PMS del 2 – Der er system i galskaben

Af Psykolog Anita Øland d. 30. oktober 2017

Hormonspiral satte tankerne i gang

Det var faktisk min mand, der opdagede sammenhængen mellem mine voldsomme humørsvingninger og min cyklus. Efter fødslen af vores fælles barn, valgte jeg at få en hormonspiral, som blev mig varmt anbefalet. Det skulle jeg ikke have gjort – mine humørsvingninger blev forværret.

Når jeg siger forværret, så er det fordi jeg nu – i bagklogskabens klare lys – kan se, at jeg har haft PMS før da også, da var symptomerne bare knap så tydelige – men de var der. Da tilskrev jeg dem i stedet store livsændringer, om det var en lige eller ulige uge – det vil sige om jeg havde mine børn eller ej, manglende søvn, forkert kost, glutenallergi, intolerance over for lactose, for meget sukker, for lidt motion, at jeg var en dårlig mor og så videre og så videre…

Sammenhængen mellem mine humørsvingninger og hormonspiral

Måske var det alligevel godt, at jeg fik den hormonspiral, for med så tydelige humørsvingninger, var der ingen tvivl. Det tog mig to år!! at udelukke andre årsager og være helt sikker i min sag – og at overbevise både min læge og min gynækolog, som begge var meget skeptiske om, at der kunne være en direkte sammenhæng mellem spiralen og mine humørsvingninger – før jeg fik den fjernet. På daværende tidspunkt var der også begyndt at være lydhørhed for hormonspiralens mulige bivirkninger… Det er nu cirka 3 år siden, jeg fik spiralen fjernet og det har jeg ikke fortrudt. Betyder det så, at livet igen er blevet en dans på roser? Nej bestemt ikke – jo i hver anden uge, når jeg ikke oplever PMS.

Vi har erkendt at PMS’en er kommet for at blive, og vi arbejder stadig på – som familie – at indrette os efter symptomerne og forsøge at leve med dem, men det er pokkers svært. Mine relationer lider jo i den grad, mine unger ”savner” deres mor, det giver anledning til skænderier med min mand, hvis vi ikke lige får grebet situationen og undersøgt, hvor vi er i cyklus

Mine tegn på at PMS er under opsejlning:

Jeg har observeret, at der er et specielt mønster, der går igen måned efter måned. Når man først har øje for mønstret, er det forholdsvist nemt at genkende tegnene.

Mine tegn på at PMS er under opsejlning:

 • Øget lydfølsomhed – fjensynet er pludselig skruet højt op, og både min mand og mine børn larmer utrolig meget
 • Stemningen inden i mig og omkring mig ændres negativt
 • Min lunte er kort – jeg bliver irriteret over de mindste ting og bliver kritisk
 • Humor er IKKE sjov
 • Mit overblik fordufter
 • Små udfordringer vokser sig hurtigt store
 • Jeg har let til tårer
 • Min mave bliver oppustet og gør ondt, min fordøjelse driller
 • Jeg vender mit blik indad
 • Jeg har en fornemmelse af at bevæge mig rundt i en boble ved siden af andre

Lige så tydelige er tegnene når humørsvingningerne aftager og PMS’en driver over igen:

 • Stemningen bliver positiv både indeni og omkring mig
 • Mine relationer bliver lettere at være i
 • Jeg begynder igen at nynne
 •  Tågen omkring mig begynder at lette
 • Min verden får igen farver, jeg kan igen fokusere på detaljer
 • Jeg bliver mere nærværende
 • Min mand bliver igen ganske humoristisk
 • Jeg får et energiboost
 • Bliver kreativ og iderig
 •  Jeg bliver mere afbalanceret og vælter ikke så let
 • Jeg får større overblik
 • Jeg får igen lyst til at vende mit blik ud mod verden
 • Min krop bliver igen samarbejdsvillig

Har du lyst til at læse om, hvordan jeg som psykolog hjælper par med at samarbejde og forstå den situation de, er i – kan du læse mere her…

Hvis dette indlæg har fanget din interesse vil jeg opfordre dig til at abonnere på bloggen. Der kommer nye blogindlæg hver uge. Det næste blogindlæg i serien om PMS kommer til at omhandle hvordan man lever med PMS og får en hverdag til at fungere.

Kan du genkende noget af det, jeg skriver? Har du også identificeret nogle tegn på at din PMS er på vej eller på vej væk? Har du også erfaringer med at du har fået voldsomme humørsvingninger som følge af hormonspiral? Du skal være meget velkommen til at dele dine erfaringer under dette indlæg.

Igennem åbenhed kan du hjælpe andre!

Jeg vil gerne høre hvad du tænker om dette! Skriv gerne en kommentar herunder.

