PMS del 1 – Mit liv med PMS

Af Psykolog Anita Øland d. 23. oktober 2017

Mit liv med PMS

Jeg har valgt at skrive denne serie af indlæg, fordi jeg synes, at der er alt for lidt fokus på kvinder og PMS. Som psykolog med stor erfaring i at hjælpe andre, der har udfordringer i livet, er det til tider ret svært at forholde mig til, at jeg også er bare er et ganske almindeligt menneske på godt og ondt.

Jeg tænker, at jeg da om nogen bør have styr på mit liv med den lange universitetsuddannelse, efteruddannelser og timevis af erfaring i bagagen. Men to gange om måneden må jeg bare erkende, at min krop og biologien tager over – jeg lider af PMS! Og lider i bogstavligste forstand. I den periode det står på, er det en lidelse ikke blot for mig men for hele familien.

At lide i tavshed

PMS er en af de ting, vi ikke taler så højt om. Mange kvinder ved slet ikke, at de lider af PMS. Hvorfor vælger jeg så at udlevere mig selv i et blogindlæg om PMS? Det er fordi, at jeg ved fra utallige klienter i min praksis, samtaler med min læge, gynækolog og mange andre, at jeg ikke er den eneste, der lider af denne underlige tilstand, der kommer og går. Kan jeg, ved at fortælle min historie og dele min viden, hjælpe andre med at få et fokus på, hvad der kan være fat, så gør jeg gerne det. Der er meget lidelse forbundet med PMS – og at lide i stilhed og uvidenhed kan gøre situationen endnu værre.

Når jeg starter nye klientforløb op med kvinder, så har jeg gjort det til vane at spørge ind til cyklus og humør samt prævention (udover søvn, appetit, kaffeforbrug, røg- og alkoholvaner mv.). Jeg gør faktisk det samme ved parsamtalerne, da jeg om nogen ved, at humørudsving kan være en massiv stressfaktor på parforholdet og familielivet

Men hvordan kan jeg være så stensikker på, at jeg ikke er ved at blive skør, at jeg ikke er en dårlig mor og den dårligste hustru? Hvordan kan jeg vide, at jeg ikke bare har en depression eller har stress? Det kan jeg, fordi jeg har set det igen og igen – oplevet på egen krop, at min verden omkring mig forandres så brat, selvom der ikke sker fysiske forandringer med den. Det kan jeg, fordi det er sikkert som amen i kirken, at jeg er på et bestemt sted i min cyklus, når humøret daler, og verden bliver et farligt sted. Det kan jeg, fordi det er så forudsigeligt for mine omgivelser. De kender tegnene, og hjælper mig igennem. Jeg vil i nogle efterfølgende blogindlæg beskrive tilstanden, hvordan jeg har identificeret den og hvordan jeg har valgt at leve med den.

I hormonernes magt

Når jeg ikke er ramt af hormonstormene, er jeg en ganske almindelig hustru, mor til tre, har en dejlig vennekreds og er psykolog. Min hverdag er aktiv og fungerer med de mange gøremål, der hører et sådant liv til. Mit humør vil jeg selv betegne som godt, jeg har overskud, er rummelig overfor mine omgivelser og har styr på det meste. Det er sådan, jeg kender mig selv – størstedelen af tiden, og en gang var det sådan det var – for det meste. Men sådan er det desværre ikke mere… To gange om måneden – op til ægløsning og op til menstruation – tager hormonmonsteret over. Det er desværre der, jeg befinder mig lige nu imens jeg skriver dette blogindlæg. Jeg vil forsøge at beskrive det, selvom det er svært at sætte ord på.

PAS PÅ – hormonerne kommer!

Nogle af de første tegn, der dukker op, når der er forandring i mine hormoner er, at min søvn bliver betydelig påvirket, jeg bliver irritabel og lægger mærke til de mindste ting at irriteres over (og dem kan der være mange af i en travl hverdag i en småbørnsfamilie), jeg mærker indre uro, mine sanser skærpes, så selv små lyde larmer vanvittigt i mit hoved. Jeg får let til tårer – en lille hjertelig spøg kan vælte mig af pinden. Når de dage står på, har jeg det skidt, jeg er i mine følelsers vold. Jeg har lyst til at gemme mig væk, kravle i mit lille sikre hul, hvorfra jeg kan kigge ud på den store skræmmende verden. Ikke nok med at jeg har det skidt, så lider min familie også. De er ikke et sekund i tvivl om, hvornår ”mormonerne” er på spil, som min søn kaldte dem da han var lille, og min hårdt prøvede mand må tage ekstra over på koordinering og praktiske opgaver i hjemmet.

