Når smerter er en fast følgesvend
Af Psykolog Mette Sloth d. 3. marts 2019
Psykologisk smertehåndtering
Alligevel ser jeg ofte, at ny indsigt, viden, mod og ændret adfærd kan gøre en stor forskel og give en markant øget livskvalitet. Jeg vil her beskrive, hvad psykologisk smertehåndtering ofte handler om. Arbejdet med psykologisk smertehåndtering er komp …
Arbejdet med psykologisk smertehåndtering er komplekst og samtidig simpelt og lavpraktisk (dermed ikke sagt, at det er ligetil og let). Mestring eller håndtering af kroniske smerter er håndgribeligt og samtidig svært at forstå – både for den, der lever med smerterne, og for omverdenen.
Det kan være vanskeligt at forstå en tilstand, som man i mange tilfælde ikke kan se umiddelbare tegn på. Mennesker med kroniske smerter savner ofte synlighed, da smerterne meget ofte er usynlige. Stok, krykker, rollator eller kørestol kan gøre smerterne “mere synlige”, men et skilt med beskrivelse af smerterne, begrænsninger og behov følger jo ikke med. Og heldigvis for det.
Overordnet set kunne man jo ”bare” sige til mennesker med kroniske smerter, at de skal vænne sig til, at deres liv er forandret, og at de må acceptere deres (nye) livsvilkår og i øvrigt glæde sig over alt, hvad der lykkes og er smukt i livet! En del mennesker med kroniske smerter får denne besked, efter den kroniske smertetilstand er konstateret.
Livskvalitet denne vej
De får anvist en retning mod “Livskvalitet denne vej”, uden at de får en GPS med på turen eller information om, om vejen bliver sumpet eller fyldt med huller og uvejr. Derfor virker den overordnede retning ofte hul og betydningsløs, og derfor kan det være gavnligt at tale med en psykolog eller med andre, som har viden om, hvad der er forventeligt og gavnligt i forbindelse med en kronisk smertetilstand.
Psykologisk smertehåndtering handler om meget mere end forskellige typer af smerteadfærd og ressourceforvaltning. Det handler om medfølelse og selv-medfølelse; om egen-omsorg og om AT TURDE! Turde mærke følelser, krop, behov, smerte osv. og at handle ud fra det – og ikke kun ud fra vaner eller forventninger.
Det handler om at finde modet
Mod er en så vigtig ingrediens, at den for mig at se er en nødvendighed i arbejdet med at lære at leve med de kroniske smerter. Uden mod kan undgåelse og sikkerhedsadfærd eller det at handle i trods over for smerterne blive den uhensigtsmæssige kendte vej, man bliver på, hvor ture ned i smerteforværring og ned i kulkælderen ofte følger med. Derfor arbejder jeg rigtig ofte med at hjælpe mine smerte-klienter med at finde og bruge deres mod.
Det handler om dig, DIG med kroniske smerter, som hver dag, måske hvert minut, lever med konsekvenser af mange års slid, af ulykke, af sygdom, af et forkert løft, af følger af kemo- og strålebehandling og måske af års nedprioritering af dine behov og grænser osv.
Du kan læse mere om min tilgang til smertehåndtering og om, hvordan jeg arbejder som psykolog her…
Har du erfaringer med smertehåndtering, som du vil dele med andre, er du meget velkommen til at kommentere blogindlægget.
Mange hilsner
Mette
Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.
Om forfatteren
Mette Marie Sloth
Cand.psych.aut.
Kontaktoplysninger:
Telefon: 20 22 28 71
Mail: mette@psykologerne.dk
Flere blogindlæg af forfatteren
5. februar 2023
Psykolog Mette Sloth
Førstehjælp til dig med kroniske smerter
9. december 2022
Psykolog Mette Sloth
Compassionfokuseret terapi (CFT)
28. november 2022
Psykolog Mette Sloth
Mit liv med PMS
7. august 2022
Psykolog Mette Sloth
Er det pludselig svært for dit barn at skulle afsted på efterskole?
28. juli 2022
Psykolog Mette Sloth
Om at være pårørende til nogen, der har oplevet noget voldsomt.
8. februar 2021
Psykolog Mette Sloth
Gid jeg var en zebra
Flere blogindlæg om emnet
5. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 2: Tungsind og depression
2. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 1: At leve med sorgen
11. september 2023
Psykolog Cecilie Sonne
Bryd tavsheden: psykisk vold kollegaer imellem
5. juni 2023
Psykolog Sofie Asghar Madsen
Forstå anoreksi del 4 – Jeg er her endnu – et lysglimt i skammens mørke
5. juni 2023
Psykolog Sofie Asghar Madsen
Forstå anoreksi del 3 – Grethe næres af skam og lokker med falske tyndhedsløfter
Relaterede podcasts
26. maj 2020
INDSIGT med Cleoh
4: Opbyg dit selvværd gennem compassion – med Mette Sloth
12. maj 2020
INDSIGT med Cleoh
0 kommentarer