Psykisk vold er den usynlige partnervold, som udøves igennem en vedvarende devaluering og psykisk nedbrydning af partneren. Det foregår typisk ved at nedgøre, ydmyge, krænke, manipulere eller isolere partneren med det formål at kontrollere eller begrænse partnerens liv og handlinger. Psykisk vold er mindst lige så skadelig som fysisk vold. Netop fordi den er usynlig, kan den påvirke den voldsramtes fornuft, selvopfattelse og virkelighedsfornemmelse. I lighed med fysisk vold, kan ofre for psykisk vold, samt de nære relationer for eksempel børn, få varige psykiske mén. Psykisk vold efterlader ikke noget fysisk spor og kan derfor være vanskelig at identificere og anerkende af både den voldsramte selv og af omgivelserne. Derfor kæmper mange i ensomhed med frygten for partneren, manglende selvværd og tvivlen, indtil de til sidst er fuldstændig nedbrudte eller har taget flugten.
Det er vigtigt at pointere, at nogle af ovenstående eksempler kan være helt normale at opleve i et velfungerende parforhold, hvis det indgår i den rette kontekst. For eksempel er det helt normalt, hvis din partner har en holdning og kommenterer på din påklædning eller spørger til din aften i byen med veninderne. Det er ligeledes normalt, at din partner har en interesse i dit jobvalg og uddannelse, ligesom at det er helt naturligt, at din partner har en holdning til, om I skal være forældre. Den afgørende forskel ligger i, om adfærden er motiveret i et behov for kontrol, og hvor hyppigt og hvordan det foregår.
Psykisk vold kommer som regel snigende og nedbryder ofret bid og bid. Derfor er der også stor forskel på, hvor hurtigt og hvordan psykisk vold udvikler sig. Men hvis den psykiske vold står på længe nok, vil de fleste opleve psykiske, fysiske og sociale følgevirkninger. De psykiske følgevirkninger af psykisk vold kan være manglende selvværd og en følelse af ikke at kunne leve op til egne og andres forventninger. Du kan blive forvirret og usikker på din egen dømmekraft, blive utryg og bange. Hvis det står på igennem en længere periode og ikke behandles, kan tilstanden udvikle sig til angst, stress, depression eller PTSD. De fysiske følgevirkninger af psykisk vold kan udløse forskellige fysiske symptomer, heriblandt vægtproblemer – det kan både være som følge at overspisning eller det modsatte, manglende appetit, mave-tarmproblemer og generelt utilpashed og udbrændthed samt søvnmangel/forstyrrelser. De sociale følgevirkninger af psykisk vold kan påvirke din lyst og evne til at fungere i sociale sammenhænge for eksempel ved at du undgår sociale arrangementer, har svært ved at passe dit arbejde og ved at du ikke finder overskud til at være forælder.
Psykisk partnervold er strafbart jævnfør Straffelovens § 243. Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til at styre den anden, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år. Nære relationer omfatter i denne sammenhæng ægtefælle, samlever, børn, søskende, forældre, plejeforældre.
Psykisk vold er strafbart, hvis du er udsat for gentagende groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd fra din partner. Overordnet set skal følgende fire betingelser være opfyldt for at psykisk vold er strafbart:
Psykisk vold er som tidligere nævn strafbart, hvis den opfylder visse kriterier. I forhold til dansk retspraksis skal du bevise din partners skyld. Det kan det dog være uhyre vanskeligt at dokumentere i praksis. Her er tre måder, hvorpå du kan dokumentere psykisk vold:
Psykisk vold er den mest udbredte voldsform i parforholdet. I en undersøgelse fra 2018 af psykisk partnervold, opgjorde VIVE at næsten tre gange så mange, inden for en 1-årig tidshorisont, oplever at blive udsat for psykisk vold i forhold til fysisk vold. Ifølge undersøgelsen bliver kvinder over tre gange så hyppigt udsat for psykisk partnervold end mænd. Undersøgelsen peger ligeledes på, at der er en tendens til, at kvinder hyppigere bliver udsat af psykisk vold af en ekspartner, imens mænd hyppigere oplever psykisk vold fra deres nuværende partner.
VIVE undersøgte i 2018, om der er en sammenhæng imellem psykisk vold og sociodemografiske karakteristika. Undersøgelsen viste, at risikoen for at blive udsat for psykisk partnervold falder med alderen, mens risikoen stiger, hvis man er økonomisk udsat. Herudover viste rapporten, at kvinder af anden etnisk herkomst har større risiko for at ende i et voldeligt parforhold, end kvinder af dansk herkomst. Endelig viser rapporten, at risikoen for at ende i et voldeligt parforhold mangedobles, hvis man er kvinde og har været anbragt uden for hjemmet som barn. Resultatet kunne indikere, at kvinder, hvis barndom har været præget af uro, omsorgssvigt og/eller vold, kan have mindsket modstandskraft i forhold til selv at ende som et voldsoffer senere i livet.
Det er ekstremt svært at leve i et psykisk voldeligt parforhold, og ofte kan det være både angstprovokerende og risikofyldt at bryde med den voldelige partner. Ofte er man helt alene med alle de svære tanker og vanskelige beslutninger, der skal træffes. Den psykiske vold ophører sjældent af sig selv og i mange tilfælde skalerer den psykiske vold over tid. Derfor er det vigtigt, at du taler med nogen om det pres, du udsættes for. Her kan en psykolog være en vigtig sparringspartner og give dig den hjælp, der skal til, for at du kan få indstillet dit indre kompas og få overblik over dine handlemuligheder. Dels har psykologen et stort erfaringsgrundlag at trække på, og dels er psykologen uddannet til at rådgive i sager om psykisk vold i parforholdet. Derudover er psykologen uvildig og underlagt tavshedspligt. Find psykolog med speciale inden for psykisk vold her…
Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.