4 kommentarer

 1. Hej.
  Tak for fint indlæg. Jeg kan i den grad følge din beskrivelse af din pms men det sjove er at jeg fandt din artikel fordi jeg søgte på pms når hormonspiralen ikke længere afgiver så meget hormon. Jeg har altid haft pms. Primært den psykiske slags men efter jeg fik spiral for ca 4 år siden, har min pms været begrænset. Men på det seneste har jeg mærket den tiltage i styrke, hvilket gør at jeg ønsker at få sat en frisk spiral op.
  Vh Tanya

  • Kære Tanya,
   Tusind tak fordi du har læst mit indlæg – og har taget dig tid til at kommentere.

   Hvor er jeg glad for, at du skriver. Der er nemlig undtagelser nemlig tilfælde, hvor hormonspiralen har en gavnlig effekt i forhold til PMS. Det gør mig glad at høre, at det er tilfældet med dig. Nogle kvinder vil ikke undvære deres hormonspiral – den er med til at gøre livet mindre besværligt både mht. blødninger og humørsvingninger. Det er også et af de argumenter, jeg blev mødt med, da jeg fik den anbefalet. Som med mange andre medicinske præparater går der noget tid, før eventuelle bivirkninger bliver italesat og registreret. At både fordele og ulemper bliver belyst, kan hjælpe kvinder med at tage et aktivt valg – og måske stoppe op og overveje om eventuelle symptomer kan skyldes hormonspiralen og IKKE, at de er ved at blive vanvittige – selvom det kan føles sådan.

   Mange hilsener
   Anita

 2. Hej Anita.

  “Faldt” over din artikel og giver så meget mening.
  Jeg har været på p-piller i flere år, men syntes jeg begyndte at få en depression optil menstruation, manglende sexlyst, voldsomme humørsvingninger, let til tårer uden grund osv. så stoppede med dem og fik anbefalet en hormon spiral. Den første uge efter jeg havde fået den, gik fint. Men så begyndte et smerte helved for mig. Voldsomme kramper i underlivet og efter samleje, så jeg tog smertestillende flere gange dagligt. Har fået afvide kroppen lige skal vænne sig til den. Men min pms er blusset vanvittig op, som aldrig nogensinde før. Jeg er klar til at smide mit forhold på jorden, er så mentalt og fysisk træt, jeg knap kan holde sammen på mig selv i hverdagen med fuldtidsjob og børn.
  Alle symptomer som tidligere beskrevet er også tilstede.
  Overvejer meget kraftigt at få spiralen fjernet igen.

  Hilsner fra Sabrina

  • Kære Sabrina,

   Dejligt at du “faldt” over mit skriv om PMS – og endnu dejligere at du tager dig tid til at kommentere. Hvor lyder det som et ubehageligt forløb du har været og er igennem lige nu. Jeg har desværre hørt det før og selv oplevet, at de udfordringer, man oplevede i tiden inden hormonspiralen blev forstærket med spiralen.

   Jeg er glad for at læse, at du overvejer at få den fjernet igen. Du vil nok ikke komme helt af med dine symptomer, men vil efter noget tid mærke, at symptomerne aftager i styrke. Jeg har flere gange set, at der efter lidt tid falder ro på kroppen igen, så det bliver lettere at håndtere alle de udfordringer, som et helt normalt hverdagsliv fører med sig.

   Jeg håber, at du finder din vej – måske uden spiralen, så du igen kan mærke din styrke. Skriv meget gerne igen, hvis du vælger at få den fjernet, og hvordan du oplever forandringen.

   Mange hilsener
   Anita

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Send os din kommentar

Om forfatteren

Anita Øland

Cand.psych.aut.

Anita Øland er 45 år, gift, mor til tre og del af en moderne familie med dine, mine og vores børn. Anita bor i København, men er opvokset i Vendsyssel i Nordjylland. Anita er uddannet psykolog fra Århus- og Københavns Universitet og har siden 2008 arbejdet som privatpraktiserende psykolog og er i dag indehaver af Psykologerne.

Kontaktoplysninger:
Tlf. 5071 6071
Mail: anita@psykologerne.dk

Flere blogindlæg af Psykolog Anita Øland

Bloggere

Tanja Skov Rønne
cand.psych.aut.
Mette Sloth
Cand.psych.aut.
Cleoh Dharma Søndergaard
Cand.psych.aut.
Anita Øland
Cand.psych.aut.

“Elsk livet”

En åben dør til håb og inspiration!

”Elsk livet” er en åben og hudløs ærlig blog om det der sker i os, imellem os og omkring os. Om livets op- og nedture; om det at være menneske på godt og ondt. På bloggen deler vi egne og andres oplevelser, erfaringer og refleksioner omkring livet. Elsk livet …