#5 Kristian er en læge med en mission

PMS – Powerkvinder Med Svingninger Af Psykolog Anita Øland d. 17. august 2020 

Podcast med Danmarks eneste læge der har specialiseret sig i PMS og PMD

Kristian Reveles Jensen er Danmarks eneste læge med speciale i PMS og PMD, og så er Kristian frontkæmper for PMS’s og PMD’s berettigelse i den offentlige debat. 

Ifølge EU skal luksusvarer pålægges 12,5 % moms. Men hvorfor er tamponer og bind i kategorien luksusvarer, spørger Kristian undrende. Har Kristian fat i noget her? Det tror jeg nok, at han har, for når man opfatter tamponer og bind som luksusvarer, sætter man samtidigt rammerne for, hvordan det er at være menstruerende kvinde.
I Danmark har vi meget lidt fokus og forståelse for kvinders cyklus og de hormonelle forandringer, der følger i kølvandet. Det skal der laves om på, hvis det står til Kristian. 
Kristian mener ikke, at man som kvinde skal stille sig til takke med er tåleligt liv med PMS og PMD, hvis man kan få et godt liv. Og det kan man, siger Kristian – og det behøver ikke være hårdt, og man behøver ikke kæmpe alene med det.
Lyt med i en spændende samtale med Kristian Reveles Jensen om PMS og PMD.
Sproget i podcasten er let forståelig, men enkelte steder kan der forekomme fagudtryk, som ikke bliver forklaret yderligere.
Nedenfor er listet de væsentligste fagudtryk med forklaring:
  • Affektiv lidelse = sindslidelse med forandringer i stemningslejet
  • Diagnose system ICD-10 = WHO’s Klassifikation af sygdomme og andre helbredsrelaterede tilstande.
  • Bipolar lidelse = en psykisk lidelse, der er karakteriseret ved udtalte, periodiske svingninger i stemningslejet.
  • PCO = en tilstand med mange cyster i æggestokkene der giver hormonforstyrrelser, som ofte medfører manglende eller sparsom menstruation. Endometriose = en tilstand, hvor man har livmoderslimhinden uden for livmoderen.
  • Dysfori = kortvarig ændring i stemningsleje af timers til dages varighed, præget af tristhed, koncentrationsbesvær, nedsat energi, anspændthed, irritabilitet, sårbarhed og vredesudbrud.
  • Paragraf 56 = en aftale imellem kommune og arbejdsgiver der giver refusion allerede fra første sygedag.
Spørgsmål og kommentarer modtages med kyshånd og kan sendes til anita@psykologerne.dk
Du kan finde flere oplysninger om Læge Kristian Reveles Jensen og hans behandling af PMD på hjemmesiden: https://www.cyklusklinikken.dk

Abonnér på Powerkvinder Med Svingninger: Spotify

Blogindlæg om PMS: psykologerne.dk/emne/pms

Sociale medier: Følg Powerkvinder Med Svingninger på Instagram

Facebook: I Facebookgruppen PMS – Powerkvinder Med Svingninger deler vi erfaringer omkring PMS – del dine erfaringer, få inspiration, få svar på dine spørgsmål omkring PMS. Bemærk at Facebookgruppen er lukket, så du skal anmode om medlemsskab for at se indholdet, når du kommer kommer ind i gruppen.

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.