MENTAL SUNDHED

Gid jeg var en zebra

00:00

    Når livet gør rigtig ondt, ville jeg ønske, at jeg var en zebra. Zebraen ryster problemerne af sig - falder til ro, og så fortsætter den sit liv uden eksistentielle kriser eller identitet udfordringer.

    Når zebraen har rystet noget af sig, falder dens angstniveau. Den tænker ikke over alle de frygtelige ting, der kunne være sket, hvis den ikke var sluppet fra løven. Den tænker heller ikke over, hvad den vil gøre eller sige til løven, næste gang den møder den. Den gør sig ikke overvejelser om, hvilke konsekvenser det ville have haft, hvis den ikke var undsluppet løvens gab.

     

    Zebraen ryster oplevelsen af sig. Det gør den, fordi den kan, og fordi den ikke har evnen til at bekymre sig 

     

    Oplevelser lageres som angstfyldte minder

     

    Anderledes er det med mennesker. Vi kan bekymre os, og vi kan have svært ved at give slip på voldsomme oplevelser. Vores hjerner kan lagre oplevelserne som angstfyldte minder. Disse minder får ekstra energi, når vi kommer i tanke om dem, og når vi mindes det, der har gjort os angste, og når vi tænker over hvilke forfærdelige konsekvenser, oplevelsen kunne have haft. 

     

    Zebraen ryster sig bare

     

    Zebraen ryster sig bare – falder til ro, og så fortsætter den sit liv uden eksistentielle kriser eller identitet udfordringer. Den lever sit liv på savannen, spiser græs og går omkring. Næste gang den møder en løve, vil den igen forsøge at løbe alt, hvad den kan. Hvis Zebraen var et menneske, ville den måske  tænke “åh nej, nu sker det; man kan ikke være så heldig at undslippe en løve to gange”. Det tænker zebraen ikke. Den gemmer ikke erindringen om første møde med løven, og den tænker heller ikke “Tro på dig selv, du klarede den sidste gang; det gør du nok også i dag”. Den løber bare alt, hvad den kan, og det gør den, fordi dens hjerne er kodet til, at den kan flygte eller fryse i livstruende situationer. Den ved instinktivt, at den skal løbe eller spille død, når den møder en løve.

    Zebraens hjerne er således noget mere simpel end vores menneskehjerne. Menneskehjernen er god og en gave. Den giver mulighed for udvidet omsorg, for mod, styrke og omsorgsfuldt engagement. Den løser problemer. Men når livet brænder på, kan den også være medvirkende til, at vores tanker kører i uhensigtsmæssige loop mellem angsten og tanker, der forstærker angst og gør os usikre på os selv. Vi kan gennem livet befinde os i eksistentielle kriser, og når jeg gør det, ligesom i den første lange tid efter at mine børns far og jeg var flyttet fra hinanden, så ville jeg bare sådan ønske, at jeg var en zebra. 

     

    Engang imellem hjælper det faktisk, hvis jeg forestiller mig, at jeg er en zebra

     

    Jeg ser for mig,  at jeg er en del af en stor zebraflok, der græsser stille og roligt på savannen. En løve lister sig ind på flokken. Flokken opdager løven, og så løber zebraerne ellers for deres liv. Når de er kommet på sikker afstand fra løven, ryster de sig. Parasympatisk aktivitet i nervesystemet øges. Der bliver igen plads til ro og til hensigtsmæssig fordøjelse, og så græsser zebraflokken videre et nyt sted på savannen.

    Jeg tænker på det billede og sætter min egen oplevelse ind i det. Det betyder, at jeg ser for mig, hvad det er, der har øget sympatisk aktivitet, tændt alarmberedskabet i mit nervesystem og gjort mig oprørt og utilpas, skamfuld, vred eller ked af det. Så husker jeg mig selv på, at situationen er afsluttet, eller at jeg i hvert fald ikke er lige midt i den, og så prøver jeg at tillade mig at græde, sige ord højt, trække vejret dybt, eller hvad der lige umiddelbart kommer til mig. Så prøver jeg at se jeg for mig, at faren er drevet over (jeg er ude af den faretruende situation), og jeg prøver at forestille mig, at jeg er en zebra, der ikke har evnen til at blive ved med at tænke over situationen, hvad der kunne være sket, og hvilke konsekvenser det kunne have haft.

