PMS del 2 – Der er system i galskaben

Af Psykolog Anita Øland d. 30. oktober 2017

Hormonspiral satte tankerne i gang

Det var faktisk min mand, der opdagede sammenhængen mellem mine voldsomme humørsvingninger og min cyklus. Efter fødslen af vores fælles barn, valgte jeg at få en hormonspiral, som blev mig varmt anbefalet. Det skulle jeg ikke have gjort – mine humørsvingninger blev forværret.

Når jeg siger forværret, så er det fordi jeg nu – i bagklogskabens klare lys – kan se, at jeg har haft PMS før da også, da var symptomerne bare knap så tydelige – men de var der. Da tilskrev jeg dem i stedet store livsændringer, om det var en lige eller ulige uge – det vil sige om jeg havde mine børn eller ej, manglende søvn, forkert kost, glutenallergi, intolerance over for lactose, for meget sukker, for lidt motion, at jeg var en dårlig mor og så videre og så videre…

Sammenhængen mellem mine humørsvingninger og hormonspiral

Måske var det alligevel godt, at jeg fik den hormonspiral, for med så tydelige humørsvingninger, var der ingen tvivl. Det tog mig to år!! at udelukke andre årsager og være helt sikker i min sag – og at overbevise både min læge og min gynækolog, som begge var meget skeptiske om, at der kunne være en direkte sammenhæng mellem spiralen og mine humørsvingninger – før jeg fik den fjernet. På daværende tidspunkt var der også begyndt at være lydhørhed for hormonspiralens mulige bivirkninger… Det er nu cirka 3 år siden, jeg fik spiralen fjernet og det har jeg ikke fortrudt. Betyder det så, at livet igen er blevet en dans på roser? Nej bestemt ikke – jo i hver anden uge, når jeg ikke oplever PMS.

Vi har erkendt at PMS’en er kommet for at blive, og vi arbejder stadig på – som familie – at indrette os efter symptomerne og forsøge at leve med dem, men det er pokkers svært. Mine relationer lider jo i den grad, mine unger ”savner” deres mor, det giver anledning til skænderier med min mand, hvis vi ikke lige får grebet situationen og undersøgt, hvor vi er i cyklus

Mine tegn på at PMS er under opsejlning:

Jeg har observeret, at der er et specielt mønster, der går igen måned efter måned. Når man først har øje for mønstret, er det forholdsvist nemt at genkende tegnene.

Mine tegn på at PMS er under opsejlning:

 • Øget lydfølsomhed – fjensynet er pludselig skruet højt op, og både min mand og mine børn larmer utrolig meget
 • Stemningen inden i mig og omkring mig ændres negativt
 • Min lunte er kort – jeg bliver irriteret over de mindste ting og bliver kritisk
 • Humor er IKKE sjov
 • Mit overblik fordufter
 • Små udfordringer vokser sig hurtigt store
 • Jeg har let til tårer
 • Min mave bliver oppustet og gør ondt, min fordøjelse driller
 • Jeg vender mit blik indad
 • Jeg har en fornemmelse af at bevæge mig rundt i en boble ved siden af andre

Lige så tydelige er tegnene når humørsvingningerne aftager og PMS’en driver over igen:

 • Stemningen bliver positiv både indeni og omkring mig
 • Mine relationer bliver lettere at være i
 • Jeg begynder igen at nynne
 •  Tågen omkring mig begynder at lette
 • Min verden får igen farver, jeg kan igen fokusere på detaljer
 • Jeg bliver mere nærværende
 • Min mand bliver igen ganske humoristisk
 • Jeg får et energiboost
 • Bliver kreativ og iderig
 •  Jeg bliver mere afbalanceret og vælter ikke så let
 • Jeg får større overblik
 • Jeg får igen lyst til at vende mit blik ud mod verden
 • Min krop bliver igen samarbejdsvillig

Har du lyst til at læse om, hvordan jeg som psykolog hjælper par med at samarbejde og forstå den situation de, er i – kan du læse mere her…

 

Du kan høre mere om PMS i min Podcast serie: PMS – Powerkvinder Med Svingninger 

#1. Når tæppet går ned

#2. PMS som livsledsager – med trivsel og kærlighed som kompas

#3. Eks’en med svingninger 

#4. Karrierekvinde med svingninger 

 

Facebook: I Facebookgruppen PMS – Powerkvinder Med Svingninger deler vi erfaringer omkring PMS – del dine erfaringer, få inspiration, få svar på dine spørgsmål omkring PMS.

