ACT terapi i København
Om ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
Om ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
ACT er en effektiv og evidensbaseret kognitiv-adfærdsterapiform, som sætter fokus på sammenhænget imellem vores følelser, tænker og handlinger.Hvad er ACT?
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) er en effektiv og evidensbaseret kognitiv adfærdsterapiform, som sætter fokus på sammenhængen imellem vores følelser, tanker og handlinger. Det, vi tænker og føler, påvirker vores handlinger, og vores handlinger påvirker det, vi føler og tænker.
Det særlige ved ACT er, at metoden tager udgangspunkt i, at vores sprog og vores tanker er nøglen til at skabe en forandring i vores selvbillede og vores adfærd. I ACT fokuserer vi på at skabe et mere hjælpsomt forhold til vores sprog og vores tanker om os selv, så disse ikke kommer til at stå i vejen for det som er vigtigt og begrænse os i vores handlinger.
I ACT arbejder vi med at fremme tre hovedprocesser: åbenhed, engagement og nærvær. Disse processer er vigtige for, at vi som mennesker kan overvinde vores psykologiske barrierer og forholde os mere fleksibelt i forhold til os selv og til omverdenen.
Hvordan hjælper ACT?
Målet med ACT er er generobre ”magten” over vores tanker og sprog, så vi reducerer uhjælpsomme tanker, følelser og adfærd. I ACT ser vi ubehagelige og svære tanker, følelser og adfærd som helt normale processer og ikke som symptomer, der skal bekæmpes.
I ACT arbejder vi med en række øvelser og redskaber, der har til formål at praktisere ikke-dømmende bevidst nærvær. Igennem øvelserne lærer du at identificere og handle i forhold til dit personlige værdisæt samt øge din bevidsthed omkring dine vanskelige tanker og følelser. Derudover at se på dig selv med milde og venlige øjne.
ACT sigter imod at fremme tre processer: åbenhed, engagement og nærvær. Disse egenskaber er vigtige for, at vi som mennesker kan overvinde vores psykologiske barrierer, forholde os mere fleksibelt til omverden og tage handling i overensstemelse med vores værdier.
Åbenhed
ACT fokuserer på at skabe en åben, fleksibel og konstruktiv tilgang til vores tanker og følelser, så vi får adgang til at udforske følelses- og tankemønstre og undersøge deres funktion. Igennem øvelser bliver dine færdigheder gradvist udviklet, så du kan navigere frit og fleksibelt i forhold til vanskelige tanker og følelser.
Engagement
Et centralt element i ACT er at bringe dig i kontakt med dit personlige værdisæt og sætte dig i stand til at foretage engagerede handlinger. I ACT-forløbet vil der ske en eksistentiel afklaring af dine værdier, hvad du sætter pris på, og hvad der har betydning for dig. Endvidere en kortlægning af hvilke handlemønstre, der fører dig i retningen af det, liv du gerne vil leve.
Nærvær
Nærværet skærper vores opmærksomhed på, hvad der motiverer os og hvilke handlemønstre, vi benytter os af. Uden nærvær har vi skyklapper på og handler per autopilot. Når du er nærværende, bliver du i stand til at skifte perspektiv og træffe bevidste til- og fravalg. Du kommer i kontakt med dine sanser, behov, tanker, ønsker, motivationer og intentioner. Alt sammen nødvendige elementer i forhold til at kunne træffe beviste valg imod en bedre fremtid.
Hvorfor hjælper ACT?
Alle mennesker kommer til at opleve ubehag og lidelse. Når vi elsker, er der en risiko for at blive forladt. Når vi vil være en del af fællesskabet, ligger der en risiko for af blive afvist. Når vi har et ønske om at præstere, ligger der en risiko for at fejle. Det er en helt naturlig del af livet. Alligevel har vi som oftest svært ved at håndtere ubehag og lidelse. Det kan medføre, at vi bekymrer os, bliver fulde af frygt, og at vi flygter fra ubehaget og lidelserne. I ACT kaldes disse følelser for oplevelsesmæssig undgåelse.