Det er noget af det, der sker omkring mig. Noget helt andet er det, der sker i min relation til mig selv. Mine tanker ændrer karakter. Hvis du har døjet med depression eller kender til depressive symptomer, så kender du det, PMS’en gør ved mine tanker. De bliver dystre, triste og grå. Jeg mister troen på mig selv, jeg mister håbet på, at det nogensinde går over igen. Min gode mand er heldigvis ved min side og kan fortælle mig, at det snart letter, og at det er præcis sådan, jeg har det hver gang.

Hvis du er blevet nysgerrig på, om du mon er ramt af PMS, så prøv at gøre følgende:

 • Prøv at tænke tanken: ”kan der være en sammenhæng mellem mit humør og min cyklus?”
 • Start med at observere og skriv ned: Hvornår havde jeg det sidst svært? – og undersøg hvor du var i din cyklus.
 • Få dine nære til at hjælpe dig – hvad observerer de? Kan de se et mønster?
 • Når du mærker, at dit humør er dalet, så sammenhold det med, hvor du er i din cyklus og skriv det gerne ned i din kalender. Noter gerne dine symptomer, så du kan genkende dem fra gang til gang.
 • Hvis du er ramt af PMS, vil der langsomt begynde at tegne sig et mønster – enten udsving op til menstruation, op til ægløsning eller op til begge dele.

 

Du kan høre mere om PMS i min Podcast serie: PMS – Powerkvinder Med Svingninger 

#1. Når tæppet går ned

#2. PMS som livsledsager – med trivsel og kærlighed som kompas

#3. Eks’en med svingninger 

#4. Karrierekvinde med svingninger 

 

Facebook: I Facebookgruppen PMS – Powerkvinder Med Svingninger deler vi erfaringer omkring PMS – del dine erfaringer, få inspiration, få svar på dine spørgsmål omkring PMS.

Instagram: Følg PMS – Powerkvinder Med Svingninge på Instagram.

 

Kan du genkende noget af det, jeg skriver? Du skal være meget velkommen til at dele dine erfaringer under dette indlæg. Igennem åbenhed kan du hjælpe andre!

 

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

26 Kommentarer

 1. Marianne Olesen

  Interessant artikel . Jeg tænker at det er et emne der tit bliver overset og som er utroligt tabu belagt.

 2. Psykolog Anita Øland

  Hej Marianne,

  Tak for din kommentar. Det er også min oplevelse, at det ikke er noget vi taler højt om. Tavshed gør imidlertid ikke lidelsen mindre – måske tværtimod.

 3. Marie Bach Nielsen

  Jeg er 38 og har endeligt fået taget hånd om min pms. Der er ingen tvivl om, at PMS har gjort store dele af mit liv til et helvede. Op til 14 dage pr måned har jeg haft depressive tilstande, være agressiv og have deciderede selvmordstanker. Så fik jeg menstruation og det var pist væk på dag 2, og jeg levede normalt i op til 14 dage. For så at starte nedturen igen. Jeg er ikke i tvivl om, at mine store udsving bla. har tæret på mit ægteskab, og jeg er nu blevet skilt. Hvis jeg spiser fuldstændig palæo, har jeg ingen symptomer, men nu fik jeg endelig talt med min læge, og jeg er nu på p-piller i 3 måneder af gangen. Det har hjulpet meget!! Shit, hvor ville jeg ønske, jeg og mine omgivelser havde taget pms mere alvorligt før…:(

  • Mie

   Hvilke p-piller har hjulpet dig?

  • Maria

   Åh, hvor ville jeg gerne sparre med dig om det her! Hvordan gik det med p-pillerne?

 4. Psykolog Anita Øland

  Kære Marie,

  Tusind tak for din kommentar – dejligt at høre, at vi er flere, der åbent fortæller om det. Jeg kan jo desværre kende dine symptomer og ved, som du også skriver, at omkostningerne kan være kolossale.