Instagram: Følg PMS – Powerkvinder Med Svingninge på Instagram.

 

Kan du genkende noget af det, jeg skriver? Har du også identificeret nogle tegn på at din PMS er på vej eller på vej væk? Har du også erfaringer med at du har fået voldsomme humørsvingninger som følge af hormonspiral? Du skal være meget velkommen til at dele dine erfaringer under dette indlæg.

Igennem åbenhed kan du hjælpe andre!

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

19 Kommentarer

 1. Tanya

  Hej.
  Tak for fint indlæg. Jeg kan i den grad følge din beskrivelse af din pms men det sjove er at jeg fandt din artikel fordi jeg søgte på pms når hormonspiralen ikke længere afgiver så meget hormon. Jeg har altid haft pms. Primært den psykiske slags men efter jeg fik spiral for ca 4 år siden, har min pms været begrænset. Men på det seneste har jeg mærket den tiltage i styrke, hvilket gør at jeg ønsker at få sat en frisk spiral op.
  Vh Tanya

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Tanya,
   Tusind tak fordi du har læst mit indlæg – og har taget dig tid til at kommentere.

   Hvor er jeg glad for, at du skriver. Der er nemlig undtagelser nemlig tilfælde, hvor hormonspiralen har en gavnlig effekt i forhold til PMS. Det gør mig glad at høre, at det er tilfældet med dig. Nogle kvinder vil ikke undvære deres hormonspiral – den er med til at gøre livet mindre besværligt både mht. blødninger og humørsvingninger. Det er også et af de argumenter, jeg blev mødt med, da jeg fik den anbefalet. Som med mange andre medicinske præparater går der noget tid, før eventuelle bivirkninger bliver italesat og registreret. At både fordele og ulemper bliver belyst, kan hjælpe kvinder med at tage et aktivt valg – og måske stoppe op og overveje om eventuelle symptomer kan skyldes hormonspiralen og IKKE, at de er ved at blive vanvittige – selvom det kan føles sådan.

   Mange hilsener
   Anita

  • Soon Yang

   Det er jeg glad for at høre – har nemlig lige bestilt en spiral – kun for at tage blødningerne, da jeg desværre godt er klar over, at en hormonspiral i sig selv, ikke kan afvikle min PMS!
   Jeg er 44 år og har ALTID lidt af PMS.
   Det har desværre taget til med alderen!
   Tænker at det kan skyldes den naturlige årsag, at jeg er på vej i overgangsalderen!
   Jeg har – på trods af min læges ord om, at spiralen IKKE ændrer på PMS – et spinkelt håb om, at det bliver en MY bedre????????????

 2. Sabrina Jensen

  Hej Anita.

  “Faldt” over din artikel og giver så meget mening.
  Jeg har været på p-piller i flere år, men syntes jeg begyndte at få en depression optil menstruation, manglende sexlyst, voldsomme humørsvingninger, let til tårer uden grund osv. så stoppede med dem og fik anbefalet en hormon spiral. Den første uge efter jeg havde fået den, gik fint. Men så begyndte et smerte helved for mig. Voldsomme kramper i underlivet og efter samleje, så jeg tog smertestillende flere gange dagligt. Har fået afvide kroppen lige skal vænne sig til den. Men min pms er blusset vanvittig op, som aldrig nogensinde før. Jeg er klar til at smide mit forhold på jorden, er så mentalt og fysisk træt, jeg knap kan holde sammen på mig selv i hverdagen med fuldtidsjob og børn.
  Alle symptomer som tidligere beskrevet er også tilstede.
  Overvejer meget kraftigt at få spiralen fjernet igen.

