Autisme

Psykologhjælp til børn, voksne og pårørende efter autismediagnose

Hvad er autisme?

Autisme er en anderledeshed i hjernen der gør at mennesker med autisme oplever verden anderledes end det gennemsnitlige menneske. Anderledesheden viser sig især i sociale sammenhænge hvor personen med autisme kan have svært ved at forstå det usagte og det dobbelttydige. Derfor kan sociale situationer være meget overvældende, og personen med autisme kan have behov for en høj grad af rutiner og genkendelighed for at kunne overskue sin hverdag.

Ud over de sociale udfordringer kan der også være problemer med bl.a. søvn, ængstelighed og et meget følsomt sansesystem.

 

Når du eller dit barn har fået diagnosen autisme

Reaktionerne på at have fået en autismediagnose kan være mange. Måske giver det afklaring og en ny forståelse af de problemer der har fyldt i dit liv. Omvendt kan det også være et chok, og du er måske i sorg over at have fået autismediagnosen, og i tvivl om hvad den egentlig betyder. Som forælder til et barn med en autismediagnose kan det give spekulationer om fremtiden – kan mit barn få et godt liv?

Det kan også være at du oplever at omgivelserne ikke helt forstår din situation. Men husk at du ikke er alene, og mange mennesker med autisme har et godt og tilfredsstillende liv.

 

Hvad du kan gøre

Lær om autismediagnosen, og undersøg hvad den indebærer for dig. Især hvis du er pårørende til en person med autisme, kan det være hjælpsomt at lære mere om diagnosen så du bedre kan sætte dig ind i hvordan han eller hun oplever verden.

Hent hjælp hos venner og familie hvis det er muligt. Det er helt i orden at have brug for trøst og støtte når det er svært, og for hjælp til praktiske ting hvis du mangler overskud. Hvis du oplever at der ikke er særligt stor forståelse for din situation i dit eksisterende netværk, eller du ikke har et netværk, kan du overveje at række ud til andre der står i samme situation.

Som forælder til et barn med autisme kan du opleve at være udmattet og bekymret. Hav derfor fokus på at passe på dig selv. Tillad fx dig selv at bruge tid på at lave aktiviteter der gør dig glad og giver dig energi, også selvom det kan virke praktisk umuligt og føles forkert at prioritere dig selv. Du kan bedst passe på dit barn hvis du også passer på dig selv, og selv helt små øjeblikke kan gøre en forskel.

Alle kommuner i Danmark skal tilbyde hjælp til mennesker der har en funktionsnedsættelse. Derudover findes der forskellige organisationer og netværk der tilbyder støtte, og hvor man kan møde andre i samme situation.

 

Hvordan kan en psykolog hjælpe i forhold til autisme?

Hos Psykologerne kan du finde psykologer der er specialiserede i at hjælpe børn, voksne og deres pårørende videre efter de har fået en autismediagnose.

For dig som lever med de udfordringer som autismen kan give, kan psykologsamtaler bruges til at finde strategier til at afhjælpe ængstelighed, tristhed, ensomhed eller lavt selvværd. Samtalerne kan også bruges til at finde værktøjer til at skabe større overblik i dit liv. Det vil være meget forskelligt fra person til person hvilke behandlingsbehov man har, og psykologen vil tilpasse behandlingen efter hvad lige præcist du har behov for.

For dig som pårørende kan psykologsamtaler bruges til at få et frirum til at tale om de udfordringer som du oplever, og til at finde strategier til at håndtere de svære følelser og skabe det familieliv som du ønsker.

Har du behov for at lære mere om hvad autisme er, kan en psykolog også hjælpe med det.

Relaterede sider

No items found

Kommende events

Der er ingen relaterede events

Relaterede podcasts

Der er i øjeblikket ingen podcasts relateret til Autisme/Aspergers

Relaterede nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder relateret til Autisme/Aspergers

Få hjælp med Autisme

Professionelle autoriserede psykologer!

Islands Brygge (Kigkurren 8G)

Lena R. Clausen

cand.psych.aut. og kropspsykoterapeut

Vi undersøger sammen, hvor du blokerer for din fulde livs-udfoldelse. Hvor du holder tilbage, holder inde, gør dig selv større end du er, mindre end du er eller måske helt forsvinder fra dig selv. Vi.. læs mere

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
DagtiderAftentiderAkuttider
Telefon: 22995114
Mail: lena@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Camilla Søeberg Hale

Cand.psych.aut.

Når livet udfordrer og det bliver vanskeligt at finde vej, så kan det være en god idé at søge professionel hjælp. Hos mig vil man opleve at blive mødt i en afslappet og tryg atmosfære. Jeg hjælper bør.. læs mere

TorsdagFredag
DagtiderAftentiderAkuttider
Telefon: 27146800
Mail: camillasoeberghale@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Maja Birch

Cand.psych.aut.

I terapien lægger jeg vægt på en nærværende, varm og respektfuld stemning. Min fornemmeste opgave er at du føler dig tryg, så vi sammen kan undersøge, hvad du eller I ønsker hjælp til.

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag
DagtiderAftentiderAkuttider
Telefon: 30 39 22 40
Mail: maja@psykologerne.dk
Vesterbro (Axeltorv 6)

Helle Ruff

Cand.psych.aut., ph.d.

Jeg tilbyder individuel terapi samt hjælp til forældre og børn. Jeg kan hjælpe dig med at finde redskaber til at håndtere dine problemer, så du opnår større overskud og trivsel i dit liv.

MandagOnsdagFredag
Dagtider
Telefon: 93832018
Mail: helle@psykologerne.dk

Du kan også læse om disse områder