    Jeg prøver altså at stoppe op og tænke over, at den situation, der har bragt uro og bekymrende eller angste tanker med sig, faktisk er overstået. Jeg forsøger at tænke, at hvis jeg var en zebra, ville de tanker og det vedvarende ubehag simpelthen ikke være til stede, for det ville ikke være muligt. Zebraen har jo ikke evnen til at blive ved og ved med at tænke, reflektere og overveje og fastholde ubehaget.

     

    Vejen tilbage til zebra-niveau

     

    Men jeg er ikke et menneske med superkræfter. Det er ikke altid nemt for mig at stoppe og bremse forsyningen til angstmotoren i den ældre del af hjernen. Jeg har i høj grad brug for mit netværk af venner, familier, naboer, kolleger og professionel støtte og sparring. For når først forsyningen med direkte vej til angstmotoren er sat rigtigt i svingninger, kan jeg ikke selv stoppe den. Jeg er psykolog, men jeg kunne ikke klare alle udfordringer i mit eget liv uden at inddrage andre mennesker. Mit netværk bestående af mennesker, som jeg kender godt, og som giver støtte, indgyder mod, tillader følelser og støtter mig med nærvær, samvær, indsigt og omsorgsfuldt engagement. Mit støttende netværk, og det at jeg ved, at jeg må opsøge professionel hjælp ved behov, er afgørende for, at jeg i krisesituationer kan “komme tilbage til zebra-niveau”. 

    MEN i dagligdagen, i de små situationer, kan det være en hjælp for mig at forestille mig, at jeg er en zebra. Om ikke andet kan det være en sjov tanke, der giver smil på læben og på den måde også hjælper til at afbryde forstyrrende og uroskabende tankespiraler. 

    Læs mere om hvordan jeg arbejder som psykolog her…

    En zebra ryster sig kraftigt, når den har oplevet sig truet på livet; fx hvis den har været ved at blive ædt af en løve. Zebraen ryster sig for at genskabe en balance i nervesystemet. Den gør det, som vi mennesker hentyder til, når vi siger, at vi “ryster noget af os”.

    6 Responses

    1. Kære Mette,
      Hvor var det bare fint skrevet, super flot! Det var ærligt, uden skam og roligt! Gav følelsen af at der pt er ok roligt på din savanne, eller hvile, i hvert fald lige pt, men at du også er velforberedt og parat for du brug for hjælp eller bliver angst igen! Jeg føler du har fundet nogle gode værktøjer til brug i din egen situation og at dette skriv har været terapeutisk på et eller plan i at bearbejde og navigere rundt i din egen hverdag! Samtidig kan det overføres til alle os andre, der kan bruge samme redskaber står vi i en i ubekvem, bekymrende eller angstfuld situation. Jeg trak på smilebåndet flere gange og jeg finder tanken god om at parkerer noget bag mig som zebraen, ryste det af mig og lade det ligge til jeg evt står i en ligende situation, og dermed ikke lade det fylde undervejs, forfølge mig, altså ligge det fra mig, forsøge at trylle på pytknappen etc.
      Tak for god læsning, og hvad kunne man mon skrive om en giraf, det dyr er også både smukt, sjovt og graciøst og der alting lidt for oven! Knus fra mig, Karina

    2. Kære Mette … har læst dit blog indlæg … godt skrevet og jeg synes sætningen “at ryste det af sig” og så relatering til Zebra er super fin. Artiklen er bygget fint op, og slutter med visning af nogle værktøjer … håber der er nogen hos hvem rådene det vinder genklang.

    3. Kære Mette.
      Vi har læst dit indlæg flere gange. Får hver gang øje på noget nyt og mere.
      TILLYKKE med “Zebraen,” ved den har været længe undervejs. ????????

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    INDHOLD FRA Psykolog Mette Sloth

    Podcast
    • Personlig udvikling
    00:00
    Skriv til Psykologerne

    Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

    Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
    Tak for din besked
    Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
    Venlig hilsen
    Psykolog Anita Øland