  Hilsner fra Sabrina

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Sabrina,

   Dejligt at du “faldt” over mit skriv om PMS – og endnu dejligere at du tager dig tid til at kommentere. Hvor lyder det som et ubehageligt forløb du har været og er igennem lige nu. Jeg har desværre hørt det før og selv oplevet, at de udfordringer, man oplevede i tiden inden hormonspiralen blev forstærket med spiralen.

   Jeg er glad for at læse, at du overvejer at få den fjernet igen. Du vil nok ikke komme helt af med dine symptomer, men vil efter noget tid mærke, at symptomerne aftager i styrke. Jeg har flere gange set, at der efter lidt tid falder ro på kroppen igen, så det bliver lettere at håndtere alle de udfordringer, som et helt normalt hverdagsliv fører med sig.

   Jeg håber, at du finder din vej – måske uden spiralen, så du igen kan mærke din styrke. Skriv meget gerne igen, hvis du vælger at få den fjernet, og hvordan du oplever forandringen.

   Mange hilsener
   Anita

 3. Christina Olivia Thøgersen

  Hej

  Jeg overvejer meget at få fjernet min hormonspiral. Jeg oplever ligesom dig, at mine humørsvingninger kan være meget voldsomme. Jeg har derudover fået maveproblemer – her primært med symptomer der minder om irriteret tyktarm.
  Jeg har selv en formodning om, at spiralen og hormonet gestagen kan påvirke de peristaltiske bevægelser, og at dette muligvis er årsagen. Jeg kan dog kun finde meget lidt information om dette.

  Du nævner selv dette symptom i forbindelse med PMS. Jeg oplever at symptomerne kommer og går, men min mave har det faktisk allerbedst under selve menstruationen…
  Jeg har ikke tidligere i mit liv haft problemer med maven/fordøjelsen på denne måde?!

  Er det noget du kan genkende ift. din erfaring med hormonspiralen??

  Mange hilsner
  Christina

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Christina,

   Tak for dit indlæg og dit spørgsmål. Jeg har faktisk lige tænkt på det – hvordan fordøjelsen svinger alt efter, hvor jeg er i min cyklus. Det er efterhånden en del år siden, jeg fik min hormonspiral ud, og jeg må være dig svar skyldig. Jeg kan simpelthen ikke huske, om der er sket en forbedring siden. Jeg kan imidlertid godt huske, hvordan jeg havde det humørmæssigt med hormonspiralen – det var et helvede! Hvis du har den mindste overvejelse om at få den fjernet, så gør det. Jeg er stødt på det så mange gange efterhånden, at svingningerne bliver betydelig mindre og mere håndterbare, når spiralen er ude. Jeg fik min erstattet med en kobberspiral, og det har jeg ikke fortrudt et eneste sekund.

   Hvis du ikke allerede er med i fb-gruppen “Powerkvinder Med Svingninger – PMS”, så skal du være hjertelig velkommen til at joine os:-)

   Mange hilsener
   Anita

 4. Josefine

  Jeg vil klart anbefale alle kvinder at tage magnesium phos D12 hømopatiske dråber efter beskrevet dosering i lidt vand i et glas (må ikke berøre metal! ) i tre måneder 14 dage -3 uger før før menstruationen er beregnet til at komme og frem.
  Jeg har virkelig førhen haft store pms humørsvingninger så jeg ikke kunne styre mit humør overfor nogen (skal aldrig have spiral) men de her hømopatiske dråber reducerer både store blødninger under menstruation men regulerer også hormonbalancen så jeg nærmest ikke mærke pms længere op til og under menstruation, det er virkelig befriende. Men for at dråberne virker optimalt, skal man huske at tage dem op før og under menstruation hver gang som foreskrevet, så kroppen kan optage dråberne på bedste vis og få en oplevelse af at man er sig selv, trods menstruation. Kan købes hos de fleste helsekost butikker og på nettet og er langt billigere end at skulle slås med store hormonelle forandringer og pms pga spiral. Dråberne har nemlig ingen bivirkninger med mindre man tager for meget.