Den evige kamp for at kontrollere og navigere uden om ubehag og lidelse kan have den konsekvens, at vi ikke stopper op og forholder til det, der er svært. Når vi er fokuseret på at kontrollere og navigere uden om det, der er svært, kan vi miste synet for hvad det er for et liv vi dybest set ønsker at leve. Faktisk sker der ofte det, at jo mere vi prøver at kontrollere og undgå, des mere opmærksom tiltrækker det. Derved forstærkes problemet, og vi ender i en ond spiral. I ACT ændres fokus fra at kæmpe med sindet til at blive nærværende i forhold til det liv, vi lever her og nu samt engagere os i det liv, vi længes efter.
Hvilke problematikker kan behandles med ACT?
Effekten af ACT-behandling er særdeles veldokumenteret, og ACT kan benyttes i forhold til en lang række problematikker som angst, depression, PTSD, stress, kroniske smerter, afhængighed og psykose. ACT er dog en generel model for menneskelig lidelse og trivsel og kan derfor være anvendelig i forhold til mange af de udfordringer og dilemmaer som bringer mennesker i terapi.
Kommende events
Relaterede blogindlæg
Læs blogindlæg fra Psykologerne
26. oktober 2023
Psykolog Emilie Tang Kirk
Best case scenario
16. oktober 2023
Psykolog Emilie Tang Kirk
Kom på forkant med angsten
5. oktober 2023
Psykolog Alfred Sköld
Livets lidelser 2: Tungsind og depression
11. september 2023
Psykolog Cecilie Sonne
Bryd tavsheden: psykisk vold kollegaer imellem
Relaterede podcasts
Lyt til podcasts fra Psykologerne
17. maj 2023
ROLLEBYTTE
Fastlåsthed i kreativt arbejde
31. januar 2023
PMS - Powerkvinder Med Svingninger
Afhængighed og abstinenser er ikke noget, man forbinder med lykkepiller, men…
29. maj 2022
PSYGT
#15. Føler du dig stresset?
Nyheder
april 2023
MSC-kursus med fokus på Compassion, forebyggelse af stress og empatiudmattelse.
Skift selvkritik ud med selvmedfølelse. Det er overskriften overskriften og temaet i interviewet med Nina Werner til Depressionsforeningens magasin Balance. Læs hele interviewet her…
august 2022
Psykolog Lea Gammelgaard Jensen er blevet interviewet af TV 2 Lorry, om sommerdepression.
Sommeren er en sæson, der kan fører depressive tanker med sig, og derfor er det godt at være opmærksom på faresignalerne. Psykolog Lea Gammelgaard Jensen fremhæver ni årsager til sommerdepression. Læs hele artiklen på TV2 Lorry her…
november 2021
Stress i familien – psykolog Eva Borgen Paulsens 5 gode råd til Dansk Metals læsere
Når far eller mor ramt af stress, påvirker det også resten af familien. Brug Psykolog Eva Borgen Paulsens 5 gode råd til at komme bedst muligt gennem perioden som familie. Læs artiklen her…
maj 2021
Nina Werner er gæst i Morten Münsters podcast – om at tale ordenligt til sig selv.
Nina Werner er gæst i Morten Münsters podcast. I podcasten taler Nina og Morten om den måde, vi taler til os selv på. For en stor mænge psykiske lidelser er tæt forbundet med den ufine tone, mange bruger overfor for sig selv. Hør podcastten her… Nina Werner er også forfatteren til bogen Fra Selvkritik – til self-compassion.
februar 2021
Psykolog Anita Øland interviewes i P1 Morgen om PMS
november 2020
Bogudgivelse Fra Selvkritik – til self-compassion
Psykolog Nina Werner har udgivet bogen “Fra Selvkritik – til self-compassion”
I bogen gennemgår Nina Werner, hvorfor vi er så hårde ved os selv – og dernæst forklarer hun, hvordan vi kan ændre vores tanker om os selv igennem psykologiske øvelser og guidede meditationer. Nina har indtalt meditationer, som medfølger når du køber bogen. Læs mere her eller køb bogen her…
juli 2019
Psykolog Anita Øland | DR P4 Undgå skænderier, konflikter og stress i ferien.
DR P4 kiggede forbi Psykologerne for at få psykolog Anita Ølands bud på hvordan vi kan undgå, at vores ferie ender i skænderier, konflikter og stress.
