MENTAL SUNDHED

Sådan kommer du op i gear efter ferie

00:00

    Er du også længe om at komme ud af starthullerne efter endt ferie?

    Sagen er bare den, at der er rigtig mange mennesker, der har det svært med disse overgange, men det er en af de ting, vi ikke taler om. Ikke fordi det er tabu, der er bare ikke fokus på det.

    Hver eneste gang, jeg kommer retur fra ferie, ja den behøver sådan set ikke at have været så lang, slår det mig, hvor hårdt det reelt er at komme i gang igen. For mig skal jeg ikke have været længe væk, før jeg mister fornemmelsen af ugens rytme, hvilket plejer at indikere, at jeg er koblet fra.

    Gid jeg var lige så omstillingsparat, når hverdagen på ny indfinder sig efter en ferie. Pludselig skal jeg forholde mig til hverdagen med alle sine gøremål. Og lynhurtigt forsvinder fornemmelsen af at have været væk fra trædemøllen, men energien – ja den følger ikke helt så hurtigt med. I kender sikkert også til trætheden, der kan ramme efter en ferie – og døgnrytmen, der igen skal indstilles på hverdag. Den tid, det tager for os at komme op i gear igen, kan vi lære ret meget af, hvis vi sætter fokus på den.

    “Når vi starter op igen efter ferie, så er det, at vi for alvor finder ud af, hvor meget energi, det egentlig kræver af os at holde en normal hverdag kørende”

    Vi tænker normalt ikke over, hvor krævende og energitungt det er at få rutinerne tilbage på skinner, at købe ind, at få lavet mad med videre. Og har vi børn, så er det ikke kun på vores egne vegne, at vi skal finde energien – det skal vi også for dem.

    “Vi tager ofte hverdagens opgaver som en selvfølge, at det kan man bare, det skal jeg kunne – det er en del af det at være voksen og ansvarlig”

    Det er et tema, som jeg ofte taler med mine klienter om, når ferien er vel overstået og den barske hverdag melder sig på banen igen. Den samme udfordring gør sig gældende for dem, der har været arbejdssøgende og har fået job. Vi husker sikkert alle, hvor trætte vi var, efter de første arbejdsdage et nyt sted. Et andet sted, hvor vi kan se udfordringerne med at komme op i gear igen, er hvis vi har været sygemeldte fra job gennem længere tid, og skal til at starte op igen. Her en af de afgørende faktorer, at forløbet tilbage til arbejde er nøje planlagt hvad angår timeantal, placering af arbejdstimer og arbejdsopgaver.

    “Det er lidt ligesom et fly. Det kræver en betydelig mængde energi for et fly at komme op i marchhøjde og hastighed. Når flyet først er har nået sin marchhøjde og hastighed, skal der mindre energi til for at opretholde denne. Det er også på vej op og ned, at muligheden for ulykker er størst. Det er da tankevækkende!”

    Der er ikke i sig selv noget usædvanligt i, at det kan være svært at komme i gang igen, så hvorfor søren da vælge at skive om det? Jo det vælger jeg at gøre, fordi jeg møder mange der ikke lykkes, både i min praksis og i min bekendtskabskreds, og fælles for dem er, at de tager for givet, at det bare er noget, vi gør og at alle andre lykkes. Men nej, min erfaring er, at det ikke bare er noget, man gør. Er vi i forvejen lave på energi, så kan den være denne overgang fra ferie til hverdag, der bliver udslagsgivende for, hvordan vi har det mentalt, og hvordan vi opfatter os selv. Det modsatte kan også være tilfældet – at det er overgangen fra hverdagsræset til ferien, der kan vælte os.

    Livet er fuld af overgange

    Der findes mange overgange i livet, og overgangen fra ferie til arbejde er en af de små men betydningsfulde og tilbagevendende af dem. Vi taler om hverdagen eller om ferien, men hvad med overgangene – hvornår sætter vi egentlig fokus på dem? De kan virke små og ligegyldige, de er der jo bare, men vi kommer ikke fra det ene til det andet uden disse overgange. Ligesom den lille pause, der er i vores vejrtrækning mellem ind- og udånding, og ud- og indånding. Hvordan bærer vi os ad med at komme fra det ene til det andet? Hvad gør du? Noget af det, jeg har for øje og har som mit personlige mål, er at lave overgangene mere glidende. Jeg forsøger at lande blidt til en ferie og starte roligt op igen. Jeg forsøger at holde nogle af mine rutiner i ferien, så jeg ikke skal starte helt forfra, når hverdagen rammer….

    “Vi kender det også fra fysisk aktivitet. Det kan være voldsomt tungt at sætte i gang på cyklen, men når vi først har fundet balancen og er kommet op i fart, så er det ingen sag – før vi igen har måttet bremse, holde stille og sætte i gang igen”

    Overgange har været et af temaerne i mange eventyr og ridderviser (noget af det eneste, jeg husker fra dansktimerne i gymnasiet – beklager Ingelise!). Jeg tænker, at det er fordi overgange igennem alle tider har været udfordrende for os mennesker. I disse fortællinger var overgangene behæftet med store forandringer og fare. Hovedpersonen skulle bevæge sig fra noget trygt og ud på en farefuld færd over til det nye, der ventede – hvad enten det var sæteren (De Tre Bukkebruse), friheden, voksenlivet, lykken. Når der skal ske en forandring, så skal vores hjerne omstille sig – vores hjerne hader forandring! For stor forandring vækker amygdala, som en sovende løve, vi skal forsøge at snige os forbi, hvis vi vil helskindet i mål. Derfor er de små skridt så vigtige imod målet vigtige. Og selvom overgangen fra ferie til hverdag synes meget lille, så påvirker den os alle.

    Hermed en lille opfordring til mig selv og alle andre… Tag den med ro, det er ok, at det er hårdt og svært at komme tilbage i gear. Tag det som et tegn på, at du har været langt væk fra hverdagen og koblet af – det har givetvis været nødvendigt. Måske skal vi benytte den gradvise tilvænning til hverdagen til at fundere over, om vi egentlig skal op i lige så højt gear som før ferien, eller om vi kan nøjes med mindre…

    Har du lyst til at læse om, hvordan jeg som psykolog arbejder– kan du læse mere her…

    Kan du genkende noget af det, jeg skriver? Du skal være meget velkommen til at dele dine erfaringer under dette indlæg.

    Igennem åbenhed kan du hjælpe andre!

    Når vi går rundt i vores egen lille boble, kan vi nemt føle os alene i at have det svært med overgange. Overgangen fra ferie til arbejde og omvendt, fra uger med og uden børn med videre. Og set i det perspektiv, så er det meget nemt at komme til at føle sig meget forkert.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    • Mental sundhed

    Anita Øland

    Cand.psych.aut. & EFT-parterapeut

    Anita Øland er 45 år, gift, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Anita er uddannet psykolog fra Århus- og Københavns Universitet og har siden 2008 arbejdet som privatpraktiserende psykolog og er i dag indehaver af Psykologerne.

    Mere info

    INDHOLD FRA Psykolog Anita Øland

    Blogindlæg
    • Parterapi
    Blogindlæg
    Blogindlæg
    • Personlig udvikling
    Podcast
    • PMS/PMDD
    00:00
    Podcast
    • PMS/PMDD
    00:00
    Podcast
    • PMS/PMDD
    00:00
    Afspil video
    • Parterapi
    Afspil video
    • Parterapi
    Skriv til Psykologerne

    Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

    Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i Aarhus, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.

    Tak for din besked
    Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
    Venlig hilsen
    Psykolog Anita Øland