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Josefine,

   Tusind tak for din anbefaling – og for at du tog dig tid til at skrive.

   Hvor er det skønt at høre, at du har fundet noget, der virker for dig. Jeg bliver da helt nysgerrig på, hvordan du fandt frem til det? Der findes forskellige naturlægemidler, der skulle have en effekt, og min erfaring er, at det, der virker på en, ikke nødvendigvis virker på en anden.

   Det er vigtigt at være opmærksom på, at naturlægemidler kan ophæve den effekt, man får af diverse typer af medicin – fx. antidepressiv medicin, som en del kvinder benytter for at reducere humørsvingningerne.

   Hvis du endnu ikke er medlem af fb-gruppen “Powerkvinder Med Svingninger – PMS” så er du hjertelig velkommen:-)

   Mange hilsener
   Anita Øland

 5. Didde

  Hej
  Faldt lige over denne side da jeg søgte på “hormonspiral, pms” ????.
  Fik sat hormonspiral op i januar og det har, hurra, taget de meget kraftige blødninger. Problemet er så bare at jeg altid pletbløder og har svært ved at finde ud af om og hvornår jeg har menstruation. Jeg lider meget af humørsvingninger/tankemylder (får anti depressiv) men efterhånden ved jeg ikke om det er spiralen, pms eller noget helt 3. der driller. Måske en blanding….
  Hilsen Didde

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Didde,

   Tak for din kommentar – og godt at du fandt denne side.

   Som du kan læse, så er der mange, der oplever en forværring af PMS, når de får en hormonspiral – jeg er en af dem. Du har fuldstændig ret – det kan være meget vanskeligt at skille ad og finde ud af, om det skyldes det ene eller det andet. Jeg vil anbefale dig at notere, når du har de svære dage. Mange af mine klienter har den samme udfordring med blødningen og som derfor mister orienteringen i fht hvor de befinder sig i deres cyklus. Prøv også at tænke tilbage til tiden før hormonspiralen. Hvordan havde dit humør det der? Hvis du har lyst, så er du meget velkommen til at joine os i fb gruppen “Powerkvinder Med Svingninger (PMS)” Her er der ofte spørgsmål og refleksioner omkring netop dette – og meget andet.

   Mange hilsener
   Anita

 6. Vicki

  Jeg fik en spiral i starten af året, da jeg har endometriose som desværre er gået i mine tarme også. Så min menstruation skulle stoppes, for ikke at skulle ende med en stomi pga ødelagte tarme. Inden spiralen levede jeg i et sandt smertehelvede under menstruation, men nu oplever jeg disse smerter døgnet rundt alle dage i ugen og så har jeg fået pms, hvilket jeg aldrig før har haft.
  Jeg har ondt i hele kroppen, kvalme, hovedpine, ingen sexlyst, er træt og ugidelig, tuder konstant uden at vide hvorfor og kan ikke overskue noget. Min mave spænder, jeg kan ikke huske, har manglende koncentrationsevne, er deprimeret og så har jeg følelsen af at der hvert øjeblik er en tsunami fra det røde hav på vej, selvom det kun bliver til pletblødninger (også uden stop siden jeg fik spiralen).
  Jeg har også tænkt at alt dette kunne være p.g.a manglende søvn grundet smerter, eller forkert kost da jeg også har glutenallergi og intolerance over for lactose. Før spiralen var jeg glad, energisk og Positiv med masser af overskud og så kunne jeg GRINE. -Jeg savner at grine og jeg savner nærvær med min kæreste (men tsunami frygten har sat en fuldstændigt stopper for sexlivet).
  Lægen siger at det tager tid for kroppen når man får en spiral, men hvor lang tid skal man vente og er alle de forfærdelige bivirkninger virkelig værd at leve med?