Følg med fem fredage fra d. 12. juli.
januar 2019
Artikel i ugebladet Søndag om Stress
Psykolog Anita Øland udtaler sig om Stress og vigtigheden af at holde sine åndehuller isfrie, i en stor artikel i ugebladet Søndag. Læs artiklen her…
juli 2018
Psykologerne i DR P4 København
Psykolog Anita Øland fra Psykologerne interviewes i DR P4 Morgen. Hør interviewet om Stress i sommerferien P4
Få hjælp med ACT terapi i København
Professionelle autoriserede psykologer!
Ditte-Marie Jakobsen
Føler du dig fastlåst? Jeg tager udgangspunkt i det, som fylder for dig og støtter dig i den forandring, som du ønsker. Mit fokus er at skabe et fortroligt rum, hvor du kan være dig selv. Læs mere
Telefon: 93919816
Mail: ditte-marie@psykologerne.dk
Mette Marie Gunnergaard
Det kan føles udfordrende og sårbart at gå i terapi. Jeg skaber et rum, hvor du kan føle dig tryg og anerkendt, så du bedre kan være dig og have det som du har det, uden at føle dig forkert. I fællesskab kan vi undersøge dine udfordringer såvel som dine ressourcer og hvad du ønsker… Læs mere
Telefon: 4244 2228
Mail: mettemarie@psykologerne.dk
Cecilie Hrasko Sonne
Jeg tager udgangspunkt i det enkelte individ i sin helhed i min tilrettelæggelse af terapi og metode – dig som person, dine omstændigheder, styrker og problemstillinger. Jeg glæder mig til at hjælpe dig/jer videre til en hverdag med mere trivsel. Læs mere
Telefon: 50306265
Mail: cecilie@psykologerne.dk
Irene Schmelling
Jeg tilbyder et trygt rum for individuel terapi til voksne og unge. Mit speciale er smertefulde oplevelser, kriser og traumer fra privatlivet eller arbejdslivet. Læs mere
Telefon: 52178028
Mail: irene@psykologerne.dk
Trine Normann Vangsbo
Gennem årene har jeg arbejdet med børn, unge og voksne. Jeg har arbejdet med individer, par og familier og har erfaring med problemstillinger som sorg, traumer, angst og uhensigtsmæssige familiedynamikker men også mere generel rådvildhed i forhold til at træffe de bedste valg for sit liv eller mere eksistentielle overvejelser. Læs mere
Telefon: 29827887
Mail: trine@psykologerne.dk
Steffen H. Stormrose
Du kan være tryg ved, at min faglige passion er at lytte til dig med respekt og empati, så vi i dialog kan fremsøge dig veje til ro, fodfæste og meningsgivende retning, fra hvor du er. Indre by/online. Læs mere
Telefon: 53 83 93 40
Mail: steffen@psykologerne.dk
Mikael Knudsen
I samtalerne tager vi udgangspunkt i din nuværende situation, det du kæmper med og som fylder aktuelt, og dernæst hvor du gerne vil hen og hvad der er vigtigt for dig. Jeg ser det som min største opgave at hjælpe dig til at udleve mere af det som er værdifuldt for dig, samt at håndtere… Læs mere
Telefon: 26236078
Mail: mikael@psykologerne.dk
Michelle Miller
Jeg har haft privat praksis siden 2010 og brænder for det tillidsfulde, terapeutiske rum. Jeg er uddannet psykolog fra Københavns Universitet og sexolog fra Sexologiskolen. Udover individuel og parterapi, afholder jeg kvindekurser med fokus på sex og nydelse, samt holder foredrag. Læs mere
Telefon: 61 27 21 83
Mail: michelle@psykologerne.dk
Rikke Plougsbæk
Jeg kan hjælpe dig med konkrete redskaber til at genvinde fokus og overskud i hverdagen. Sammen undersøger vi strategier, som kan understøtte bedre trivsel og balance, nu og på sigt. Læs mere
Telefon: 27 12 13 53
Mail: rikkeplougsbaek@psykologerne.dk
Lise Elmer Houmann
Har du mistet fodfæstet? Er du tynget af din fortid? Kæmper du med uro, vrede, tristhed, angst eller sorg? Ønsker du et bedre ståsted for dig og dine nærmeste, er jeg specialiseret i at behandle udviklings- og choktraumer, når livet rammer. Læs mere
Telefon: 60515602
Mail: lise@psykologerne.dk