  Jeg har ikke før hørt at palæokost kan have den effekt, men det er gode nyheder. Godt du har fundet en måde, der letter dine symptomer, så du igen kan leve dit liv fuldt ud. Vi skal have mere fokus på vores omgivelser, da vi alle kommer til at lide under de voldsomme symptomer. Tak igen fordi du deler…

  Mange hilsener
  Anita

  Jeg ved ikke, om du har set mit opslag på facebookgruppen om det forsøg med kosttilskud mod PMS? Jeg talte med professor Kaj Winther i sidste uge. Der mangler stadig kvalificerede kvinder. Måske er det noget for dig.

  • Anne

   Kære Anita.
   Sidder lige nu i en bil på vej på ferie og PMS’en raser. Bliver så ked af det, som om en eller anden skør person, har overtaget mig. Jeg prøvede mini piller, da det kunne hjælpe, men de gjorde mig nærmest vanvittig. Så min gynækolog sagde: jaaa Du må hjem og google dig frem til noget som kan hjælpe….. øhhh, var det alt??
   Og her står jeg, med PMS op til 14 dage på en måned i forskellige grader. Tager agnus cactus hver morgen og tager dem som dråber på tingen mår det er værst. Men jeg er lidt på bar bund, skal det bare være sådan???
   Håber på gode råd derude som kan enten trøste eller hjælpe:-)
   Vh Anne

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Anne,

   Hvor lyder det bekendt og hvor gør det mig ondt, at du også er med i klubben af os, der er så ramte af PMS’en. Jeg kan nikke genkendende til din beskrivelse af, hvordan det er, når det rammer. Der er desværre ikke forsket nok i, hvordan vi kan afhjælpe PMS, men jeg har fundet nogle ting, der hjælper mig. Først og fremmest letter det mig at vide, at der er system i galskaben – det er forudsigeligt – og jeg VED, at det går over igen. Det er en ringe trøst, når man står i det, men det kan give mig håb at høre, når det er allerværst.

   I mit nyeste blogindlæg har jeg skrevet om, hvordan min ferie blev – med PMS som blind passager. Måske kan noget af det give mening for dig.

   Jeg ville så gerne kunne give dig et råd, som kunne få det hele til at forsvinde – men jeg har ikke fundet det endnu. Jeg ved at struktur og gode vaner kan hjælpe noget af vejen (sund kost, træning, gåture i eget selskab, åndehuller hvor jeg passer på mig)

   Jeg er hele tiden på jagt efter tiltag, der vil kunne lette. OG jeg deler med glæde, når jeg har fundet det.

   Jeg håber, du trods alt fik en god ferie og at hverdagen er mild ved dig.

   Mange hilsener
   Anita

 5. Louise

  PMS symptomer jeg bliver sur og ked af og ondt i maven og Livermore .. nu har jeg har haft detpar dag? Vil høre hvornår smutte det igen ? ? Og vil spise med hele tiden .. mvh Louise

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Louise,

   Det er min erfaring, at det er meget forskelligt, hvor mange dage, vi hver især er ramt af PMS. Jeg vil gætte på, at du kommer til at opleve, at det forsvinder efter nogle dage. Prøv at holde øje med, hvad mønstret er for dig. Brug gerne en kalender til at notere i. Det betyder alverden for mig, at jeg ved, hvornår jeg kan forvente, at symptomerne dukker op – og ikke mindst hvornår de forsvinder igen.

   Mange hilsener
   Anita

 6. Meg

  Hei, jeg fikk diagnosen pmdd for 10 dager siden, etter gu undersøkelse og samtale med svensk kvinnelig gynekolog.
  Fikk serotoninreopptakshemmere, 10 mg tas daglig 10 dager før blødning starter, brukes i 10 dager. Nå har jeg lest on dette medikamentet, og er utrolig usikker på om jeg skal fortsette, om jeg skal ta igjen ved neste mens. Jeg vil ikke bli sykere og etter å lest Kaj W og hva han mener- er jeg enda mere usikker. Dette gir meg jo svar på hva som har plaget meg i alle år, men jeg får ikke forståelse fra mine nærmeste. har du noen råd til meg? Jeg forstår at jeg må holde meg unna alkohol, trene mere (mere aktiv) oftere gjøre yoga og sove mere. Men jeg er gift med en som er innadvendt, høysensitiv, b menneske og det er så vanskelig når jeg er det motsatte.
  Mva meg

 7. Psykolog Anita Øland

  Kære Meg,
  Det kan virke helt skørt at kommentere på dit indlæg nu så lang tid efter, du har skrevet det. Jeg har været ramt af tekniske udfordringer, der har forhindret mig i at kunne se dit opslag. Det beklager jeg!