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Vicki,

   Tak for din kommentar – det berører mig, at du i den grad bakser med ubehageligheder i din krop. De erfaringer mine klienter beretter om, er at det tager mindst 3 måneder efter spiralen er taget ud, til de begynder at føle sig hjemme i deres kroppe. Jeg håber, at du på nuværende tidspunkt mærker en bedring, for nej! du skal ikke have det sådan, som du beskriver. At der kan komme en periode med ro og glæde vil være dejligt for dig – og din kæreste. Vi ved jo desværre, at vi alle bliver påvirkede, når der er PMS og humørsvingninger i farvandet.

   Mange hilsener
   Anita

  • AN

   Hej Vicki
   Jeg fik min hormonspiral i maj 2019 og fik den fjernet i juni 2020 efter jeg havde gå igennem alt det du nævnt. Gynekolog love mig jeg vil har det normalt efter min første mestruation lige efter jeg havde fjerne spiralen (mestruation og blodning forsvant med spiralen) men efter 4 månede jeg kunne ikke mærke en forskel, min egen lægen sagde jeg skulle vente op til 6 månede, men det er snar et år siden jeg fjernet spiralen og jeg er ikke det sammen person jeg var før.
   …Den lort spiral har slog mig ihjel…

 7. Anna

  Jeg ligger her og græder. Både av lettelse og fortvilelse. Jeg kjenner igen alle symptomerne ovenfor og føler en ENORM lettelse over at det ikke bare er mig der fejler noget❤️
  Jeg har 6 børn og fikk hormonspiralen for 4 år siden. Havde PMS før hormonspiralen, men meget sjelden. Nå føles det som om jeg er ukonsentreret, og er i min egen boble konstant. Jeg vil bare grave mig ned, eller gjemme mig bort- vil bare gråte.
  Ikke lett å ha det slik med en storfamilie på slæb, der mannen er veldig forståelig, men samtidig må jobbe meget, dvs jeg har ansvar for det mæste hjemme.
  Som sagt, hjelper litt å se at jeg ikke er alene.

  • Psykolog Anita Øland

   Kære Anna,

   Tak for dit indlæg – hvor lyder det som en svær situation, du befinder dig i. Jeg er glad for at høre, at det hjælper at finde ud af, at du ikke er alene – for du er IKKE alene. Vi er så mange kvinder, der bakser med PMS og de psykiske gener, det kan give. Måske vil du have glæde af gruppen på fb, der hedder “Powerkvinder Med Svingninger – PMS” Der vil du finde andre kvinder, der døjer rigtig meget samt spørgsmål, råd og vejledning. Jeg vil med glæde lukke dig ind i gruppen! Det er hårdt nok at lide – men at lide alene gør det endnu værre.
   Jeg håber, du finder din vej – med eller uden hormonspiral. Som sagt lysnede det for mig, da jeg fik den fjernet og erstattet af en almindelig kobberspiral.

   Mange hilsener
   Anita

 8. Marie

  Wow!
  Jeg faldt over din side i min søgen på om hormonspiraler kan påvirke ens humør.
  Set i bakspejlet har jeg altid vidst at jeg led af PMS, men har aldrig taget det til mig.
  Mit tankemylder og nedsat humør har været for stort.
  Min mand og jeg endte med et godt grin idet jeg remsede alle dine symptomer på PMS op og jeg ud fra hver kunne konkludere “Det er jo mig!”. Jeg har haft hormon spiral før og mindes at have været glad for den. Denne gang (har haft spiralen i 3 mdr. nu) må jeg sige at mit humør er konstant nedsat. Meget få grin og opture i stedet træt, nedtrykt, opgivende, manglende overskud og selvtillid.
  For 3 mdr. siden før hormonspiral sprudlede jeg af kreative ideer og troen på, at mine projekter nok skulle lykkedes en dag.
  At læse alle indlæg og din side, giver mig ikke mindst troen på, at jeg kan lære at leve med PMS. Det giver mig også troen på at den hormonspiral må ud. Tak I stærke kvinder!

