Depression – så tag dig dog sammen!
Af Psykolog Anita Øland d. 26. december 2018
Det kan være nemt at tænke "så tag dig dog sammen!"
Depression forveksles ofte med dovenskab, svaghed eller manglende evne til at kunne tage sig sammen. Det er vigtigt at pointere, at depression er en psykisk lidelse, der fanger den depressionsramte i et dystert mentalt tomrum, som ikke levner mulighed for at træffe aktive valg.
Der er stor forskel på en depression og normale stemningsudsving som følge af for eksempel sorg eller krise
Effektiv behandling af depression
Det er min erfaring, at kognitiv adfærdsterapi er effektiv i forhold til behandling af depression. Kognitiv adfærdsterapi fokuserer både på at afhjælpe selve depressionen men også på at forebygge tilbagefald.
Har man først haft en depression, er der stor risiko for at den vender tilbage på et senere tidspunkt. Behandlingen afhænger af depressionsgraden og tilpasses, så den er mest effektiv i forhold til den enkelte og den aktuelle situation.
Samtaleterapi er specielt effektivt i forhold til let- og moderat depression. Svær depression kræver ofte mere omfattende behandling såsom både medicin og samtaler.
Ofte går depressionen hånd i hånd med selvmedicinering, der har til formål at dulme symptomerne, det kan f.eks. være indtagelse af alkohol. Problemet med denne form for selvmedicering er, at det kun virker kortvarigt og derfor kan føre til et decideret misbrug.
I samtalerne har vi fokus på at forbedre situationen her og nu, samt forbedre uhensigtsmæssige handlinger som for eksempel isolation, misbrug af stoffer, medicin eller alkohol.
Herudover arbejder vi med at vende de negative tankemønstre, som ofte følger af en depression. Langsomt men sikkert generobres en meningsfuld hverdag, hvor glæden bliver en stadig hyppigere gæst.
Hvad er dine erfaringer med depression? Har du et familiemedlem der lider af depression eller har du eller har du haft depression?
Har du mistanke om depression, så kan du teste dig selv her…
Kan du genkende noget af det, jeg skriver? Du skal være meget velkommen til at dele dine erfaringer under dette indlæg.
Igennem åbenhed kan du hjælpe andre!
Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.
2 Kommentarer
Om forfatteren
Anita Øland
Cand.psych.aut.
Anita Øland er 45 år, gift, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Anita er uddannet psykolog fra Århus- og Københavns Universitet og har siden 2008 arbejdet som privatpraktiserende psykolog og er i dag indehaver af Psykologerne.
Kontaktoplysninger:
Telefon: 3132 5441
Mail: anita@psykologerne.dk
Flere blogindlæg af forfatteren
30. december 2021
Psykolog Anita Øland
PMS / UFO
12. januar 2021
Psykolog Anita Øland
Når PMS tager trygheden fra mig
30. september 2019
Psykolog Anita Øland
Føj for satan hvor er du kedelig
12. august 2019
Psykolog Anita Øland
Skolestart – en livsovergang med angst, uro og nervøsitet til følge
5. august 2019
Psykolog Anita Øland
2+2 = blå
2. juni 2019
Psykolog Anita Øland
Bliv mental fit og kom i balance
Flere blogindlæg om emnet
5. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 2: Tungsind og depression
27. februar 2021
Psykolog Kristine Andersen
Når du går en tur – så går det nok!
5. februar 2021
Psykolog Eva Borgen Paulsen
Udbrændt efter at have talt med mange mennesker på arbejdet – kender du det?
15. december 2020
Psykolog Anna-Katherine Højland
17 gode råd der kan lette presset hos gravide og spædbarnsfamilier.
9. oktober 2020
Psykolog Emilie Tang Kirk
Homo jobcentericus
Relaterede podcasts
31. januar 2023
PMS - Powerkvinder Med Svingninger
Afhængighed og abstinenser er ikke noget, man forbinder med lykkepiller, men…
17. august 2020
PMS - Powerkvinder Med Svingninger
Min depression har desværre gjort det at min mand blev træt af mine humør svingninger. Han tog sig af det meste hos os, samtidig med at han passede sit fuldtids arbejde. Vi har 2 børn sammen og jeg har en hjemmeboende datter fra tidligere ægteskab.
Min mand har så været utro og bad mig om at flytte ud af vores fælles hus, fordi at han ville skilles. Jeg er flyttet og alt har bare været fyldt med sorg og savn. For os alle 5. Jeg er villig til at tilgive ham men han ønsker ikke være sammen med mig igen. Jeg er så ulykkelige for vi havde lovet at blive gamle sammen. Vi havde lovet hinanden at uanset hvad, ja så holdt vi sammen. Jeg ønsker kun at få min mand tilbage og få samlet familien igen. Der er ingen af os som kan holde ud at have børnene kun en uge af gangen. Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre???
Vh Surma Maria Lindegaard
Kære Surma,
Det lyder som en meget svær situation, du og I er landet i. Det er meget komplekst og der er ingen lette svar. Jeg får lyst til at stille en masse spørgsmål, men det er naturligvis ikke det rette forum for det. Der er mange ting at være opmærksom på, og en skilsmisse er en af de største kriser, vi kan komme til at stå i. Selvom en skilsmisse er blevet “normalt”, så føles det bestemt ikke normalt for dem, der befinder sig i den. Hvis du har overskud til det, så har min gode kollega Jan Kaa Kristensen lige udgivet en bog om skilsmisse – “Bliv skilt – uden at gå i stykker” Den vil jeg klart anbefale dig at læse. Der står rigtig mange vigtige ting. Han har også skrevet et blogindlæg her på siden om netop skilsmisse.
Jeg håber, du finder en god løsning på en ulykkelig situation. Du skal være velkommen til at skrive til mig på anita@psykologerne.dk – så vil jeg guide dig videre. Der er god hjælp at få til jer alle.
Mange hilsener
Anita