  Jeg håber, du fandt din vej i forhold til medicinen. Der er røster, der taler for medicin – og dem, der taler imod. Jeg har aldrig prøvet noget, der har afhjulpet mine svingninger, snarere tværtimod, men sådan er vi jo forskellige. Jeg er ked af at høre, at du ikke oplever at have forståelse fra dine nærmeste. Måske har det forandret sig nu, hvor der er gået noget tid, og din partner kan se, at der er system i de tidspunkter, hvor det er svært at være dig og jer. Når I begge ser mønstret, er det min erfaring, at det er lettere at stå sammen, når det bliver svært. Hvad er din erfaring? Hvad gør I, når hormonerne raser? Selvom I er meget forskellige, så er det muligt at stå sammen – I skal lige have knækket koden til, hvordan I gør det.

  Mange hilsener
  Anita

 8. Louise

  Hej
  Jeg har det sidste år, lagt mærke til, at jeg i perioder bliver træt, har nemt til tåre, ondt i maven og deprimeret. Har givet skylden på travlhed i hverdagen. Jeg har en hormonspiral, og får derfor ikke synlige tegn på menstruation, men de sidste mange måneder, har jeg fået ondt i hovedet, så lidt kvalme, ondt i maven, men det værste, det overtages af deprisive tanker. Jeg begyndte at tænke over det, og kan se at det er samme tid på måneden hver gang, og i 10 dage, jeg føler at jeg er ved at blive skør, og min første indskydelse var spiralen.
  Jeg er ligesom dig, et glad og overskuds menneske, som elsker sine børn, kæreste og job, det er sådan jeg ser mig selv, det er sådan andre ser mig. Når jeg har det sådan i de dage, er jeg slet ikke den person, og det er der ingen der kan overbevise mig om. Jeg blev rørt da jeg læste det du har skrevet, måske er jeg ikke skør.

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Louise,

   Tusind tak for dit indlæg – du er IKKE skør, jeg er stensikker. Jeg kan kun alt for godt huske, hvordan jeg havde det, inden jeg fik øje på mønstret. De utallige svingninger og dertil hørende tanker om mig selv og livet. Måske har du læst alle mine blogs om PMS – det var hormonspiralen, der forstærkede mine symptomer så meget, at jeg ikke kunne sidde det overhørigt mere. Det var en lettelse at få den ud og erstattet med en kobberspiral. Symptomerne er der stadig, men både jeg selv og mine omgivelser ved, at det er hormonerne, der er på spil. Måske det også kan lette dig at få hormonspiralen ud…

   Mange hilsener
   Anita

 9. Cathrine

  Hej anita
  Det her er hvad jeg har ledt efter! ???? Nu jeg desperat efter at finde mere du har skrevet om det? Hvad du har gjort. Hvordan finder jeg det? Jeg har det kun godt ved ægløsning. Har indtil nu nægtet antidepressiv og hormoner men er desperat. Hjælp!

  Med venlig hilsen

  Cathrine slaiman

 10. Psykolog Anita Øland

  Kære Cathrine,

  Tak for dit indlæg – det gør mig ondt, at du også er ramt. DU ER IKKE ALENE… selvom det da godtnok kan føles sådan. Jeg har skrevet i alt 5 blogindlæg om emnet. Der kan du læse en del om, hvad jeg har gjort mig af erfaringer. Jeg er stadig ikke i mål men forsøger at leve med de udfordringer, som jeg støder på. Du skal være velkommen til at kontakte mig på mail på anita@psykologerne.dk, hvis du ikke finder svar… Kender så udmærket godt desperationen!!