 9. Camilla Dick

  Hej Anita

  Jeg fandt dette fantastiske skriv, i min søgen for hvad min hormonspiral egentlig kunne gøre ved mig og min krop. Da jeg simpelthen ikke kan være i mig selv mere.

  Jeg har aldrig rigtig døjet med PMS i den forstand hvor jeg havde store humørsvingninger og heller ikke menstruation smerter. Men jeg kom også hurtigt på p-piller i mine unge dage grundet meget kraftige blødninger.
  Dem kom jeg af med for 2 år siden grundet blodpropper i familien. Så søgte jeg et præparat der kunne hjælpe på blødningerne igen. Ved råd fra veninder der har oplevet virkelige positive ændringer og vejledning fra læge og gynækolog virkede hormonspiralen helt oplagt, til en som mig der ikke ønsker børn i sin fremtid.

  Nu sider jeg her 7 måneder efter, og kan slet ikke være i min egen krop. Jeg har aldrig oplevet mig fanget på denne måde og slet ikke kunne vide hvordan min krop nu reagere næste måned. Jeg har de største smerter i underlivet, hvor jeg har fået øvelser der kan laves hjemme samt smertestillende jeg skal tage hver gang op til menstruation og efter. Mit følelses register er udover hvad jeg har oplevet i hele min levetid og jeg kan slet ikke kende mig selv. Og jeg er så let til tårer, at jeg faktisk er blevet lidt af en joke til sammenkomster.
  Jeg skriver fordi jeg simpelthen ikke kan finde nogen svar andre steder end her, og har virkelig brug for en guideline til, at de følelser jeg står med, muligvis er helt reelt.

  Min læge og gynækolog, prøver ihærdigt at overbevise mig om at der nu skal gå et helt år. Og ikke 6 måneder som der først blev nævnt. Før de vil fjerne den. Men jeg føler jeg er ved at tabe sutten helt. Jeg er lige fyldt 31 men jeg har det som om jeg oplever disse kvinde “problemer” for første gang og jeg bliver bare ikke taget seriøst. Jeg er mildest talt ulykkelig pt og søger bare et råd til hvordan denne situation måske kan tackles?

  Min eneste tanke er at få den fjernet, men hvis mine følelser ikke er lov i denne sag, hvordan skal jeg råde mig i forhold til læge og gynækolog. Lige nu er 3-4 måneder mere næsten ikke noget mit hoved og krop kan begribe.

  Mvh. Camilla

 10. Louise

  Jeg kan så meget genkende det hele du skriver. Jeg har altid lidt af pms men efter jeg fik spiral for 3 måneder siden har det virkelig været slemt. Specielt fordi det er så utilregneligt! Før var det kun lige nogle dage op til mens, men nu kan det være flere uger og så pletbløder jeg samtidig. Min læge tror ikke det er spiralen men fordi jeg er blevet mor for 6 måneder siden og dermed også mindre søvn osv. jeg føler mig fanget i min egen krop! Alle siger jeg skal give det 6 måneder og så vil lykken ske og alle fordele vil komme frem. Men 3 måneder i dette helvede føles uoverskueligt. Specielt hvis det så stadig ikke hjælper…. Jeg er så meget i tvivl om hvad jeg skal gøre. Jeg vil jo gerne have fordelene med mindre blødninger osv. men synes også 6 måneder i tvivl og uforudsete humørsvingninger hovedpine osv osv overhoved ikke er det værd. Dejligt at vide jeg ikke er alene når lægen får mig til at tro det er mig der er vanvittig at tro at der kunne være sammenhæng med spiralen!