve med sorgen
11. september 2023
Psykolog Cecilie Sonne
Bryd tavsheden: psykisk vold kollegaer imellem
5. juni 2023
Psykolog Sofie Asghar Madsen
Forstå anoreksi del 4 – Jeg er her endnu – et lysglimt i skammens mørke
5. juni 2023
Psykolog Sofie Asghar Madsen
Forstå anoreksi del 3 – Grethe næres af skam og lokker med falske tyndhedsløfter
5. juni 2023
Psykolog Sofie Asghar Madsen
Forstå anoreksi del 2 – Da Grethe flyttede ind…
Relaterede podcasts
29. maj 2022
PSYGT
#15. Føler du dig stresset?
13. marts 2022
PSYGT
#11. Krigens magtesløshed – konflikten i Ukraine
18. januar 2022
PSYGT
#8. Minoritetsstress hos LGBT+ personer
10. juni 2021
INDSIGT med Cleoh
43: Stress – opdagelse, forebyggelse og behandling. Ved Kristine Andersen
30. juni 2020
INDSIGT med Cleoh
0 kommentarer