  Mange hilsener
  Anita

 11. Chiara Charlotte Nielsen

  Hej.
  Jeg hat et meget brændende spørgsmål.
  Jeg har aldrig rigtig lidt af PMS. Men her de sidste 1-2 år, er det gået vidt for sig. Det skal siges at jeg er 23 år gammel. Kan de lade sig gøre, at det pludseligt opstår? Eller indbilder jeg mig selv det?

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Chiara,

   Tak for dit spørgsmål. Selvom det ikke er noget, du plejer at døje med, så er det min erfaring, at det sagtens kan opstå som ud af det blå. Det er egentlig ret nemt at undersøge, om der er noget om snakken. Prøv at notere dig dit humør over en periode.

   Jeg plejer at opfordre mine klienter til at notere i kalenderen, når de mærker humørsvingninger – som regel triste perioder. Hvis man samtidig holder øje med sin cyklus, vil der kunne tegne sig et billede af, om der kunne være et mønster og sammenfald mellem udsving og menstruation og/eller ægløsning. For rigtig mange kvinder er der en sammenhæng – vi skal bare lige have øje på den.

   Udsvingene kan blive forstærket ved brug af hormonprævention – hos andre letter symptomerne – så det kan være meget individuelt.

   Jeg håber, at det giver mening,

   Mange hilsener
   Anita

 12. Izabela Malver

  Kære Anita,
  Jeg faldt over denne side på jagt efter hjælp til at forstå mit elendige humør og depressive tanker omkring ægløsning og menstruation. Det har hjulpet meget at læse dine ord og de efterfølgende kommentarer med svar. Oplysning og viden er SÅ vigtigt! Jeg har længe troet at jeg var ved at blive skør, men kan forstå nu at det hænger sammen med min cyklus. Fx har jeg ægløsning nu, og jeg er utrolig træt, mangler overskud, bliver sur rigtig hurtig over ingenting, men det verste er de negative tanker! Jeg håber, at det vil hjælpe at ændre livsstil, da jeg har tænkt mig at begynde med løbetræning igen efter jeg er blevet mor for 2,5 år siden. Krydser fingrene for at det hjælper både på vægten, overskuddet og humøret, for det er utrolig hårdt at have det sådan her. Men som du sier, det hjælper utrolig meget at notere episoderne i en kalender og følge sin cyklus. Det giver noget ro til de rodede tanker… Mvh. Izabela

 13. Psykolog Anita Øland

  Kære Izabela,

  Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive dit indlæg. Det er så dejligt at høre, at denne side også har hjulpet dig. Hvor er det godt at høre, at du også har opdaget, at der er “system i galskaben” forstået på den måde, at der er sammenhæng mellem dine symptomer og din cyklus. Så længe vi ikke har øje på den sammenhæng, er det meget nemt at forklare de ubehagelige tanker og symptomer med, at der er noget rivende galt med os. Det der har hjulpet mig allermest i forsøget på at tackle de hårde og store svingninger har været at involvere hele min familie. Vi forsøger at gøre det til vores cyklus og ikke kun min. Måske kan det også hjælpe dig og jer, at der er åbenhed om, hvor I er i cyklus.

  Måske kan det også hjælpe dig at lytte til min spritnye podcastserie “PMS – Powerkvinder Med Svingninger” hvor der indtil videre er kommet tre episoder og flere på trapperne. Jeg har også oprettet den første gruppe på fb om for os med PMS – du skal være hjertelig velkommen:-) Jeg tillader mig at linke til begge herunder.

  Mange hilsener
  Anita

  https://psykologerne.dk/podcasts/3-eksen-med-svingninger/
  https://www.facebook.com/groups/255357239132356/

 14. Anna

  Hej Anita,
  Jeg faldt over din side i mit forsøg på at finde noget om at være ked af det i forbindelse med ægløsning.
  De fleste steder læser jeg, at man burde være i højt humør i den del af cyklussen, men jeg oplever at være sort i tanker og have let til gråd.
  Er lidt i tvivl, om det også er tilfældet, når du skriver ‘svingninger ved ægløsning og menstruation’ eller om det så er positive svingninger ved ægløsning, du mener?

  Bedste hilsner
  Anna

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Anna,

   Tusind tak for din kommentar – hvor er jeg glad for, at du fandt noget oplysning om humørsvingninger ved ægløsning. JA!!!! vi er rigtig mange, der oplever massive svingninger ved ægløsning. Hvor er det godt, du spørger, om det er positive svingninger. Nej desværre – jeg føler mig også godt snydt for den optur, som man ofte hører om ved ægløsning. Det er svingninger af samme grad som op til menstruation.

   Hvis du har lyst til at være med, så er du meget velkommen til at joine os i gruppen “Powerkvinder Med Svingninger – (PMS)” på fb. Der støtter vi hinanden, deler erfaringer og stiller spørgsmål til det at bakse med PMS.

   Mange hilsener
   Anita

 15. Maja

  Hej Anita.

  Jeg forstår fuldstændigt Hvad du mener.
  Jeg er 32 år og mor til 3 børn. Jeg opdagede at jeg havde fået PMS (aldrig haft det før)
  Ved at jeg nogen dage før mens og 1-2 dage efter mens. Samt ved ægløsning og 1-2 dage efter ægløsning. Konstant har en indre uro i kroppen, er monster træt. Kommer til at råbe af mine børn overskuddet er der ikke, får.mange angst symptomer. Kan ikke rumme larm. Bliver trist, depri. Ondt i kroppen, spændinger, især nakken, hovedet og skulder.

  Når min mens og ægløsning helt er overstået, har jeg det godt igen, er glad overskud osv.
  Men når det står på. Føler jeg mig som verdens dårligste mor.

  Har forsøgt mange ting, men ingenting virker.. Det er virkelig belastende at have det sådan, da alt min energi bliver brugt på at have det skidt.

 16. Anonym

  Kære Maja,

  Tak for din forståelse og for at tage dig tid til at skrive. Hvor er det godt, at du har fået øje på, hvad det er, der er los, og at det kommer og går. Det er en rigtig god start på at leve med PMS og de gener, som det giver os og vores relationer. Du nævner nogle af de symptomer, som jeg hører alleroftest – og som giver rigtig mange hovedbrud og kvaler, når bølgerne har lagt sig, nemlig det med at blive en dårlig udgave af sig selv, hvad enten det er i rollen som mor, partner eller veninde. Det er møgsvært at navigere i. Mon dine omgivelser er opmærksomme på, hvad der er i spil?

  Vi kommer så nemt til at føle os forkerte og alene – men vi er ingen af delene. Det kan være en stor lettelse at have nogle at støtte sig op af, når helvede bryder løs, så vi ikke skal kæmpe en total ulig kamp alene. Mon du er med i vores fb gruppe? Der er god støtte og erfaringsudveksling, og vi er mange, der gør brug af den. Hvis ikke du er, så er du hjertelig velkommen. Søg på gruppen “Powerkvinder Med Svingninger – PMS” og så dukker vi op:-)

  Mange hilsener
  Anita

 17. Maria

  Kære Anita,
  Sidder midt i kvalme, opkast, uro, angst, søvnløshed, feberfølelse — og min menstruation kommer i morgen eller om to dage. Jeg er ved at gå i stykker pt.

  Jeg vil bare byde ind med, at de fæle svingninger omkring ægløsning og menstruation i høj grad også kan være fysiske. Det tales der sjældent om, men jeg er virkelig ramt på fysikken (og ja, bestemt også på psyken) og kan ikke arbejde de dage det her står på.

  Næste emne, som måske kunne være interessant at tage fat på, er perimenopause og de svingninger der opstår her. Specielt fordi min erfaring er at pms her bliver *endnu* værre ????

  • Jane

   Hej Maria. Øv at høre at du har det sådan. Men også en befrielse for mig at høre . Da jeg er en kvinde på 47 der aldrig har døjet vildt meget med pms og slemme symptomer. Men er begyndt at blive vildt dårlig nu en uge op til mens. Pms er ulidelig. Mega kvalme. I virkelig mega kvalme. Influenza symptomer og blir helt opgivende. Tænker helt sikkert at du har ret i at pms blir forværret når man nærmer sig overgangsalder. Fy for den siger jeg bare. Kan heller intet foretage mig dagene op til menses. Så du er ikke alene.